KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Skandináv döntővel zárul a női kézilabda Európa-bajnokság

Izgalmasan alakultak a női kézilabda Európa-bajnokság mérkőzései, és végül egy DániaNorvégia mérkőzést láthatunk a döntőben. A csapatok alig pár napja csaptak össze a középdöntőben, ahol is 2 gólos dán siker született, ezzel megszakítva egy 16 mérkőzésből álló norvég győzelmi szériát.

A női kézilabda Európa-bajnokság egyik döntőse Dánia. Fotó: Nász Nikolett
A női kézilabda Európa-bajnokság egyik döntőse Dánia. Fotó: Nász Nikolett
Esélylatolgatások a női kézilabda EB döntőre

A csapatok nagyon jól ismerik egymást, és nem csak azért, mert már ez lesz a két együttes negyedik mérkőzése másfél hónapon belül, hanem mert a klubcsapataikban többen együtt játszanak. A győri különitmény jól ismeri egymást, a dán részről Anne Mette Hansen és Sandra Toft a norvég reszről Silje Solberg és Stine Oftedal. Valamint az Esbjerg csapatából négy norvég játékos: Nora Mörk, Henny Reisted, Kristine Breistöl, Vilde Ingstad és három dán: Mette Tranborg, Katrine Heindahl, Michala Möller, valamint az edző: Jesper Jensen. Itt különösen Jensen személye lehet ebből a szempontból döntő, hiszen a norvég csapat öt legjobb gólszerzőjéből négy az Esbjergben játszik. Ha sikerül őket semlegesíteni, akkor Dániának nyert ügye van.

Az külön érdekesség, hogy a döntőben a Team Esbjerg csapata kilenc fővel képviselteti magát!

Posztok szerint

A dán kapusoknál a statisztikák szerint Toft és Reinhardt teljesítménye 34 és 35%. A norvég oldalon, már sokkal nagyobb a különbség, Solberg javára. Itt Solberg 41% fölött teljesített a döntőig, míg Lunde alig több mint 30%. Itt egyenlően teljesít a két csapat.
A beállósoknál szintén egy érdekes összecsapás az IngstadHeindahl kettős összecsapása, akik már a középdöntőben sem kímélték egymást. Ingstad eddig 28 gólt szerzett, ugyan annyit amit Heindahl és a két Iversen együtt. Norvégia felé billen a mérleg.
A szélsők eléggé eltérően szerepelnek a két csapatnál. A dánok két legjobb gólszerzője a két szélső, Emma Friis és Trine Jensen Östergaard. A norvég oldalon az Andersen, Wollik, Aune, Hovden négyes együtt nem tudott annyi gólt szerezni, mint Emma Friis egymaga. Ez azért is kicsit érthetetlen, hiszen Emilie Hovden jelenleg 3. helyen áll a dán bajnokság góllövő listáján. Mint már arról korábban írtunk, hét világverseny újonccal vágott neki a norvég válogatott az EB-nek. Ezt leginkább a szélsők teljesítményét vetette vissza. Így a szélsőknél a dánok szerepelnek jobban.
Az átlövők és irányítók posztján a Reisted, Mörk, Oftedal hármas által eddig szerzett 113 gól magáért beszél, a Tranborg, Höjlund, Hansen hármas által eddig szerzett 60 gólhoz képest. Így ebben a részben a norvégokat tekinthetjük jobbnak.

Kulcskérdések

A gólkirályi cím két várományosa Mörk és Reisted, 42 illetve 43 góllal. Bár az EB cím a legfontosabb mindkettejüknek, de a gólkirályi cím miatt kialakulhat egy kisebb belső feszültség. Erre nagyon kevés az esély, de azért nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Nora Mörk eddig 27 büntetőből 26-ot értékesített. Döntő jelentőségű lehet, ha a dán kapusok meg tudják törni ezt a remek sorozatot.
Míg Mörk a norvégoknál szinte nem tud büntetőt hibázni, addig a dánoknál 18/28 a büntető értékesítési mutató. Egy várhatóan kemény mérkőzésen, ahol sok büntetőt ítélnek meg a játékvezetők, nagyon fontos egy olyan játékos, aki biztos kézzel értékesíti azokat. Eddig úgy fest, hogy Michala Möller lehet ez a játékos, de még nincs nagy nemzetközi tapasztalata, így a döntő súlya alatt összeroppanhat.
Az eddig remeklő dán szélsők játszották magasan a legtöbb játékpercet a dán csapatból. Kérdés, hogy a döntőre, mennyi energiájuk maradt, valamint a két csere szélső, Andrea Hansen és Elma Halilcevic, hogyan tudnak beszállni a mérkőzésbe.

A női kézilabda Európa-bajnokság másik döntőse Norvégia. Fotó: Beata Oma Dahle
A női kézilabda Európa-bajnokság másik döntőse Norvégia. Fotó: Beata Oma Dahle
Meglepetés lehetősége

Érdekes lépés lehet a dánok részéről, ha Kaja Kamp nevezve lesz a döntőre. Az Iversen testvérek sérülésekkel bajlódnak, így Kaja Kamp mint tartalék kedden csatlakozhatott az EB kerethez. Amennyiben nevezné Jesper Jensen, úgy 5+1-es védekezéssel próbálhatnák a dánok megzavarni a Reisted, Mörk, Oftedal hármast.

Szakértők szerint

A döntő lebonyolításába még a Corona vírus is beleszólhat. A dánok másodedzője Lars Jörgensen pozitív tesztje miatt nem lehetett ott az utóbbi két mérkőzésen, szombat este csatlakozott újra a kerethez. Amennyiben valamelyik játékos szintén pozitív tesztet produkál, akkor az nagyban befolyásolhatja a mérkőzést.

Jesper Jensent dicséri a dán sajtó, amely kiemeli, hogy mindig megoldásorientált a nehezebb szituációkban is, soha nem emel ki egyetlen játékost sem a csoport többi tagja előtt, bizalmat mutat feléjük, egyszerre befogadó és megértő velük szemben.

Ole Erevik a norvég férfi válogatott korábbi hálóőre szerint Norvégia a párharc esélyese:
„Kétségtelen, hogy a dán szélsők fényévekkel a norvégok előtt járnak, bár a pénteki franciák elleni mérkőzésen többet játszottak a norvég szélsők is, hogy a franciák védőfalát széthúzzák. Ez nem történt meg a dánok ellen, így Oftedal, Mörk és Reisted számára nagyon nehéz helyzetet teremtett. Szerintem a norvég játékosok be szeretnék bizonyítani, hogy ez csak egy egyszeri eset volt, hogy a dánok tudtak nyerni. Valamint azt is nehezen tudom elképzelni, hogy a dánok zsinórban kétszer nyerjenek a norvégok ellen. A legtöbb csapatrészben jobbak a norvégok, és most ezzel lehet egy kicsit hazabeszélek, de számomra Norvégia a párharc egyértelmű esélyese.”

Ebben nem értenek egyet dán kolléganőjével, Laerke Möllerrel:
„A dán védekezés jobb, mint a norvégoké. A szélsőjátékban nyújtott plusz pedig jelentheti azt a különbséget, amivel a dánok megnyerik a döntőt.”

Bent Nyegaard szerint is Dánia a döntő esélyese:
„A lélektani fölény a dánoknál van, hiszen a legutóbbi mérkőzést ők nyerték meg. A dánok hatalmas önbizalommal vághatnak neki a döntőnek a szerdai győzelem után. Biztos vagyok benne, hogy a csúcson vannak mentálisan és fizikálisan is egyaránt. Sok minden van, amit ha az előző mérkőzésből át tudnak menteni, akkor a norvégoknak nagyon nehéz lesz legyőzni Dániát, bár pénteken elég jó formát mutattak a franciák ellen.”

Sandra Toft a dán válogatott kapusa is fogadkozik:

“Teljesen megérdemelten jutott be a döntőbe mindkét csapat, és szerintem ez egy remek skandináv csata lesz. Nagyon várjuk a döntőt. A mentális gátak eltűntek, de természetesen tudjuk, hogy Norvégia áll velünk szemben. Ők már sokszor voltak döntőben, és ez nekik kedvez, bár megvertük őket a középdöntőben. Mi csak kifutunk a pályára és gázt adunk. Nem gondolnám, hogy van olyan a csapatokból, aki meglepetést tudna okozni. Nagyon sokszor találkoztunk már egymással, és ez egy küzdelem lesz az elejétől a végéig.”

A norvégok kissé szűkszavúan nyilatkoztak a franciák ellen aratott győzelem után:
„A dánok nagyon jól meneteltek eddig, és most lehetőségünk lesz, hogy összeszedjük minden erőnket, és újra megpróbáljuk legyőzni őket. De ez nehéz lesz.”– mondja Nora Mörk

„Hogy őszinte legyek itt az EB arany a cél. Mi az aranyért játszunk, és ha azt sikerül megszerezni, akkor már vissza is vágtunk.” – teszi hozzá Stine Bredal Oftedal.

A női kézilabda Európa-bajnokság döntőjében 19 (!) dán liga játékos található majd a keretekben, a magyar NB 1-et négy játékos fogja képviselni.

A tét nagy, aki nyer az kijutott a 2024 -es Párizsi olimpiai játékokra.

Dánia 2002-ben nyert utoljára Európa-bajnokságot, akkor Norvégiát győzték le 25-22-re, itt olvasható az akkor is dán csapat névsora.

A Dánia- Norvégia döntőt 20.30-tól játszák míg a bronzmérkőzést a Franciaország-Montenegró párharcot 17.45-től.

Szerző: Gál Sándor/ Dániasport.hu

Ez is érdekelheti:

Kiemelt kép: Nász Nikolett