KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Erődemonstráció után jó Eb-ben bíznak a dánok

Akárhogy is nézzük, vizsgáljuk, elemezzük a dán férfi kézilabda-válogatott keretét, egyszerűen nem találunk gyenge pontot. Minden arra utal, hogy a regnáló világbajnok visszaszerezheti a trónt Európában is.

Rasmus Lauge Schmidttel még erősebb lett a dán férfi kézilabda-válogatott.
Rasmus Lauge Schmidttel még erősebb lett a dán férfi kézilabda-válogatott.
Az Európa-bajnokság favoritja Dánia

Nikolaj Jacobsen csapata az elmúlt hat évben nyert olimpiát (2016), két vébét (2019, 2021), de Európa-bajnokságon pontosan egy évtizede várnak az aranyéremre. Most erre minden esélye meglehet, és a felkészülési mérkőzések eredményeire is büszke lehet.

Novemberben 31-28-ra verte a norvégokat, 31-26-ra a franciákat és 33-19-re a magyarok csoportellenfelét, Hollandiát. De ami a legnagyobb bravúr, az a múlt szombati 35-25-ös siker a norvégokkal szemben.

„Ez a meccs nagyon jól nézett ki. Csak az első félidőben volt egy olyan időszakunk, amikor túl sok könnyű gólt engedtünk az ellenfélnek, egyébként jól kontrolláltuk a mérkőzést. Ez egy igazi erődemonstráció volt, azt kell mondanom, hogy amikor 10 góllal legyőzöd Norvégiát, akkor valamit jól csinálsz” – mondta Jacobsen.

A taktika és a felállás nem sokat változott az elmúlt két tornához képest, talán az számít jelentős különbségnek, hogy visszatért Rasmus Lauge Schmidt, a Veszprém játékosa. A Niklas Landin és Mikkel Hansen képviselte rutinosabb generációhoz pedig csatlakoztak a fiatalabbal, élükön Mathias Gidsellel, aki évekre megoldhatja a jobbátlövő posztot.

Meg kell még említeni Lasse Svan Hansen nevét, a Flensburg 38 éves jobbszélsője a nyáron visszavonul, így az utolsó nagy tornájára készül.

„A válogatott mindig is sokat jelentett nekem, kicsit szomorú vagyok. De a tudatom mélyén ott lapul a nemzeti csapattal szerzett utolsó nagyszerű élmény lehetősége, amitől kiválóan érzem magam. Biztosan lesznek melankolikus pillanataim, de bízom benne, csak akkor tör rám igazán, ha vége az Európa-bajnokságnak” – mondta az eddigi 236 mérkőzésen 554 gólig jutott klasszis.

A válogatott csütörtökön Montenegró ellen vívja első mérkőzését, azonban egyelőre nem tudni, hogy az ellenfél milyen kerettel áll fel.

 „Utálom az egészet. Borzasztó, nem tudni, hogy ki áll majd velem szemben. Kire készüljek leginkább? Ki fog lőni?” – bosszankodott a tapasztalt kapus, Niklas Landin, aki nem tagadta, hogy frusztrálja, hogy nem tudja biztosan, mire számítson.

A dánok az A csoportban még Szlovénia és Észak-Macedónia ellen játszanak, és ha továbbjutnak a középdöntőbe, ott a magyarokkal is összefuthatnak.

A dán válogatott 20 fős kerete:
Kapusok:
Niklas Landin (Kiel), Kevin Möller (Flensburg-Handewitt), Jannick Green (Magdeburg)
Balszélsők: Magnus Landin (Kiel), Emil Jakobsen (Flensburg-Handewitt)
Balátlövők: Henrik Möllgaard (Aalborg), Mikkel Hansen (PSG), Lasse Andersson (Füchse Berlin), Aaron Mensing (Flensburg-Handewitt), Jacob Holm (Füchse Berlin)
Irányítók: Mads Mensah (Flensburg-Handewitt), Rasmus Lauge (Telekom Veszprém)
Jobbátlövők: Mathias Gidsel (GOG), Niclas Kirkelökke (Rhein-Neckar Löwen)
Beállósok: Rene Antonsen (Aalborg), Magnus Saugstrup (Magdeburg), Simon Hald (Flensburg-Handewitt), Henrik Toft Hansen (PSG)
Jobbszélsők: Lasse Svan (Flensburg-Handewitt), Johan Hansen (Hannover-Burgdorf).

Kapcsolódó tartalom