KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A kézilabda Michael Jordanével száguldanak a norvégok

Amikor 2016-ban váratlanul Európa-bajnoki elődöntőbe jutott a norvég férfi kézilabda-válogatott, sokan kicsúszott eredménynek hitték. Aztán évek alatt kiderült, a dicsőséges női szakág nyomába léptek a férfiak.

Norvég férfi kézilabda-válogatott Fotó: Ingrid Anderson Jensen
Norvég férfi kézilabda-válogatott Fotó: Ingrid Anderson Jensen

Christian Berge szövetségi kapitány irányításával a csapat azóta nyert két világbajnoki ezüstöt (2017, 2019), egy Európa-bajnoki bronzot (2020), és ugyan tavaly csúnyán elrontotta a vébét (6.) és az olimpiát (7.), nem lehet azt mondani, hogy ezúttal esélytelen lenne.

Az biztos, hogy a kassai F csoportban az oroszok, a szlovákok és a litvánok ellen abszolút favoritnak tűnik, lehet, a maximális teljesítmény közelében sem kell járni a csoportelsőségért, de a dánok elleni legutóbbi felkészülési mérkőzés, és a tízgólos vereség intő lehet mindenki számára.

Berge szerint az elmúlt két világverseny kudarca után nem is akarnak éremről beszélni, inkább másra helyezik a hangsúlyt.

A játékosok szívesen beszélnek az aranyéremről… ha akarnak” – idézte a szövetségi kapitányt a norvég tv2 oldala.

„De a fő hangsúly most az, hogy egyszerűen csak a teljesítményre figyeljünk. Ha az jól sikerül, annak az lesz a következménye, hogy jól kézilabdázunk, és akkor nagy utat tehetünk meg az Eb végéig.”

Kristian Björnsen fontosnak tartja, hogy a csapat lazán kezdje a bajnokságot, ne nyomassza semmi teher. „Még mindig a kihívó pozícióban vagyunk, egyszerűen vissza kell találnunk ehhez az érzéshez. Ha ez sikerül, akkor majd jönnek az eredmények az döntő felé vezető úton” – mondta.

Sanderből sosem lehet elég. Ő a kézilabda Michael Jordanje

A világ egyik legjobb kézilabdázójának tartott Sander Sagosen is világosan kijelentette, csak az eredmények számítanak.

„Természetesen az arany az ambíció. Azért játszunk, hogy nyerjünk. Ilyen egyszerű. De ahhoz, hogy ezt elérjük az első naptól kezdve jó teljesítményt kell nyújtanunk. Sokkal jobban tudatában vagyunk annak, hogy mire van szükségünk az aranyérem eléréséhez. Hatalmas erőfeszítéseket kell tennünk, majd meglátjuk, ez meddig tart. Bízom a csapatban.”

Sokan úgy vélik, nagyon egyemberes a norvégok játéka, és túl sok teher hárul Sagosenre. Bjarte Myrhol, az egykoron Veszprémben is megfordult beállós szerint azonban ez nem így van.

„Szerintem Norvégia megnyeri a csoportot, de attól tartok, hogy sziporkázó kézilabda nélkül. A bajnokság során önbizalmat kell szerezni, ez vezethet el az éremhez. Ráadásul a válogatott évek óta először nem tartozik a legnagyobb esélyesek közé. Sokan arról beszélnek, hogy túl sok függ Sander Sagosentől.

“Számomra meg Sanderből sosem lehet elég. Ő a kézilabda Michael Jordanje” – vélte.

A norvégok kerete
Kapusok:
Torbjörn Bergerud (GOG), Sander Drange Heieren (Drammen), Kristian Saeveraas (Leipzig)
Balszélsők: Sebastian Barthold (Aalborg), Alexander Blonz (Pick Szeged)
Balátlövők: Erik Toft (Mors Thy), Simen Holand Pettersen (Elverum)
Irányítók: Vetle Eck Aga (Sävehof), Sander Sagosen (Kiel), Sander Överjordet (Mors-Thy), Christian O’Sullivan (Magdeburg)
Jobbátlövők: Kent Robin Tönnesen (Pick Szeged), Harald Reinkind (Kiel), Christoffer Rambo (Runar Sandefjord)
Jobbszélsők: Kristian Björnsen (Aalborg), Kevin Gulliksen (Göppingen),
Beállósok: Petter Överby (Erlangen), Magnus Gullerud (Magdeburg), Thomas Solstad (Elverum).

Kapcsolódó tartalom