KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Nem mese, ahogy kitermeli a játékosokat a norvég utánpótlás

A legújabb sztár, Jens Petter Hauge október 1-én szerződött az AC Milanba.

Erling Braut Haaland,(10-es mezben) Kristian Thorstvedt,(9) Tobias Børkeeiet(14), Leo Østigård(5), Jens Petter Hauge(11)og Håkon Evjen(17) Fotó : Svein Ove Ekornesvåg
 Erling Braut Haaland,(10-es mezben) Kristian Thorstvedt,(9) Tobias Børkeeiet(14), Leo Østigård(5), Jens Petter Hauge(11)og Håkon Evjen(17) Fotó : Svein Ove Ekornesvåg

300 millió norvég korona, azaz 10 milliárd forintnak megfelelő összeggel gazdagodtak a norvég klubok – írja a norvég Tv2.no portál. A tavaly rendezett hondurasi U20-as világbajnokság norvég keretéből hat játékos váltott klubot, ezzel gazdagítva az északi ország klubjainak bevételét.

Amíg a Molde–Ferencváros párharc kimenetele foglalkoztatta a magyar sajtót és a szurkolókat, addig a norvég média figyelme más irányba is kiterjedt.
Mégpedig két igazán érdekes klubváltás vitte el a címlapokat, emellett természetesen a válogatott keretük kihirdetése a csütörtöki sorsdöntő, Szerbia elleni Eb-kvalifikációs mérkőzésre is nagy terjedelmet kapott.

Nem egyedülálló, általános

Először szeptember utolsó napjaiban a Trabzonsportól Alexander Sörloth igazolt a RB Leipzigbe, majd Jens Petter Hauge az AC Milanba október 1-én.

Az utóbbi átigazolás keltette fel igazán az érdeklődést, ám ha azt gondolja a kedves olvasó, hogy most egy mesebeli történet következik, akkor ki kell ábrándítanunk. Ugyanis egy játékos elhivatottsága és egy klub magas színvonalú munkája áll a történet mögött.

Jens Petter Hauge jobbján Paulo Maldini Fotó: Claudio Grassi LaPresse
Jens Petter Hauge jobbján Paulo Maldini Fotó: Claudio Grassi LaPresse

Csütörtökön került véglegesen pont egy átigazolási pletykára, Hauge ötéves szerződést kötött az AC Milannal – erről a be is számoltunk Facebook– és Instagram-oldalunkon. Ennek az igazolásnak a háttért mutatnánk be honlapunk olvasóinak.
„Nem egy egyedülálló, mesebeli története az övé, ez lassan általános eset Norvégiában” – nyilatkozta Pal Arne „Paco” Johansen, az U20-as válogatott szövetségi edzője a TV2-nek

Néhány átigazolás az elmúlt évekből az U20-as norvég válogatottból

  • John Kitolano: Odds BK – Wolverhampton
  • Haakon Evjen: Bodö/Glimt – AZ Alkmaar
  • Kristian Thorstvedt: Viking – KRC Genk
  • Leo Östigaard: Molde – Brighton
  • Tobias Börkeeiet: Stabaek – Bröndby
  • Erling Braut Haaland: Molde – Salzburg – Borussia Dortmund
  • Jens Petter Hauge: Bodö/Glimt – AC Milan

Haaland Salzburgból Dortmundba történő átigazolása nincs feltüntetve a fent említett összegben. A norvég klubok a játékosok átigazolásuk után- bizonyos feltételek mellett- a tovább értékesítésük után is pénzhez jutnak.

Johansen egy éve dolgozik a válogatott élén, Hauge volt a hetedik olyan játékosa, aki külföldre igazolt abból a csapatból, amely játszott a 2018-as U19-es Eb-n, és a tavalyi a U20- as világbajnokságon is.

„A 21-es keretből eddig hét játékost adtak el a norvég klubok, ami azt jelenti majd 300 millió norvég korona (közel 10 milliárd forint) bevételt könyvelhettek el” – folytatta Johansen.

A norvég sztárjelöltek között olyan játékosokat is találunk, mint Erling Braut Haaland, aki a 2018-as Eb-után igazolt Salzburgba. Hakon Evjen az AZ Alkamaarhoz írt alá a tavalyi U20-as vb után.

A norvég szövetség dicsérete

„Nagyon sok pénz ez a norvég fiatal focistáért, de nem olyan különös ez, ha látod őket, hogy milyen jók” – mondja TV2 szakértője Jesper Mathisen.

„Az értük kapott pénz , vissza tud áramlani a topfutballba és a széles bázisú utánpótlásba. Az, amit az utánpótlásba fektettek a klubok mások is figyelmét is felkeltették. Az ügynökök és a külföldi csapatok szeme rászegeződött a norvég játékosokra” – mondta Mathisen, aki dicséri a norvég szövetség (NFF) tehetségkutató és –gondozó (talent) munkáját.

„Mind az NFF és a norvég klubok nagyon jól dolgoznak hazájuk labdarúgásáért. Sokszor kaptak kritikákat és gyakran indokolt is volt ez, de most jár nekik a dicséret. Az látszik, hogy a játékosaink most kelendőek. Fontos szempont a norvég labdarúgás számára, hogy visszaáramoljon a pénz a klubokba, de még mindig messze vagyunk a nagy utánpótlás-nevelő országoktól “– mondja az NFF edzőképzés-vezetője, Haakon Gröttland.

Egyáltalán nem volt egyértelmű az, hogy Heugeből válogatott lehet.

„Nem néztük ki belőle az első években, hogy nemzetközi szintre is léphet majd. Az alaptulajdonságai jók voltak, de most már sokkal több képessége fejlődött magas szintre” – folytatta Gröttland.

„Egy volt azon játékosok közül, akinek volt sebessége és jó volt az egy az egy elleni játékszituációkban. Kevés ilyet találni Norvégiában. Ezzel a képességével már az elején kitűnt és innen fejlődött folyamatosan.”

Nagy kihívások előtt

Mielőtt gyorsan berendezkedne Észak-Olaszországban a válogatott is vár rá.

Hétfőn hirdették ki a norvég A keretet, amelybe a Hauge is kapott meghívott. 26 játékos neve lett prezentálva az előttük álló három válogatott mérkőzésre.

„Van olyan szinten, hogy éljen a lehetőséggel és meg mutassa magát Olaszországban is. De most először be kell illeszkednie” – mondta Paco, majd így folytatta „A csapat taktikáját át kell vennie, a nyelvet el kell sajátítani, találnia kell egy helyet ahol majd lakhat. Ennek a három dolgoknak kell a helyére kerülnie és akkor ott a jó az olasz tészta egy kellemes élettel” – jellemezte a játékos rövid távú kihívásait.

Büszke szülők
Hauge szülei Jan Ingvald és Gunn Heidi Hauge Fotó TV2 Roy Arne Salater
Hauge szülei Jan Ingvald és Gunn Heidi Hauge Fotó TV2 Roy Arne Salater

„Hétfőn este nem nézett focimeccset csak pakolt és csomagolt. Azt gondoltam, biztosan valami válogatott összetartásra készül, másnap reggel (kedden.) mondta, hogy Milánóba utazik. Nem bírtam visszatartani a könnyeim” – mondta Gunn Heidi Hauge miként élték át az utóbbi napokat.

A szülők elmondták azt is, hogy a fiúk egy igazi bodői srác, és biztosak abban, hogy jól választott. Eddig mindig saját maga hozta meg a döntéseket. Most is ő mondott igent a Milannak, de tavaly is, amikor nem igazolt a Cercle Bruggehez.

Nem marad Hauge név nélkül a Bodö/Glimt együttese, amely visszahívta kölcsönből a játékos egy évvel fiatalabb testvérét, Runart.

Igazán elképesztő, amit az utóbbi években tapasztalunk a Skandináv országok utánpótlás képzésében. Sok-sok tehetséget termelnek ki a külföldi kluboknak. Dániában egy nemrég megjelent adat szerint több mint 100 dán labdarúgó keresi kenyerét külföldön.

Norvégia eddig is rendelkezett híres játékossokkal, hiszen ki nem ismerné Ole Gunnar Solskjaert ( Manchester United) vagy éppen John Arne Riise-t (Liverpool) és Tore André Flo-t a Chelseaből, de most talán az utánpótlás képzésük és az azt körülvevő környezet elérte egy olyan szintet, ahol már nem csak egy-egy játékost, hanem egy egész válogatottat tudnak kiállítani top-ligás csapatokból.

A képen következő évek norvég válogatottjának támadósora látható.

Hauge (AC Milan), Sörloth (RB Leipzig) ,Haaland (Dortmund),Ödegaard( Real Mardrid)

Kiemelt kép: Svein Ove Ekornesvåg