KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Saját lányában is bízik a svéd női kézilabda-kapitány

Kihirdette Európa-bajnoki keretét Tomas Axnér, a svéd női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember, aki 2020 óta irányítja a csapatot, 18 játékossal utazik a november 4-én, pénteken rajtoló szlovén, észak-macedón, montenegrói közös rendezésű tornára – ami különleges érzés lehet, hogy a keretben ott van a lánya is.

A svéd női kézilabda-válogatott. Fotó: svenskhandboll.se
A svéd női kézilabda-válogatott. Fotó: svenskhandboll.se
Tud-e meglepetést okozni a svéd női kézilabda-válogatott?

Svédország októberben négy felkészülési mérkőzést vívott, hónap elejét kétszer legyőzte Brazíliát (31-25, 33-30), majd október 28-án 36-20-ra verte a cseheket, akik két nappal később meglepetésre 26-26-os döntetlenre voltak képesek.

Tomas Axnér immár a negyedik világversenyére készül: 2020-ban Eb-11., tavaly olimpiai negyedik és világbajnoki ötödik helyig vezette tanítványait. Ezúttal 21 játékost hívott meg a végső összetartásra, és a csehek elleni két mérkőzés után döntött úgy, hogy Linn Hansson, Clara Petersson és Daniela De Jong marad ki.

„Mindig is az volt az ambíciónk, hogy azt a csapatot hozzuk ki, amely a lehető legtöbb lehetőséget adja az Eb-n. Végül így döntöttem, és bevallom, nagyon nehéz volt közölnöm a hírt a kimaradókkal, hiszen mindhárman jól teljesítettek és keményen dolgoztak, amiért rendkívül hálásak vagyunk” mondta a kapitány.

Minden válogatott 20 játékost nevezhet be, a svédek egyelőre 18 emberrel utaznak ki, de azt már jelezte a szakvezetés, hogy ha cserélni kell, akkor az elsőszámú jelölt Daniela de Jong lesz, azaz a Valcea irányítóját annak ellenére benevezik, hogy egyelőre Svédországban marad.

A keretben négy olyan játékos szerepel, aki még sohasem játszott világversenyen: Clara Monti Danielsson, Sara Johansson, Nina Koppang és a kapitány lánya, Tyra Axnér. Hogy mennyire ellentmondásos, hogy a dán Nyköbing Falster 20 éves balátlövője ott lesz az Eb-n, nem tudni, az Expressen szakírója, Patrick Ekwall azt írta, ebben az esetben nincs mit megkérdőjelezni.

„Tyra elég jó ahhoz, hogy ott legyen az Eb-n, vannak olyan erényei, amelyekre ennek a csapatnak szüksége van. Egyike azoknak, akik komoly lövőerővel rendelkeznek távolról, ő és Nina Koppang új dimenziót adhat a támadójátékban.”

Svédország korábban tizenkétszer szerepelt Európa-bajnokságon, és két érmet szerzett: 2010-ben ezüstöt, 2014-ben pedig bronzot.

A csapat a B csoportban Szerbia (november 4.), Szlovénia (november 6.) és Dánia (november 8.) ellen lép pályára, továbbjutás esetén pedig az A csoportból kap három ellenfelet, remélhetőleg Magyarországot is.

A svédek Eb-kerete:

Kapusok: Johanna Bundsen (IK Sävehof), Jessica Ryde (Ikast), Evelina Eriksson (CSM Bucuresti)
Balszélső: Elin Hansson (Ramnicu Valcea)
Beállósok: Linn Blohm (Győri Audi ETO KC), Anna Lagerquist (Nantes), Clara Monti Danielsson (Chambray)
Jobbszélsők: Nathalie Hagman (Nantes), Sara Johansson (Skara HF)
Balátlövők: Jamina Roberts (Vipers), Melissa Petrén (Viborg), Kristin Thorleifsdóttir (Horsens), Tyra Axnér (Nyköbing Falster)
Irányítók: Carin Strömberg (Nantes), Emma Lindqvist (Ikast), Jenny Carlson (Brest Bretagne)
Jobbátlövők: Nina Koppang (IK Sävehof), Nina Dano (Horsens)

Kapcsolódó tartalom: