KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Bemutatkozik az Odense Handbold: Szélsők

A karácsonyi szünet alkalmával ezúttal az Odense Handbold csapatáról készítettünk egy összeállítást. A Team Esbjerghez hasonlóan, az Odensét is öt részben fogjuk bemutatni posztok szerint. Ebben a második részben a szélsőket mutatjuk be.

6. Freja Cohrt
Freja Cohrt Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk
Freja Cohrt Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Freja Cohrt
Nemzetiség: dán
Születésnap: 1994. január 20.
Életkor: 28 év
Magasság: 170 cm
Lövőkéz: Jobb
Poszt: Balszélső

Az odensei születésű Freja az OH 77 – ben kezdte el kézilabda karrierjét. Felnőtt karrierjét az FCM Handboldnál kezdte, majd bejárva a Jylland félszigetet Randers, Skive, Silkeborg útvonalon, 2017-ben visszatért Odensébe. Első szezonjában 106 góllal és 73%-os lövő százalékkal a csapata egyik legjobbja volt. A komolyabb sérülések elkerülték, így a következő négy szezonjában is egy kiegyensúlyozott, jó játékot mutatott be.
Az utánpótlás válogatottakban elég jól szerepelt. Az U18-as válogatottal aranyérmet szerzett a 2012-es VB-n, majd 2013 EB bronzérem, és 2014-ben U20 –as VB bronzérmet szerzett. A felnőtt válogatottban már nem volt ennyire eredményes. A 2019-es VB-n szerepelt Japánban a dán válogatott színeiben, de ott csak a 9. helyett sikerült megszerezniük.
Ezt a szezont egy térdsérüléssel kezdte, amit meg kellett operálni, és várhatóan ebben a szezonban már nem lép pályára többet. Az idény végén lejáró szerződését nem hosszabbították meg, így valószínű, hogy Freja Cohrtot már nem fogjuk többé látni az Odense csapatában pályára lépni.

7. Bo van Wetering
Bo van Wetering Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Bo van Wetering
Nemzetiség: holland
Születésnap: 1999. október 05.
Életkor: 23 év
Magasság: 171 cm
Lövőkéz: Jobb
Poszt: Balszélső

A holland balszélső egyike az Odensében elég szép számban jelenlévő holland légiósoknak. Bo a holland Westfriesland csapatában kezdett kézilabdázni, majd a Voc Amsterdam érintésével került Németországba a TuS Metzingenhez. Innen érkezett Odensébe 2021-ben. A tavalyi szezonban Freja Corhttal megosztva szinte azonos játékpercet töltöttek a pályán. Ebben a szezonban viszont Freja sérülése miatt egyedüli balszélsőként sokkal több feladat hárul rá. A Bajnokok Ligájában már több gólt szerzett, mint a tavalyi szezonjában, és a bajnokságban is közel ott tart, mint tavaly év végén.

A holland válogatottba 2019-ben kapott meghívót, és debütálásként Japánban aranyérmet szerzett a VB-n. A többi világversenyen már nem sikerült ilyen szép sikert elérnie a válogatottal.

A következő évtől már kap egy új csapattársat, a dán válogatott Elma Halilcevic személyében.

21. Ayaka Ikehara
Ayaka Ikehara Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Ayaka Ikehara
Becenév: Aya
Nemzetiség: japán
Születésnap: 1990. szeptember 24.
Életkor: 32 év
Magasság: 158 cm
Lövőkéz: Bal
Poszt: Jobb szélső

A japán válogatott 2016 – ban új szövetségi kapitányt kapott Ulrik Kirkely személyében. Így a dán kapitány több tehetséges játékosra felfigyelt, mint például Ayaka Ikehara. Aya 2017-ben igazolt Dániába a Nyköbing együtteséhez, ahol egy remek szezont futott, és bekerült a Liga All – Star csapatába. 2019-ben februárjában térdszalag szakadást szenvedett, amiből csak az év végén tudott visszatérni. 2020-ban érkezett az Odense csapatához, ahol a korábbi japán szövetségi kapitány lett az edző. A 2021-ben lejáró szerződését meghosszabbították két évvel, de a szezon végén, már nem hosszabbítanak tovább.
Ayaka a legkedvesebb kézilabda élményének a Németországban megrendezett 2017-es VB-t tartja. Többek között legyőzték Montenegrót az általa lőtt 9 gólnak is köszönhetően, így ez teljesen érthető.

31 Kelly Vollebregt
Kelly Vollebregt Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Kelly Vollebregt
Nemzetiség: Holland
Születésnap: 1995. január 01.
Életkor: 27 év
Magasság: 165 cm
Lövőkéz: Bal
Poszt: Jobb szélső

A másik holland légiós, Kelly Vollebregt, Bo van Weteringhez hasonló karrierútat járt be. Holland nevelő klubjából Németországba igazolt, a Koblenz/Weibernhez, majd a Tus Metzingenhez, onnan pedig a Borussia Dortmundhoz. A 2021-es szezonban pedig együtt érkeztek Boval. Érdekesség, hogy a TuS Metzingennél épp elkerülték egymást, így az Odense az első közös klubcsapatuk.

Az első idényében a teljesítménye is szinte pontosan megegyezett Bo teljesítményével. Ebben az idényben már kissé elmarad, de talán amiatt is, hogy Kellynek osztoznia kell a játékperceken Ayaka Ikeharával.

A válogatott karrierje szépen indult. 2013-ban az utánpótlás EB-n a torna legjobb jobbszélsőjének választották. A felnőtt válogatottban 2014-ben bemutatkozott, de a 2019-es VB-n nem szerepelt, így ő nem mondhatja magát világbajnoknak. 2021-ben pedig, ahol már a holland csapat tagja volt, csak 9. helyet sikerült szerezniük. Kelly szerződése 2024-ben fog lejárni, így őt alighanem még sokszor láthatjuk Odense mezben játszani.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: