KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Roslyng fontos szerepe a dán kézilabda-válogatott stábjában.

Amikor a vasárnap este a dán kézilabda-válogatott legyőzte Szerbiát a második EB mérkőzésükön, akkor a dánok szövetségi kapitánya Jesper Jensen nem csak a játékosokat méltatta, hanem a stábjuk egyik tagját is. Christina Roslyng a dánok olimpiai bajnok csapatvezetőjéről beszélt elismerően.

Christina Roslyng fontos szerepet vállal a dánok sikerében. Fotó / Kiemelt kép Liselotte Sabroe
Christina Roslyng fontos szerepet vállal a dánok sikerében. Fotó / Kiemelt kép Liselotte Sabroe

Christinának nagy szerepe volt a győzelmünkben” mondta a szerbek elleni mérkőzés után a dánok szövetségi kapitánya.

Roslyngnak a csapattal végzett munkájának nagy része arról szól, hogy a játékosok lelki állapota a helyén legyen, és különösen a Szerbia elleni sorsdöntő meccs előtt ez a munka meghozta gyümölcsét.

Dánia az Európa-bajnokság első napján meglepetésre kikapott a házigazda Szlovéniától (26-28), ezért a hangulat nem volt a legjobb a csapatban.

 „Az utóbbi két napban, nagyon keményen dolgoztunk, és a játékosok rendkívül nyugodtak voltak. Ez az egyik dolog, amit Christina végez a háttérben, és elég sikeresen, mint látjuk. Ezért úgy gondolom, hogy a játékosok mellett, Christina Roslynget is ki kell emelnem az általa végzett munkáért” – mondta Jesper Jensen.

Jensen Roslyngot egy “emberi hőmérőnek” nevezi, aki a játékosok között járva figyeli, hogy érzik magukat lányok – például a vasárnapi Szerbia elleni meccs előtt, ami miatt több játékos is nagyon izgult.

Nem csak egy megnyugtató váll

„Ő nem csak a megnyugtató váll, amin kisírhatod magad. Ő az a személy, aki segíti a játékosokat a személyes fejlődésükben. Akkor lehetsz igazán élsportoló, hogy ha képes vagy kezelni a sok érzelmet. Bár Christina Roslyngnak a csapat körül betöltött szerepe nem igazán látszik kívülről, de különösen fontos szerepe van. Sokkal fontosabb, mint gondolnánk.” – mondja Jesper Jensen.

„Lars Jörgensennel nagyra értékeljük a munkáját. Nemcsak a női válogatottban, hanem a DHF (Dán Kézilabda Szövetség, a szerk.) női szakosztályának teljes női vonalán is megváltoztatta a játékot. Azt mondják, hogy az egyik legnehezebb dolog rövid időn belül megváltoztatni egy megszokott kultúrát”

Úgy gondolom, hogy Christina jelenléte, nagyon rövid időn belül megváltoztatta a kultúránkat az A válogatottban. Azt hiszem, az évek során látni fogjuk, hogy ez az egész majd az utánpótlás rendszeren is keresztül fog menni. Szerintem Ő, a DHF teljes női vonalának abszolút kulcsfontosságú alkalmazottja.”

Christina különleges képessége

„Minden érzelmet át tud érezni. Egyike azoknak az embereknek, akiknek megvan az a képessége, hogy besétálnak egy szobába, majd feltérképeznek mindenkit anélkül, hogy ezt tudatosan tennék. Érzi, hogy kinek van szüksége ölelésre és kinek egy segberúgásra” – mondta.

Annak ellenére, hogy Jesper Jensen több éve dolgozik Roslynggel, még mindig sokat tanul tőle.

„Valószínűleg nehezen tudnék kiállni és kiemelni néhány mozzanatot a játékból. De a mindennapjaimban tudatosul bennem, amit Christina szokott nekem mondani,: Nem csak beszélnünk kell róla, hanem meg is kell tennünk.”

Christina Roslyng sokat dolgozik együtt Mie Höjlunddal, aki szintén egyetért abban, hogy a mentális rész az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy kézilabdapályán jól teljesítsen.

„Egy remek ember, akivel nagyon sokat beszélgettem az elmúlt időben. Könnyű vele beszélgetni, közel áll mindenkihez, közel van a csapathoz, egy ember akiben megbízhatunk, ha problémák adódnának, és mentális szinten elképesztően jó. Ami a legfontosabb számunkra, hogy elnyerte az egész csapat bizalmát. Ezzel elérte azt, hogy egy kicsit jobban megnyílunk előtte, ami egy nagy lépés” – mondta Höjlund.

Roslynggal egy kétperces videót készített a DHF, amiben arról beszél, hogyan gondolkodjanak a játékosok amikor hibáznak. A nagyon tanulságos klippet lefordítottuk.

Christina Roslyng a dán női kézilabda-válogatott Team Mangere, aki amúgy órákat tudna arról beszélni, miért fontos az, hogy merj hibázni!

A hiba a te barátod”-mondja Christina

🗣Ezt képzeld el úgy, hogy egy jó barát segít neked, segít neked ha bajba kerülsz vagy esetleg nehéz szituációban vagy.

A hiba is ezt csinálja!

A hibák azért jönnek, hogy segítsenek neked, hogy jobb legyél!

🗣Amikor elkövetsz egy hibát, egy kicsit okosabb leszel, és elkezdesz gondolkodni: Hogyan csinálhatnám ezt jobban a következő alkalommal?

Például húzódjak ki jobban az egyik oldalra egy méterrel, érkezzek nagyobb sebeséggel, mi az amit tehetnék?

Így amikor hibázol, tulajdonképpen segítséget kapsz!

Ha az ember mindig a biztosat akarja játszani és nem mer hibát véteni, úgy a fejlődése lekorlátozódik.

🗣Sokan beszélnek arról, -kézilabdások is- az érzésről,amikor azt érzik mintha egy gumiszalag lenne a hátukra rögzítve.

Ez egy olyan érzés, hogy az ember nem játszhat szabadon, meg van kötve.

Az ember nem kerül “flow”-ba, ami egy olyan érzés, hogy akkor elfelejted az időt és a helyet.

Azt gondolom, a hibák elszaporodásáról, hogy a nagyon is rendben van ha hibázol.

🗣Mikor elkövetek egy hibát, az azt jelenti, hogy van lehetőségem jobbá válni❗️

Viszont az is nagyon fontos, hogy merjünk beszélni róla.

🗣Keress valakit, akinek mersz őszintén beszélni és kimutatni a sebezhetőségedet.

Így átélve ezeket a nehéz dolgokat, megismered saját magadat és kapsz egy elképzelést arról, hogy mi történik akkor amikor nem alakulnak szerencsésen a dolgaim

🗣Legyél rá kiváncsi ezzel kapcsolatban!

Mert amikor már az ember idősebb lesz, akkor a hátizsákban lesz jó néhány mentális eszköz, amivel majd lehet kezelni ezeket a nehéz szituációkat, amikor a dolgok majd nem mennek olyan jól.

🗣Így az embernek lesz egy egészséges hozzáállása ahhoz, hogy elkövessen hibákat, és nem fog félni tőle!

🗣Próbáld ki!

Készitsd fel a környezetedet arra, hogy ha ma edzésre megyek, akkor fogok hibázni, mert ez a tervem.🙂

Christináról természtesen már mi is írtunk, a honlapunkon!

Nagyon kedves személyiség, azt gondolom nem is véletlen van a 🇩🇰válogatott stábjában.

Kiemelt kép: Liselotte Sabroe / BT.dk

Szerző: Gál Sándor / Dániasport.hu

Kapcsolódó tartalom: