KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Izland megmutatná, milyen potenciál van benne

A 2008-as olimpiai ezüstérmet, majd a 2010-es Európa-bajnoki bronzérem óta nem sok sikert élt meg az izlandi kézilabda. Annak persze örülni lehet, hogy a csapat szinte minden világversenyen ott van, de a négy közé nem sikerült bejutnia.

Az izlandi kézilabda válogatott . Fotó: EHFEURO.eurohandball. com
Az izlandi kézilabda válogatott . Fotó: EHFEURO.eurohandball. com
Tizenegy bundesliga játékos az izlandi keretben

Persze egy olyan csapatban, amelynek gerince a német, a francia és a dán bajnokságban edződik, mindig benne van a bravúr lehetősége – ezt ezúttal a magyarok csoportjából kellene kiharcolnia.

Magyarország például statisztikailag jobban áll nála, hiszen az egymás elleni mérleget tekintve 42 mérkőzésből 24-szer legyőzte, legutóbbi a két évvel ezelőtti Eb csoportkörében 24-18-ra. A csoportban még Portugália és Hollandia szerepel.

Annak ellenére, hogy a csapat fél év után játszhat ismét mérkőzést, Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány abszolút elégedetten érkezett meg Magyarországra. Elmondása szerint minden munkát elvégeztek, egyedül a SönderjyskE beállósa, Sveinn Jóhannsson dőlt ki sérülés miatt, és bízik benne, hogy a koronavírus elkerüli játékosait.

„A játékosaim nagyon jól viselték a bezártságot, mindent elkövettünk, hogy elszigetelődve megvédjük magunkat” – nyilatkozta Gudmundsson.

A Lemgo szélsője, Bjarki Már Elísson szerint tele vannak optimizmussal, így várják az Európa-bajnokságot.

„Kicsit átalakítottuk a védekező játékot. Számomra létfontosságú, hogy megkapjam azokat a gyors indulásokat, amelyekből táplálkozom. Remélhetőleg sok ilyenben lesz részem”nyilatkozta.

„Megbeszéltük egymás között, hogy készen állunk, és ebben a csapatban nagyon sok van. De ezt senki sem veszi észre, ha nem mutatjuk meg a pályán. Elsősorban az önbizalmunkban tapasztalok különbséget. Aron Palmarssonnak éppen arról beszéltem, hogy tavaly áprilisban kikaptunk Litvániától, de azóta jobban bízom mindenkiben, mert érzem, hogy több felelősséget akarnak vállalni” – mondta Bjarki Már.

Az izlandiak Eb-kerete
Kapusok:
Ágúst Elí Björgvinsson (Kolding), Björgvin Páll Gústavsson (Valur), Viktor Gísli Hallgrímsson (GOG Haandbold)
Jobbszélső: Sigvaldi Björn Gudjónsson (Kielce)
Jobbátlövők: Teitur Örn Einarsson (Flensburg-Handewitt), Kristján Örn Kristjánsson (Pays d´Aix Université Club), Viggó Kristjánsson (Stuttgart), Ómar Ingi Magnússon (Magdeburg)
Irányítók: Elvar Ásgeirsson (Nancy), Gísli Thorgeir Kristjánsson (Magdeburg), Janus Dadi Smárason (Göppingen)
Beállósok: Arnar Freyr Arnarsson (Melsungen), Ymir Örn Gíslason (Rhein-Neckar Löwen), Ellidi Snaer Vidarsson (Gummersbach)
Balátlövők: Daniel Thor Ingason (Ballingen), Elvar Örn Jónsson (Melsungen), Ólafur Andrés Gudmundsson (Montpellier), Aron Pálmarsson (Aalborg)
Balszélsők: Bjarki Már Elísson (Lemgo), Orri Freyr Thorkelsson (Elverum)

Kapcsolódó tartalom: