KIEMELT HÍRLABDARÚGÁS

Tíz dán tehetség, aki ott lehet a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon

Jonathan Asp, Maurits Kjaergaard, Mads Hermansen és még jó páran állnak sorba a dán tehetségek listáján, akik ott lehetnek a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon. Jonas Hebo Goldmann, a dán Tv2 sport szakértője 10 játékost nevezett meg közülük.

Jonathan Asp, Maurits Kjaergaard, Mads Hermansen a dán labdarúgó-válogatott-reménységei Fotó: Scanpix / FC Bayern München
Jonathan Asp, Maurits Kjaergaard, Mads Hermansen a dán labdarúgó-válogatott reménységei Fotó, Kiemelt kép: Scanpix / FC Bayern München

A dán labdarúgó-válogatott gyenge teljesítményt nyújtott a katari világbajnokságon, ez arra késztette a szurkolókat, illetve az újságírókat, hogy megnézzék, kik azok a tehetségek, akik egy sikeres vb-selejtező után ott lehetnek majd a 2026-os tornán.

Mads Hermansen
Mads Hermansen Fotó: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Mads Hermansen Fotó: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Életkor: 22 év

Klub: Bröndby IF

Jonas Hebo Hermansenről: “Mads Hermansenben látom a dán válogatott jövőjét, annak ellenére, hogy kemény versenyhelyzet alakulhat ki a jövőben Kasper Schmeichel után. Más fiatal kapusokkal, mint például Daniel Iversen (25 éves, Leicester City, kölcsönben Preston) és Oliver Christensen (23 éves, Hertha BSC) is nagy harc lesz a válogatottságért. Stabilan teljesít, jól olvassa a játékot, jól bánik a lábával, és persze jól is véd. Amikor majd a Bröndbyből tovább lép egy külföldi klubba, akkor még jobb lehetőségek adódnak majd számára a válogatottal kapcsolatban.”

Matt O’Riley
Matt O_Riley Fotó:Andy Buchanan/Ritzau Scanpix
Matt O_Riley Fotó: Andy Buchanan/Ritzau Scanpix

Életkor: 22 év

Klub: Celtic

Jonas Hebo Matt O’Riley-ről: “Miután a Celicnél berobbant ebben az évben, ezzel mindent egy lapra feltéve, szinte all-in ment a dán válogatottságért. Valószínűleg nem sok idő telik el, hogy egy Premier League-csapathoz kerüljön, amivel persze még jobban megnőnek az esélyei a dán válogatottban való szereplésre. Egy box-to-box játékos, jó bal lábbal és remek technikával. A válogatottban valószínűleg az lesz a legnagyobb kihívása, hogy egykori U21-es válogatott társa, Maurits Kjaergaard lesz a posztján, vele kell majd megküzdenie a csapatba kerülésért.”

Victor Kristiansen
Victor Kristiansen Fotó: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Victor Kristiansen Fotó: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Életkor: 19 év

Klub: FC Koppenhága.

Jonas Hebo Victor Kristiansenről: “A válogatottnak most és a jövőben is szüksége lehet egy ballábas védőre. Óriási munkabírásával és jó belépései az átmenetekbe mindig kihívást jelent az ellenfélnek. Védekezésben már bizonyított a legmagasabb szinten, ahol a Bajnokok Ligájában remekelt olyan erős ellenfelekkel szemben, mint a Dortmund és a Manchester City.”

A politológusnak tanuló Kristiansen az októberi Manchester City elleni Bajnokok-Ligája mérkőzés után, ahol a meccs legjobbjának választották kerékpárral ment haza.

Maurits Kjaergaard
Maurits Kjaergaard Fotó: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Maurits Kjaergaard Fotó: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Életkor: 19 év

Klub: Red Bull Salzburg

Jonas Hebo Maurits Kjaergaardról: “Úgy gondolom, Maurits Kjaergaard már 2023-ban bemutatkozik a válogatottban. Kiválóan szerepelt az RB Salzburggal a Bajnokok Ligájában is, ahol sokakat meglepett a középpályán, mert a magasságával, adottságaival nagy helyet tölt be. Mindkét lábbal kiváló a technikája, futómennyisége a legjobbak között van a mérkőzéseken. Tökéletes helyen van a fejlődéséhez, a rendszeres játékidő tekintetében Ausztria legjobb csapatában szerepel, sok lehetőséget kap a Bajnokok Ligájában is. Kérdés, mikor lép innen tovább.”

Rasmus Höjlund
Rasmus Höjlund Fotó: Alberto Lingria/ Ritzaus Scanpix
Rasmus Höjlund Fotó: Alberto Lingria / Ritzaus Scanpix

Életkor: 19 év

Klub: Atalanta

Jonas Hebo Rasmus Höjlundról: “A Nemzetek Ligájában két meccsel már belekóstolt a válogatottba. Továbbra is teljesíteni kell az Atalantánál, ahol gyorsasága és agresszív játéka tökéletesen illeszkedik Gian Piero Gasperini stílusához. A válogatott 9-es helyén tátong egy szakadék, és ha továbbra is az Atalantában szerepel, 2023-ban visszatérhet a válogatottba. Nagy jövő előtt áll.”

Gustav Isaksen
Gustav Isaksen Fotó: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Gustav Isaksen Fotó: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Életkor: 21 év

Klub: FC Midtjylland

Jonas Hebo Gustav Isaksenről: “Ő volt a legjobb a legutóbbi U21-es dán válogatottban. Az FC Midtjyllanddal az elmúlt hat hónap megmutatta, hogy a Superligánál komolyabb színpadon is fel tud lépni. A topszintje magasan van, de azon még dolgoznia kell, hogy akkor is magas szinten teljesítsen, ha nincs jó formában. A cseleivel a legjobb ellenfeleket is meg tudja verni, nagy szükség lesz az ilyen típusú játékosra a válogatottban.”

Mohamed Daramy
Mohamed Daramy Fotó: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix
Mohamed Daramy Fotó: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix

Életkor: 20 év

Klub: Ajax Amsterdam (kölcsönben FC Köbenhavn)

Jonas Hebo Mohamed Daramyról: “Rendkívüli, extrém sebességgel rendelkezik a pályán. Volt már válogatott, de az Ajaxban eltöltött nehéz időszak azt jelentette, hogy újra magára kellett találnia. A potenciál minden bizonnyal megvan benne, de fontos lesz, hogy mi lesz az FCK után, amikor lejár a kölcsönszerződése. Vissza kell térnie az Ajaxhoz, vagy új klubot kell keresnie? Mert ha megkapja a rendes játékidőt, akkor van benne valami, ami más szélsőkben nincs.”

Reklám / A Veo kamerák Ambassadör Partnere a DÁNIASPORT.hu
Jonathan Asp Jensen
Jonathan Asp Jensen Fotó: FC Bayern München
Jonathan Asp Jensen Fotó: FC Bayern München

Életkor: 16 év

Klub: FC Bayern München (U17)

Jonas Hebo Jonathan Asp Jensenről: “Pierre-Emile Höjbjerg nyomdokaiba lép, a Bayern München akadémiájának tagja. Olyan játékos, akinek remek a technikája, és mindkét lábával jó. Természetesen rendkívül nehéz lesz áttörnie, de azzal a potenciállal, amivel rendelkezik és amit a klubja, a Bayern München lát benne, izgalmas lesz követni a pályafutását. Az ifjúsági válogatottban nyújtott teljesítményével már megmutatta, hogy jó dolgok történnek vele, kíváncsian várjuk mi lesz, ha idősebbé válik. Nagyon magas potenciállal rendelkezik. “

Valdemar Byskov
Valdemar Byskov Fotó: Bo Amstrup  Ritzau Scanpix
Valdemar Byskov Fotó: Bo Amstrup Ritzau Scanpix

Életkor: 17 év

Klub: FC Midtjylland

Jonas Hebo Valdemar Byskovról: “Fiatalon már uralta az U19-es bajnokságot, és miután Albert Capellas csatlakozott az FC Midtjyllandhoz, debütált, és egy kis játékidőt kapott az első csapatban. Mindkét lábbal ügyes, kombinatív játékos, és nagyon jó a technikája. Már fiatalon szerzett tapasztalatokat egy dániai nagy klubnál, és ez vonzóvá teszi őt a külföldi klubok számára. Amikor lépnie kell, fontos lesz, hogy megtalálja a megfelelő klubot, ahol a benne rejlő összes potenciál megjelenhet.”

Mads Bidstrup
Mads Bidstrup Fotó: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Mads Bidstrup Fotó: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Életkor: 21 év

Klub: Brentford (kölcsönben az FC Nordsjaellandnál)

Jonas Hebo a Mads Bidstrupról: “A Brentford és Thomas Frank nagyon szeretik őt. Azt kell mondanunk, hogy azok, akik egy kicsit nézték a Superligát ebben a szezonban, értik, miért. Valóban uralta az FC Nordsaelland középpályáját. Energikus mozgásával, lenyűgöző pressinggel, remek labdabirtoklással és szép passzaival hétről-hétre bizonyította tehetségét. Most a bajnoki címre hajt a FCN-nel, majd utána jöhet újra egy izgalmas lehetőség, a Premier League-álom megvalósítása a Brentforddal. Meg kell próbálnia beverekedni magát az angol csapatba.”

Úgy gondoljuk jóval több mint tíz olyan játékos van, aki felhívhatja magára a figyelmet a jövőben. Biztosak vagyunk benne, hogy az elkövetkező négy évben sok új dán futballista robbanhat be a dán válogatottba. A teljesség igénye nélkül érdemes lesz követni többet, aki a fent említett tízes listára nem fért fel. Mint például: Casper Tengstedt (22 éves, Rosenborg), Morten Hjulmand (23 éves Lecce), Andreas Jungdal (20 éves kapus, AC Milan) és Zidan Sertdemir (17 éves Leverkursen)

Kapcsolódó tartalom: