KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Ismét jöhet a dán aranykorszak női kézilabdában?

Bár az egy hónap alatt lejátszott hat felkészülési mérkőzés közül mindössze kettőt nyert meg a dán női kézilabda-válogatott, Jesper Jensen szövetségi kapitány bízik a sérültek felépülésében a november 4-én rajtoló Európa-bajnokság előtt. Egy szakíró szerint pedig lassan el kell jönnie az aranyérem korszakának.

A dán női kézilabda-válogatott Fotó: DHF.dk
A dán női kézilabda-válogatott Fotó: DHF.dk
Ismét jöhet a dán aranykorszak női kézilabdában?

Jensen annyira magabiztos volt a keret kihirdetésekor, hogy nem várt az utolsó pillanatig, már október 6-án megnevezte azt a 16 játékost, akivel tervez az Európa-bajnokságon.

Ugyan egy helyen változtatnia kellett – a megsérült Mia Rej helyére Michala Möllert hívta meg –, de így is egy hónapja volt, hogy kitalálja a taktikát és összerakja a csapatot. Ehhez képest az eredmények elmaradtak a várakozástól, hiszen a két Golden League-torna hat mérkőzése közül mindössze kettőt sikerült megnyerni: október elsején a magyarok első Eb-ellenfelét, Svájcot 38-25-re, október 27-én pedig Brazíliát 34-22-re győzte le.

Ugyanakkor Hollandiától (22-30, 25-26) és Norvégiától (27-29, 27-28) kétszer is kikapott. A múlt heti két, egygólos vereségnél Jensen kifejezetten elégedetten nyilatkozott. A meccseken ugyanis négy játékosával nem vagy csak minimálisan számolhatott: Sandra Toft és Rikke Iversen térd-, Mie Höjlund, valamint Mette Tranborg vállsérülésből lábadozik.

„De már mindegyikük állapota javult, a stábunk jó munkát végzett, ezért úgy gondolom, hogy már szerdán minden játékosunk borotvaéles lesz”mondta.

A szakember sem él egyelőre mind a 20, benevezhető játékossal, egyelőre csak 19-et nevez a tornára, de csupán 16-ot visz el Celjébe.

A dán Tv2 kézilabda-szakírója, Dan Philipsen azt írta, 15-16 éve nem tud igennel válaszolni arra a kérdésre, hogy van-e esélye a válogatottnak az aranyéremre. De most már tud.

„A női válogatott Jesper Jensen vezetésével egy szinttel feljebb lépett. Hosszú évekig a 6-10. hely körül volt a csapat, most a legjobb négy közé tartozik. A kulcsjátékosok, Toft, Hansen, Heindahl, Burgaard, Östergaard és Iversen 30 éves koruk környékén járnak, márpedig a női játékosok ritkán hozzák a legjobbjukat a harmincas éveikig. Ha a csapat aranyat akar nyerni, akkor annak hamarosan be kell következnie”írta

Több játékos is berobbanhat a nemzetközi kézilabdába, így az irányító Simone Petersen is, aki dán kézilabda-válogatott 7/6 elleni játék kulcsfigurája. A balszélen pedig a dán bajnokságban csúcsformában (45 gól / 81%) játszó Elma Halilcevic okozhat gondot az ellenfeleknek. A keretük érdekessége, hogy 11 játékos játszik a Bajnokok Ligájában jelenleg, és ugyan ez a számot tehetjük ki a dán bajnkoságban résztvevőkhöz is.

Dánia a B csoportban sorrendben Szlovénia (november 4.), Szerbia (november 6.) és Svédország (november 8.) ellen lép pályára, továbbjutás esetén pedig a középdöntőben a magyar, norvég, horvát svájci négyesből kap újabb három ellenfelet.

A dánok Eb-kerete:
Kapusok:
Sandra Toft (Győri Audi ETO), Althea Reinhardt (Odense)
Balszélsők: Emma Friis (Ikast), Elma Halilcevic (Nyköbing-Falster)
Balátlövők: Anne Mette Hansen (Győri Audi ETO), Kristina Jörgensen (Metz), Mie Höjlund (Odense), Michala Möller (Team Esbjerg)
Irányítók: Simone Petersen (Ikast Handball)
Beállósok: Rikke Iversen (Odense), Sarah Iversen (Ikast), Kathrine Heindahl (Team Esbjerg)
Jobbátlövők: Louise Vinter Burgaard (Metz), Mette Tranborg (Team Esbjerg)
Jobbszélsők: Cecilie Brandt (Ikast), Trine Östergaard (Bietigheim)

Kapcsolódó tartalom: