KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Dánia arra számít, hogy elfogy a magyarok energiája

Csütörtökön megkezdődnek a női kézilabda Európa-bajnokság középdöntői, ahol az I. csoport első fordulójában Magyarország és Dánia csap össze Ljubljanában.

A dán női kézilabda-válogatott az őket elkisérő dán iskolásokkal a hátérben ünnepelték a svédek legyőzését. Fotó/ Kiemelt kép: Håndboldkvinderne
A dán női kézilabda-válogatott az őket elkisérő dán iskolásokkal a hátérben ünnepelték a svédek legyőzését. Fotó/ Kiemelt kép: Håndboldkvinderne

A magyarok a csoportban csupán Svájcot tudták legyőzni (33-28), de miután a rivális nem jutott tovább, így a horvátok (18-21) és a norvégok (22-32) elleni vereség miatt Golovin Vlagyimir csapata nulla ponttal folytatja. Dánia meglepetésre vereséggel nyitott, de a szlovének elleni 28-26-os zakó után előbb Szerbiát (34-21), majd Svédországot (25-23) is legyőzte, és két ponttal jutott tovább.

Ezeket a mérkőzéseket még Celjében rendezték, azaz Dániának a szünnapon költöznie kellett, Jesper Jensen szövetségi kapitány kicsit duzzogott is emiatt.

„Alapvetően zavar, mert jó állapotban vagyunk, kellemes együtt, de inkább maradtunk volna a megszokott környezetünkben, és tartottuk volna a ritmust. Ez a költözés több erőfeszítésbe kerül: össze kellett csomagolnunk, utaztunk, majd kicsit fáradt lábakkal edzettünk” – nyilatkozta a dán Tv2-nek.

De azért megemlítette, hogy akadnak pozitív hozadékai is a váltásnak: „Most egy új várost láthatunk, és valami más lesz a kaja. Szóval ez is jó.”

Magyarország és a Balkán…

A csapatra a magyarok után szombaton Horvátország, jövő szerdán pedig Norvégia vár – a sorsolásuk kifejezetten jó, hiszen így három pihenőnap lesz az Eb-címvédő elleni rangadó előtt.

„Kezdésként két balkáni országgal találkozunk, és ez kifejezetten jó a mi restitúciónk miatt. És akkor lesz néhány napunk, mielőtt találkozunk Norvégiával, valószínűleg ez is nagyon rendben lesz”mondta a csapat eddigi legeredményesebbje, a 25 gólos Emma Friis.

Andrea Hansen, a Köbenhavn Haandbold jobbszélsője hozzátette, szerinte Dánia jobban áll a csoportkör után, mint Magyarország és Horvátország, amelyeknek nincs ilyen széles keretük.

A Dr.dk azt írta, a válogatott játékosai mindent megtettek annak érdekében, hogy fizikálisan jó állapotban legyenek. „A fáradtság semmiképpen sem válhat problémává” – jelentette ki Anne Mette Hansen, a Győri Audi ETO KC légiósa.

„Nagyon szigorúak voltunk az étkezésekkel és a jeges fürdőkkel, nem hiszem, hogy minden csapat rendelkezik ilyen háttérrel, így most kezdjük majd érezni a kis plusz százalékokat” – mondta.

Az Eb-címhez mindenkit le kell győzni

Jesper Jensen hozzátette, a lényeg, hogy mindig egy lépéssel a versenytársak előtt legyenek. Márpedig jó fizikális állapotban, és egyre összetartóbb kerettel magabiztosan várja a folytatást.

„Tavaly óta bővült a repertoárunk, így szerintem sokkal jobban állunk, mint egy éve, amikor bronzot szereztünk.”

Anne Mette Hansen egyetértett edzőjével.

„A saját dolgunkat nehezítettük meg azzal, hogy az első meccsünket elveszítettük, de most három meccsen három győzelmet kell szereznünk. Eddig is bebizonyítottuk, hogy a késsel a torkunkon jól ment a játék, nyilván nem ez az optimális, de szerintem mentálisan nagyon jók vagyunk. Különben is, ha mindent meg akarsz nyerni, mindenkit le kell győznöd.”

A magyarokról azt mondta, bár fizikálisan erősek, úgy érzi, hogy Dánia éppen ebben fogja őket felülmúlni.

„Előfordulhat, hogy elfogy az energiájuk, ezért fizikailag meg kell nyomnunk őket” – jegyezte meg.

Lenne javítanivalójuk a magyaroknak

A két válogatott egymás elleni mérlege a magyarok számára kedvezőbb győzelmi arányt mutat (52 mérkőzés, 26 győzelem, 3 döntetlen, 23 vereség), ám a legutóbbi tíz összecsapást tekintve – amelyek többsége tétmérkőzés volt – hat alkalommal a dánok bizonyultak jobbnak, egyszer pedig döntetlent értek el a felek, így csupán három alkalommal nyertek a magyarok.

„A tavalyi világbajnokságon jó első félidőt tudtunk játszani Dánia ellen, most ezt szeretnénk kitolni hatvan percre. Tudjuk, hogy mire számítsunk, erős játékosokból áll a dán válogatott, amely gyors kézilabdát játszik. Néhányukat pedig jól ismerjük, hiszen a magyar bajnokságban edződnek hétről hétre” – nyilatkozta az Mksz.hu-nak Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Dánia meccsei a női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőiben.
november 10., csütörtök, 20.30
Magyarország – Dánia

november 12., szombat, 18.00
Horvátország – Dánia

november 16., szerda, 20.30
Norvégia – Dánia

Kapcsolódó tartalom: