KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Jó tanácsok, hogyan beszéljünk a gyermekünkkel Christian Eriksen esetéről

Sok gyerek ült a tévé előtt a szüleivel és nézte szombat este a dán labdarúgó-válogatott mérkőzését, ahol Christian Eriksen összeesett. Félelmetes volt mindenki számára látni. Sokan féltek, elbizonytalanodtak és szomorúak voltak. Ugyanakkor erős egység alakult ki a játékosok és a közönség között.

A dán labdarúgó-válogatott Christian Eriksen esete után krizispszhiologust is igénybe vett a történtek feldolgozásra. Fotó: Anders Kjaerbye / fodboldbiller.dk
A dán labdarúgó-válogatott Christian Eriksen esete után krízispszichológust is igénybe vett a történtek feldolgozásra. Fotó: Anders Kjaerbye / fodboldbiller.dk

A Dán Labdarúgó Szövetség (DBU) és egy gyermekek támogatását elősegítő ( Bornens Vilkar) honlap közleményt adott ki közösen, hogy segítséget nyújtsanak abban a családoknak, miként beszéljenek, esetleg dolgozzák fel az Eriksennel történt eseményt.

Sok szülő valószínűleg már beszélt gyermekeivel a történtekről, de az ilyen képeket nehéz lehet kitörölni az emlékezetünkből

Néhány gyermek sokat gondolkodhat rajta, és sokáig negatívan érintheti őket. Mások először hallanak erről az iskolában vagy másutt, és segítségre lehet szükségük annak megértéséhez. A sokkoló tapasztalatokra nagyon eltérően reagálhatnak.

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot arról, hogy hogyan lehet tisztába tenni a dolgokat felnőttként, ha akár saját vagy más gyermekeit érinti a látott vagy hallott dolog.

Hagyd, hogy a gyermek beszéljen az érzéseiről!

Az emberek másképp reagálnak, ha valami sokkolót tapasztalnak. Néhány gyerek folyton beszélne róla, talán valaki gúnyolódik is. Más gyerekek idegesek, elcsendesedhetnek, esetleg dühösek lehetnek. Az egyik érzelem sem fontosabb vagy jobb, mint a másik. Az a fontos, hogy felnőttként ott legyél a gyerekkel az esetlegesen felmerülő érzelmekben, hogy úgy érezze, rendben vannak az érzései és nyugodtan beszélhet róluk. Így biztonságban érzik magukat, hogy elmondhatják ezeket.

Hagyd, hogy a gyermek beszéljen a gondolatairól!

A gyermek azt is észreveheti, hogy sok gondolata és kérdése van. Például Christian Eriksenről és családjáról. De sokan kérdezik: “Mi történt?”

Kérdések lehetnek a halálról, a futballról vagy egészen más dolgokról is, amit felnőttként el sem tudunk képzelni. Jó, hogy a gyermek kérdez, ez lehet a feldolgozás módja. Az is előfordulhat, hogy nem kérdez semmit, de mi látjuk rajta, hogy magában gondolkodik. Ekkor rendben van, ha megkérdezzük: “Van-e valami különös, amire gondoltál mérkőzés kapcsán?” Jó, ha tudják, hogy kérdezhetnek.

A gyerekeknek nem feltétlenül kell sok részletet tudniuk, de lehet, hogy meg kell nyugtatni őket. Ugyanakkor úgy érzik, hogy teljesen rendben van, ha kérdeznek. Mondhatjuk például: “Vannak képzett orvosok, akik Christian Eriksent gondozzák, és most jobban érzi magát. vagy: Jó megértem, hogy rettegtél attól, amit láttál, és arra gondoltál, hogy ez megtörténhet-e másokkal. Nagyon ritka, hogy ez megtörténik, és vannak olyan orvosok és felnőttek, akik gondoskodnak arról, hogy ilyesmi ne történjen meg másokkal. Az összes játékos és a közönség olyan jól tudott vigyázni egymásra, ezért biztos vannak olyanok, akik gondoskodnak Christian Eriksen családjáról és csapattársairól. ”

Vigyázz magadra felnőttként is!

Felnőtt emberek is különbözőképpen reagálhatnak, és ezt nekik is nehezen lehet ezt irányítani. Ennek is helyet kell adni, de az lenne a legjobb, ha megvédenénka gyerekeket a felnőttek Eriksenről szóló beszélgetésétől. Beszélj erről más felnőttekkel olyan helyzetekben, amikor egyedül vagy. Amikor segítséget kapsz gondolataidhoz és érzéseidhez, könnyebben maradsz nyugodt olyan helyzetekben, amikor a gyermekeddel beszélsz erről. Legyél figyelmes arra, hogy gyermeked lehetőleg ne lásson több videofelvételt vagy fényképet, és ne kapjon további híreket, mint amit már látott és tud erről a borzasztó eseményről. Ha esetleg látták a gyerekek a történteket, amitől megijedtek, akkor tudják, hogy bármikor fordulhatnak kérdéseikkel a felnőttekhez.

Teremts kellemes és jó hangulatot, amikor legközelebb focimeccset néztek!

Ha a gyermek és te kedvet éreztek ahhoz, hogy megnézzetek egy másik meccset, akkor tegyétek. Éppen azért, hogy a gyermek úgy érezze, hogy veled együtt meg tudja nézni, anélkül, hogy ideges lenne. Amennyiben bizonytalanul éli meg, ne erőltesd tovább! Akkor helyet kell adni még a jelentkező érzéseknek és reakcióknak. De ez egy nagyszerű módja annak, hogy a megdöbbentő élmény után valami szépben is részesüljön.

Kapcsolódó cikk:

Kiemelt kép: Fotó: Anders Kjaerbye / fodboldbiller.dk