KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A norvég női kézilabda-válogatott hét debütálóval az EB-n

1986 óta kétszer fordult elő az, hogy hét világverseny-újonccal a keretében kezdjen meg egy versenyt a norvég női kézilabda-válogatott. Thale Rushfeldt Deilara, Kristina Novakra és a többiekre kulcsszerep várhat az Európa-bajnokságon.

A norvég női kézilabda-válogatott hét újonca: Anniken Wollik (balszélen) Ragnhild Valle Dahl, Sunniva Amalie Næs Andersen, Thale Rushfeldt Deila, Kristina Sirum Novak, Marie Skurtveit Davidsen és Ane Cecilie Høgseth. Fotó: Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG
A norvég női kézilabda-válogatott hét újonca: Anniken Wollik (balszélen) Ragnhild Valle Dahl, Sunniva Amalie Næs Andersen, Thale Rushfeldt Deila, Kristina Sirum Novak, Marie Skurtveit Davidsen és Ane Cecilie Høgseth. Fotó: Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG
“Támogatjuk egymást”

Ez év áprilisában, majd az ősszel is több új játékos bemutatkozhatott a norvég női kézilabda-válogatottban.

Thale Rushfeldt Deila Észak-Macedónia ellen debütált a válogatottban, a Molde 22 éves játékosa ekkor már megmutatta lehet rá számítani, Veronica Kristiansen távolmaradása után még nagyobb szerepet kaphat az Eb-n.

“Nagyon jó volt játszani, és izgatott vagyok, hogy milyen lesz az Eb-n. Szeretnék minél többet tanulni. Ha kapok lehetőséget, azt vállalom. Az Eb előtt több lehetőséghez jutottam, mint amire előre számítottam. Természetesen ez csak pozitívum” – mondta a játékos a VG.no portálnak, majd hozzátette, hogy mindenki nagyon jól fogadta őket és támogatják egymást, és ez nagy könnyebbség nekik.

  • Thorir Hergeirsson 2009-es kinevezése óta még soha nem vitt magával ennyi világverseny-debütálót.
  • A tavalyi vb-n két játékos mutatkozott be. Egy játékos a 2021-es olimpián és egy a 2020-as Eb-n.
  • Norvégia 2004-ben (arany) és 2000-ben (6. hely) hét újonccal állt fel az Eb-re.
  • A norvég női kézilabda-válogatottnak nem volt több debütálója 1986-óta. Akkor 15 játékosból 11 első világversenyén lépett pályára. 36 évvel ezelőtt Norvégia vb-bronzot nyert, de közülük többen játszottak az akkori B-világbajnokságon.
Több ismert nevet is felfedezhetünk a norvég keretben annak ellenére, hogy újoncnak számítanak a válogatottban.

A magyar klubcsapatok már találkoztak a Sola játékosaival, többek között a jobbátlövő Kristina Novákkal (22 éves) is, aki Brazíliának hét gólt dobott. Ragnhild Valle Dahlt (24), a Vipers átlövőjét sem kell nagyon bemutatni a kézilabdát kedvelőknek.

Ane Cecilie Högseth (21), a Storhamar beállósa a legfiatalabb játékos a keretben. Marie Davidsen (29), a CSM Bukarest hálóőre, aki nagyszerű szezont tudhat magáénak, ezért természetesen járt neki a meghívó annak ellenére, hogy Katrine Lunde és Silje Solberg-Östhassel is a keretben van.

Sunniva Næs Andersen (25), a Vipers balszélsője, aki Camilla Herrem és Sanna Solberg-Isaksen távolléte miatt kaphat kulcsszerepet, illetve poszttársa Anniken Wollik (24) is, akinek igazán érdekes történetét a VG.no írta meg.

Fizetés nélküli szabadságon, hogy szerepelhessen a EB-n
Anniken Wollik Fotó:  BJORN S. DELEBEKK / VG
Anniken Wollik Fotó:  BJORN S. DELEBEKK / VG

Wollik, aki két góllal nyitott az Eb-n a horvátok ellen, más életet él, mint csapattársai.

Teljes állásban dolgozik szülőfalujában egy általános iskolában a Romerike régióhoz tartozó Nannestad községben mint pedagógus, ezért fizetés nélküli szabadságot kellett kivennie, hogy az Európa-bajnokságon részt vehessen.

Megszoktam már, hogy munkával telnek a hétköznapjaim a kézilabda mellett. Most kicsit furcsa is, hogy hirtelen egy picivel több időm lett a nap folyamán az edzésekre” – mondta a VG.no-nak.

Az Eliteserienben szereplő Romerike Ravens csapatának balszélsőjének nem ismeretlen a gólszerzés, hiszen 50 találatnál jár a bajnokságban, ezzel második a góllövőlistán. De ahogy mondta, meglepetésként érte, hogy ősszel egy hónapot a válogatottal tölt, ezért a munkahelyén erre az időszakra fizetés nélküli szabadságot vett ki.

Nem volt kétsége afelől, hogy helyes döntés hozott, amikor szabadságra ment? – kérdezte a Vg.no újságírója.

“Nem, egyáltalán nem és az iskola is támogatott. Természetesen másnak helyettesíteni kell” – mondta Anniken, aki 1-4. osztályos speciális, kisegítő osztályba járó gyerekeket tanít mindennap.

Nem áll szándékában egyhamar feladni munkáját és a kézilabdát sem

“Amíg csak tehetem, szeretnék dolgozni és játszani is egyszerre. A munka egyértelműen fontos számomra. A gyerekeknek nagy helyük van a szívemben és nagyon örülök, hogy dolgozhatok velük.” – mondta.

A magyar női kézilabda-válogatott csoportellenfele, Norvégia vasárnap este 20.30-tól Svájc ellen mérkőzik meg az Európa-bajnokságon.

A norvég női kézilabda-válogatott kerete az Európa-bajnokságra
Kapusok:

12 Silje Margaretha Solberg-Östhassel, Győri ETO KC, 16 Katrine Lunde, Vipers Kristiansand, 1 Marie Skurtveit Davidsen, CSM Bucuresti

Átlövők:

25 Henny Ella Reistad, Team Esbjerg, 3  Emilie Hegh Arntzen, CSM Bucuresti, 22 Kristina Sirum Novak, Sola Håndballklubb, 7  Stine Ruscetta Skogrand, Ikast Haandbold, 9  Nora Mörk, Team Esbjerg, 10 Stine Bredal Oftedal, Győri ETO KC, 14 Kristine Breistöl, Team Esbjerg, 5  Ragnhild Valle Dahl, Vipers Kristiansand, 33 Thale Rushfeldt Deila, Molde Elite

Beállósok:

46 Ane Cecilie Högseth, Storhamar Elite, 15 Vilde Mortensen Ingstad, Team Esbjerg, 6  Maren Nyland Aardahl, Odense HC

Szélsők:

11 Malin Larsen Aune, CSM Bucuresti, 26 Emilie Margrethe Hovden, Viborg HK, 30 Anniken Wollik, Romerike Ravens, 27 Sunniva Amalie Næs Andersen, Vipers Kristiansand

Stábtagok:

Thorir Hergeirsson, szövetségi kapitány, Tonje Larsen, edző, Mats Olsson, Trenerteam LKS, Grethe Ingels, Team administrator, Henning Krøger, Video/Analyse (25/10-21/11), Finn Aagaard, SoMe, Aina Emaus, orvos (26/10-31/10), Per Olav Kvalvaag, orvos (3.-21/11), Morten Fjeldskår, Fysioterapeut (24/10-31/10), Nina A Markussen, Fysioterapeut (1.-21/11), Marius Eriksrud, Masször (24/10-10/11), Petter A Larsen, Masször (8.-21/11), Mads Stian Hansen, csapatvezető (2.-13/11 og 17.-21/11), Siv Sødahl, csapatvezető (27.-30/10), Joar Gjerde, Trenerressurs/Analyse (24/10-30/10 og 5.-21/11), Halvor Lea, OLT medieansvarlig (25/10-21/11), Britt Tajet-Foxell, OLT mentalressurs (24.-28/10 og 15.-21/11), Tom Henning Øverbø, OLT mentalressurs (25.-27/10 og 5.-10/11), Benjamin Jensen, OLT ressurs fysisk trening (24.-28/10 og 1.-12/11), Claude Lebreux, OLT ressurs fysisk trening (24.-28/10), Liv Hemmestad, OLT fagressurs idretts-coaching (26.-28/10)

Kapcsolódó tartalom: