KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Két hónappal a vb előtt így keres játékost az amerikai kéziválogatott

Miközben a Grönlandi Kézilabda Szövetség teljes joggal megorrolt a nemzetközi szövetségre (IHF), amiért az Egyesült Államok férfi válogatottját választotta ki az észak-amerikai és karibi országokat tömörítő szervezet (NACHC) csapatai közül a januári, egyiptomi világbajnokságra, addig az amerikaiak csapattoborzásba kezdtek. Nem is akárhogyan.

Robert Hedin az USA férfi kézilabda válogatott kapitánya házi videók megtekintésével keres játékost csapatához Fotó: Jam Media / Getty Images
Robert Hedin az USA férfi kézilabda válogatott kapitánya, házi videók megtekintésével keres játékost csapatához. Fotó: Jam Media / Getty Images
Nem tévedés: egyelőre önjelölt sportolókat várnak, akik közül kiválaszthatják azt a 35-öt, akiket benevezhetnek a megadott határidőre, és akik közül kiválasztják majd az utazó csapatot.

Az biztos, hogy ilyen nagyon ritkán fordult elő a sportág történetében. Nem a szövetségi kapitány jár klubról klubra és mérkőzésről mérkőzésre, hanem a lelkes jelentkezőknek kell 15 perces videót beküldeni önmagukról.

A kritériumok így elsőre nem túl magasak: ha meg tudod fogni a labdát, magasat ugrasz, gyors vagy és képes vagy lőni, máris egy lépéssel közelebb érezheted magad a világbajnoksághoz. Persze nem árt, ha van némi meccstapasztalatod, hiszen egy ilyen videorészlettel előnyt élvezhetsz, és hát a támadás-védekezés fortélyait így könnyebben elsajátítod.

És ez nem vicc, a hattagú szakmai csapat mailben várja a jelentkezők videóit, közülük választja majd ki Robert Hedin szövetségi kapitány a legjobb 35 játékost.

Az 54 éves szakember nincs könnyű helyzetben, játékosként két olimpiai ezüstöt, egy vb-bronzot és egy Európa-bajnoki aranyat szerzett, most azonban a semmiből kellene olyan csapatot felépítenie, amely nem ég le teljesen a vébé E csoportjában Norvégia, Ausztria és Franciaország ellen.

Azért ha lehet arra fogadni, hogy az Egyesült Államoknak lesz egy 30 gól feletti veresége, ne tétovázzunk.

A dán TV2 szakértője, Bent Nyegaard megérti, hogy Hedin kényszerhelyzetben van.

„Minden lehetőséget meg kell ragadnia, mert tudja, hogy a kézilabda végtelenül kicsi merítési lehetőséggel bír az Egyesült Államokban. Ezért minden zegzugba, minden sportágba be kell kukkantania” – mondta.

Hozzátette, szomorú Grönland kizárása miatt, főleg azért, mert a legutóbbi kilenc Pánamerikai-bajnokság mindegyikén felülmúlta az amerikai csapatot.

„Grönland bőven bebizonyította, hogy jobb az Egyesült Államoknál, az eredmények önmagukért beszélnek. De úgy tűnik, itt is Hasszan Musztafa, az IHF elnöke dönt.”

A tornán még egy hely kiadó, a három dél-amerikai résztvevő, Argentína, Brazília és Uruguay mellett a kontinens negyedik résztvevője egy négyes torna győztese lenne. Megkockáztatjuk, ha ezt sem tudják lejátszani, akkor a felhozatalból a legutóbbi öt vébén szerepelt Chile kap indulási jogot (Kolumbia, Paraguay és Salvador kárára).

A 2021-es vb csoportbeosztása
A csoport:
Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B csoport: Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C csoport: Horvátország, Katar, Japán, Angola
D csoport: Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E csoport: Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F csoport: Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G csoport: Svédország, Egyiptom, Csehország, Dél-Amerika 4. számú csapata
H csoport: Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország