KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Bemutatkozik az Odense Handbold: Kapusok

A karácsonyi szünet alkalmával ezúttal az Odense Handbold csapatáról készítettünk egy összeállítást. A Team Esbjerghez hasonlóan, az Odensét is öt részben fogjuk bemutatni posztok szerint. Ebben az első részben először a kapusokat mutatjuk be.

1. Martina Thörn
Martina Thörn Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Martina Thörn
Nemzetiség: svéd
Születésnap: 1991. február 21.
Életkor: 31 év
Magasság: 178 cm
Lövő kéz: Jobb
Poszt: Kapus

A svéd kapus a Vasteras Irtasban kezdte a pályafutását. Ezután az FC Glassverket, FCM Handbold, Randers és Aarhus után került az Odense csapatához. Első évben, a 2021-22-es szezonban egy elég jónak mondható 38%-os védési mutatót produkált, amivel a negyedik legjobb kapus lett a Ligában. Ebben az évben eddig jóval gyengébben teljesít, hiszen csak alig 31%-ot ért el. Ezen valószínűleg szeretne még javítani, mert ez lesz egyben az utolsó éve is az Odensénél. Mint azt egy vele készült interjúban elmondta, sok élménnyel gazdagodott az itt töltött eddig másfél évben. Leginkább a tavaly megszerzett bajnoki aranyéremre emlékszik vissza legszívesebben.

Martina többszörös svéd válogatott is. Egyik legnagyobb kézilabdás élményének a 2019-es Japán VB-n elért 7. helyezést tartja. Valamint 2021-ben 5. helyezést is sikerült elérnie a svédekkel.

16. Althea Reinhardt
Althea Reinhardt Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk
Althea Reinhardt Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Althea Reinhardt
Becenév: Althi
Nemzetiség: dán
Születésnap: 1996. szeptember 01.
Életkor: 26 év
Magasság: 180 cm
Poszt: Kapus

Althea Nyköbingben kezdte el a kézilabda karrierjét, majd a Roskilde érintésével Odensébe igazolt 2016-ban. Az akkor még csak 19 éves kapus itt vált igazán érett és nemzetközileg ismert játékossá. Az első szezonjában a brazil kapus Chana Masson mellé igazolták, de Althea már ebben a szezonban bizonyította, hogy világszintű kapus. Rögtön az első szezonjában a Liga legjobb kapusa lett.

Az azt követő öt szezonban is rendre az első két helyen szerepelt a kapusok ranglistáján, gyakran 40% fölötti védési mutatót produkálva. Ebben az évben csak a svéd Jessica Ryde tud jobb védési mutatót felmutatni, így a statisztikák alapján elmondható, hogy Althea a dán bajnokság legjobb dán kapusa.

Az utánpótlás válogatottakban is sorra nyerte az elismeréseket, és a trófeákat. Leginkább a 2016-os utánpótlás VB arany, ami emlékezetes számára, de a 2015-ös utánpótlás EB aranyérem is ott van a vitrinjében.

A 2016-os Svédországi VB előtt Rikke Poulsen megsérült, így Althea behívót kapott a válogatottba. Azóta szinte kirobbanthatatlan, a mutatott teljesítménye alapján teljesen megérdemelten. 2021-ben egy VB bronzérmet, és 2022 novemberében egy EB ezüstérmet sikerült szereznie. Életkorából adódóan még több világversenyen próbálkozhat az aranyérem megszerzésével.

17. Freja Hammer
Freja Hammer Fotó/Kiemelt kép: Odense Handbold
Freja Hammer Fotó/Kiemelt kép: Odense Handbold

Név: Freja Hammer
Nemzetiség: dán
Születésnap: 1997. május 17.
Életkor: 25 év
Magasság: 186 cm
Poszt: kapus

2022 januárban egy harmadik számú kapust keresett az Odense, és le is igazolták az U19-es csapatban játszó Mathilde Bengtsont. De Mathilde inkább az U19-es csapatban szeretett volna egy teljes szezont lejátszani, így érkezett Freja 2022 februárjában, a svéd Kristianstand együttesétől. Nem összekeverendő a norvég Vipers Kristiansand együttesével. Ulrik Kirkely már korábban dolgozott Frejaval az Oure Sportiskolában, és elismerően nyilatkozott róla a kvindesport.dk-nak:

„Freja egy szorgalmas és törekvő játékos, aki a svéd ligában nagyon szép eredményeket ért el. Vele megtaláltuk azt a kapust, aki nagyon jól ki fogja egészíteni a csapatunkat edzéseken és mérkőzéseken egyaránt.”

A dicsérő szavak ellenére Freja eddig nem sok lehetőséget kapott a bizonyításra. A januárban csupán két mérkőzésen pályára lépő Mathilde is többet időt töltött a kapuban, mint Freja lassan egy év elteltével. A kevés játékidő ellenére nyilván fontos tagja a csapatnak, mivel a 2023 júniusában lejáró szerződését, már ez év októberében két évvel meghosszabította az Odense.

Viszont valószínűleg továbbra is harmadik számú kapus lesz a csapatnál, mert a következő szezontól érkezik a holland Yara ten Holte.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: