KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Nem értik a norvégok, hová tűnnek el a magyar kézis tehetségek

A juniorok között Magyarország a világ legjobbjai közé tartozik, felnőtt szinten azonban a legjobbak közelében sincsenek – erre csodálkozott rá a norvég Tv2 a női kézilabda Európa-bajnokságon.

Az Európa-bajnokságon Svájc ellen lő kapura Vámos Petra. Fotó: Nács Nikolett.
Az Európa-bajnokságon Svájc ellen lő kapura Vámos Petra. Fotó: Nács Nikolett.
„bár Magyarország juniorjai a világ legjobbjai közé tartoznak, a felnőtt csapat közel sem éri el ugyanazt az eredményt.”

Norvégia esélyeshez és címvédőhöz méltó módon, lendületesen kezdte az idei bajnokságot, legyőzte Horvátországot (32-23), Svájcot (38-21), majd kedd este Magyarországot is (32-22).

A Tv2 szerint „bár Magyarország juniorjai a világ legjobbjai közé tartoznak, a felnőtt csapat közel sem éri el ugyanazt az eredményt.” Való igaz, amíg Magyarország U19-es szinten eddig hat Eb-érmet szerzett (két arany, három ezüst, egy bronz), addig Norvégia csak hármat (egyet minden medálból). Ugyanakkor a felnőtteknél elképesztő a különbség Norvégia (8 arany, 3 ezüst, 1 bronz) javára Magyarországgal (1 arany, 3 bronz) szemben.

Thorir Hergeirsson, a norvég válogatott szövetségi kapitánya szerint a más megközelítés miatt lehetséges az, hogy az ő csapata a fiatalok beépítésével fontos szerepet játszik a legjobbak között.

„Vigyázva beszélek arról, hogy ne gondoljak túl sokat másokkal kapcsolatban, de a magyaroknál az utóbbi időben hagyománya volt annak, hogy a junior világversenyeket helyezzék előtérbe. Nekik más a filozófiájuk, mint nekünk Norvégiában: inkább a csapatokkal foglalkoznak, mint a játékosok fejlesztésével” – mondta.

A norvég játékosok sem értik

Henny Reistad 2018-ban tagja volt annak norvég válogatottnak, amely a junior világbajnokságon a csoportkörben nyolc, a döntőben hat góllal alulmaradt a magyarokkal szemben. Éppen ezért is tartja meglepőnek, hogy Magyarország nem oda felnőttszinten a legjobbak közé.

„Kicsit meglepő, amit évről évre látunk. Olyan jó junior csapataik vannak, amelyek szinte mindig az éremért küzdenek, de aztán felnőtt korban nem érik el ugyanezt a szintet. De hogy mi lehet az oka, nem tudom. Valószínűleg a felsőbb szintre való átmenetnél van probléma.”

Hasonló következtetésre jutott Stine Bredal Oftedal, a Győri Audi ETO KC irányítója is, aki szerint amíg Norvégiának hagyományosan szerencséje van a tapasztalt és fiatal, sikerre éhes játékosok jó keverékével, addig a magyaroknál nagyon nehéz az átmenet juniorból a legtöbbet játszó felnőttek közé. Fotó: Trond R. Teigen / NTB

A norvég Tv2 szakértője, Bent Svele úgy véli, több oka is van annak, hogy Magyarország felnőtt szinten kevésbé sikeres. Ennek fontos része, hogy a hazai játékosok kevesebb lehetőséget kapnak topcsapataikban.

„De az egész rejtély, ehhez nem fér kétség. Mégis nehéz meglátni, hol csúsznak el a dolgok. Szerintem nem tudják kezelni a tehetségeket, nincs meg a folytonosság” – mondta.

Kapcsolódó Tartalom:

Kiemelt kép: Nász Nikolett.