KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Grönland sportszerűtlenséggel vádolta meg az IHF-et

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) hétfőn bejelentette, hogy mivel nem lehetett megrendezni az észak-amerikai és a karibi térség közös selejtezőjét, így az Egyesült Államok férficsapata kap szabadkártyát a 2021-es, egyiptomi világbajnokságra.

A döntés kiverte a biztosítékot a grönlandiaknál, akik úgy érzik, őket illette volna az indulási jog.
Minik Dahl Hoegh grönlandi válogatott kézilabdázó nem lehet boldog az IHF döntése miatt. Fotó: Anders Berthelsen
Minik Dahl Hoegh grönlandi válogatott kézilabdázó nem lehet boldog az IHF döntése miatt. Fotó: Anders Berthelsen

A Tv2.dk megszólaltatta az Ajax Köbenhavn 35 éves balátlövőjét, Minik Dahl Höegh-t, aki nagyon ideges volt a döntés miatt.

Elsősorban azért, mert úgy érezte, a világbajnokág bővítésének köszönhetően átalakított selejtezőkön nagyon jó esélyei lettek volna a kvalifikációban.

„Óriási csalódás és nagyon sajnálom. Úgy vélem, sport szempontjából nem igazságos, hogy ajándékba kapták a vb-szereplést. Fáj a szívem, amikor ilyen nagy lehetőséget vesznek el tőlünk, anélkül, hogy bármit is tehetnénk” – mondta.

Grönland háromszor szerepelt világbajnokságon, mindannyiszor a Pán-Amerikai Bajnokságról kvalifikálta magát. 2009 után azonban Brazília és Argentína mellett Chile és Kuba is erőre kapott, a grönlandiak nem jutottak oda a dobogóra.

A mostani létszámbővítéssel azonban új lehetőség jött el. A 2021-es egyiptomi vébén 24 helyett 32 válogatott játszhat, így az amerikai selejtezőket is szétszedték, márpedig a dél-amerikaiak nélkül Grönland komoly eséllyel pályázott volna.

A koronavírus miatt azonban a selejtező elmaradt, a kialakult helyzet először Mexikóban, majd Puerto Ricóban is meghiúsította a tornát. Ezután az észak-amerikai és a Karib-térség kontinentális kézilabda-szövetsége megoldást kért az IHF-től.

Fair play vagy Money talks

A nemzetközi szövetség azonban nem éppen a sport szempontjából döntött az Egyesült Államok mellett, Minik Dahl Höegh szerint ez inkább gazdasági lépés volt, és nem a sport igazságossága határozott.

Szerintem igazságtalan döntés született, hiszen hosszú évek óta mindig megvertük az Egyesült Államokat. Csaknem két évtizede a vereség közelébe sem jutottunk ellene. Az USA-nak nagyobb gazdasági potenciálja van, mint például Grönlandnak, de sportszakmai szempontból nem korrekt ez alapján dönteni. És nincs garancia arra, hogy valóban lesz igazi a kézilabda-kultúrája az amerikaiaknak.

Az IHF nem is titkolta, hogy hosszú távra terveztek, amikor az amerikaiakat választották, a sajtóközlemény szerint a végleges döntést a „New Markets’ Project” ajánlására hozták meg. Az EHF korábbi elnöke, Jean Brihault egyebek mellett kiemelte az Egyesült Államok jelentőségét a sportág globális fejlődése és az ország kereskedelmi potenciálja szempontjából, hozzátéve: ez elősegítheti a helyi kézilabda felemelkedését a 2028-as, Los Angeles-i olimpiára.

Az indoklás szerint az USA volt a legjobban teljesítő csapat a legutóbbi, 2019-es Pán-Amerikai Játékokon – legalábbis azon válogatottak között, amelyek érdeklődést mutattak a vb-selejtezős szereplésre. Ezen a tornán Argentína nyert Chile és Brazília előtt, Mexikó a negyedik, Kuba az ötödik, az egyesült Államok mindössze a hatodik lett.

Ami a grönlandiak szerint igazságtalan, hogy egy olyan tornát hozott fel az IHF az amerikai vb-szereplés mellett, amelyen ők nem is indultak, indulhattak el.

„Nagyon sajnálom, hogy nem a pályán elért eredmények döntenek ilyenkor” – tette hozzá Minik Dahl Höegh

A válogatott csapatkapitányához hasonlóan a Grönlandi Kézilabda Szövetség elnöke is bosszús, és bár nem adja fel, fellebbez a döntés miatt az IHF-nél, tudja, felesleges az egész.

„Attól tartok, semmi haszna nem lesz, de rá kell mutatnunk, hogy ez nem sportszerű és nem igazságos” – mondta Jörgen Isak Olsen.

Minik Dahl Höegh még továbbment, szerinte a válogatott nagy árat fizet, ha nem lehet ott a vébén.

„Ha nem jutunk ki nagy tornákra, akkor Grönlandon lassan meghal a kézilabda. De nem adjuk fel! Jól tudjuk, hogy legyőzhetjük az Egyesült Államokat. Ha máskor nem, két év múlva, és ha addig még tudom tartani a szintet, remélem, én is hozzájárulhatok a sikerhez.”

Kiemelt kép: Minik Dahl Hoegh grönlandi válogatott kézilabdázó Fotó: Anders Berthelsen