KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Négy vb-újonccal védene címet a dán férfi kézilabda-válogatott

Történelmi bravúrra készül a dán férfi kézilabda-válogatott, amely 2023 januárjában, sorozatban harmadszor szeretne világbajnok lenni.

A dán férfi kézilabda-válogatott sorozatban a harmadik világbajnokságot nyerné meg.
A dán férfi kézilabda-válogatott sorozatban a harmadik világbajnokságot nyerné meg.

Címvédésekre már volt példa többször is, arra is, hogy egy válogatott öt egymás követő vébé közül négyszer első legyen (1961 és 1974 között Románia, 2009 és 2017 között Franciaország – de mindegyiküknél a középső, harmadik tornát más nyerte), de amire Nikolaj Jacobsen csapat készül, olyat még nem látott a világ.

Dánia 2019-ben és 2021-ben is aranyérmes volt, Jacobsen pedig hétfőn bemutatta azt a keretet, amellyel nekivág a január 11-én kezdődő, svéd-lengyel közös rendezésű viadalnak.

„Sok olyan játékosunk van, aki a legutóbbi három világbajnokságon is szerepelt, de ezúttal lesz velünk négy vb-újonc is. Remélem, elhozzák a fiatalokra jellemző bátorságot és lendületet adnak az egész csapatnak. Tőlük nagyon sokat várunk a jövőben is. Mindegyiküknek megvannak a maguk jó tulajdonságai, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak lesznek”mondta Jacobsen.

„A tízszeres válogatott Lasse Möller jól játszott a Flensburgban az elmúlt hónapban, ő távolabbról is képes lőni, mint a többiek, remélem, ezt kihasználjuk. Simon Pytlick eddig nyolcszor volt válogatott, a legutóbbi összetartáson nagyon jól ment neki a játék. Gyorslábú kézilabdázó, aki nagyon jól lő. A GOG-nál tanulja a “szakmát” , ahol a kontrajáték elsődleges szempont.

Mads Hoxer (Jobbátlövő – Aalborg) eddig kétszer szerepelt a csapatban, középső védőként is bevethető, képes távolról lőni és taktikailag nagyon érett. Egyetlen újoncunk Lukas Jörgensen (beállós), aki ebben a fél szezonban kiválóan teljesített a GOG-ban. Nagy lépést tett a jó irányba azzal, hogy feljavult a védőjátéka. Kiválóan ismeri fel a helyzeteket, talán legjobban a keretben”jellemezte fiataljait a kapitány.

Nikolaj Jakobsen azt is elárulta nagyon nehéz dolga volt a keret kihirdetésekor, mert több poszton is klasszis játékosokat kellett kihagyni.

Dánia a tervek szerint január 5-én Szaúd-Arábiával játszik edzőmérkőzést, majd a vébén sorrendben Belgium (január 13.), Bahrein (január 15.) és Tunézia (január 17.) lesz az ellenfele a H csoportban.

A dánok vb-kerete

Kapusok: Niklas Landin (THW Kiel), Kevin Möller (Flensburg-Handewitt)
Balszélsők: Magnus Landin (THW Kiel), Emil Jakobsen (Flensburg-Handewitt)
Jobbszélsők: Hans Lindberg (Füchse Berlin), Johan Hansen (Flensburg-Handewitt)
Beállósok: Magnus Saugstrup (Magdeburg), Lukas Jörgensen (GOG), Simon Hald (Flensburg-Handewitt)
Irányítók: Rasmus Lauge (Veszprém), Mads Mensah (Flensburg-Handewitt)
Jobbátlövők: Mathias Gidsel (Füchse Berlin), Mads Hoxer (Aalborg)
Balátlövők: Henrik Möllgaard (Aalborg), Mikkel Hansen (Aalborg), Jacob Holm (Füchse Berlin), Simon Pytlick (GOG), Lasse Möller (Flensburg-Handewitt)

Kapcsolódó tartalom: