KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Topklubok célkeresztjében az FC Nordsjaelland utánpótlása

A dán Superligában szereplő FC Nordsjaelland tehetségeit Európa-szerte nagy figyelemmel kísérik a topbajnokságok csapatai. Oldalunkon több cikkünkben is érintettük a klub utánpótlás-akadémiáját. Utoljára Fehér Péter kapcsán tettünk utalást a farumi klubról, hiszen ő is tevékeny részese volt a utánpótlásbázis kialakításának.

Az UEFA.com közzétett egy 50 fős listát, amelyben olyan játékosokat mutatnak be, akikre érdemes lehet figyelni 2021-ben.

Kamaldeen Sulemana (balra) és Mohammed Diomande lehetnek, azok akikért ismét millió eurót fizetnének ki a Nordsjællandnak. (Fotó: Liselotte Sabroe © Scanpix)

Kamaldeen Sulemana (balra) és Mohammed Diomande lehetnek azok, akikért ismét euró milliókat fizetnének ki a Nordsjaellandnak. (Fotó: Liselotte Sabroe © Scanpix)

A dán dr.dk/sporten közölt egy érdekes írást a FC Nordsjaelland játékos nevelő politikájáról, ezt közöljük most olvasóinkkal.

Mikkel Damsgaard és Mohammed Kudus volt az utolsó két “exportáru” akikért több millió eurót fizetett ki a Sampdoria és az Ajax Amsterdam az FC Nordsjaelandnak 2020 nyarán. Mikkel a farumi akadémiáról, Mohammed a ghánai akadémiáról került a FCN első csapatába.

A két játékos távozásával a klub 21 gólt és rengeteg gólpasszt vesztett el ebben a szezonban. Ezt a lyukat két játékossal próbálják betömni, akik a ghánai akadémiáról érkeztek.

A sikert nem érmekben mérik.

A 18 éves Kamaldeen Sulemana és a 19 éves Mohammed Diomande eddig ugyan hét gólnál és három gólpassznál jár, de máris felhívták magukra a figyelmet. Mindketten bekerültek az UEFA 50 legtehetségesebb játékosa közé, akikre érdemes lesz figyelni a jövőben, írja az uefa.com honlapja.

“A lista egyértelműen mutatja: a FC Nordsjaelland egy olyan hely, ahová érdemes figyelmet szentelni. Kudus példája is jól mutatja, hiszen az Ajaxnál egyből a kezdőben találta magát” – mondta a DR Sporten szakértője, Andreas Kraul.

Hogy mennyire fontos ilyen listára felkerüljön egy klub, azt a DR Sport futballkommentátorának nehéz felmérnie. Azt azonban kijelentheti, hogy biztosan nem lesz hátránya a klubnak akkor, amikor újra értékesíteni kell egy játékost.

“Ez olyan lista, amely növeli a játékosok értékét, őket megjegyzik. Akkora jelentőséget nem kell neki szentelni, de mégis jó rajta lenni – mondta Andreas Kraul.

A klub, az FCN DNS-ében van az, hogy fejlessze a játékosokat és utána eladja őket.

A mi filozófiánkban benne van az is, hogy vigyáznunk kell arra, ne tartsuk vissza a kivételes képességekkel rendelkező játékosokat annak érdekében, hogy a lehető legjobb karriert fussák be” – mondja Jan Laursen, az FC Nordsjaellands sportmenedzsere.

FC NORDSJAELLAND legértékesebb eladásai az utóbbi öt évben:
  • Emre Mor – 9,6 mio euro – Dortmund
  • Mohammed Kudus – 9 mio euro – Ajax
  • Mikkel Damsgaard – 6,4 mio euro – Sampdoria
  • Andreas Skov Olsen – 6 mio euro – Bologna
  • Mathias Jensen – 5 mio euro – Celta Vigo
  • Stanislav Lobotka – 4,9 mio euro – Celta Vigo
  • Marcus Ingvartsen – 4,8 mio euro – Genk

“Amikor egy játékosukat eladják, mint Kudust vagy Damsgaardot, esetleg majd Kamaldeent, mindig libabőrös lesz az ember, hiszen ez a ő bajnoki aranyuk. Itt tudják mérni a sikert” – mondta Andreas Kraul.

Annak ellenére, hogy több tehetséges játékost is értékesítettek, 2016 óta mindig a rájátszás felsőházába jutottak a Superligában.

“Stratégiájuknak szerves része, hogy egyensúlyt teremtsenek a bajnokságban való versenyképesség között, ugyanakkor tisztában kell lenniük azzal, hogy a játékosok elmennek, mielőtt bajnokcsapatot alkothattak volna” – mondja Andreas Kraul, aki nem titkolja, hogy az FC Nordsjaelland a legjobb dán klub, ha a tehetségek kineveléséről van szó.

“Egyértelműen az első helyen állnak. Dániában nincs olyan klub, amely az elmúlt 5-10 évben annyi fiatal játékost adott volna eladásra, mint az FCN. Sem az FCM, sem az FCK nem használt annyi tehetséget az első csapatában, majd adott el Európába, mint Nordsjaelland. Az FCN teljesen egyedülálló történelemmel rendelkezik a dán futballban” – mondja Andreas Kraul.

El kellett csitítani a hangokat

Jan Laursen szerint voltak olyan hangok, amelyek szerint az FCN csak a Superligának tud játékost nevelni, Európában nem lesznek sikeresek. Most már láthatják, nem lett igazuk. Kudus kezdett a holland bajnokságban (három mérkőzés, egy gól, három gólpassz), Damsgaard is rendszerint kezdő a Sampdoriában ( az olasz sajtó szerint már 20 millió eurót ér – a szerk.)

“Arról beszéltek, nem sikerülhet ez nekünk és a klubbon kívül már nem lesznek sikeresek a játékosok. Most már láthatják, nem lett igazuk – mondta Jan Laursen

A lista nem ér véget itt, hiszen Marcus Ingvartsen kezdő a Bundesliga meglepetéscsapatánál, az Union Berlinnél, Andreas Skov Olsen és Stanislav Lobotka a Seria A-csapatokban, a Bolognában és a Napoliban játszik.

Amikor ilyen névsort tud felmutatni egy klub az utánpótlásnevelés terén, azt más nagy klubok is észreveszik, és Farum rákerül a topklubok radarjára , mert látták, itt jó játékosokat neveltek” – mondja Andreas Kraul. “Megérik a pénzüket, ráadásul megkönnyítik a következő játékosoknak az útját, hiszen az már ki van járva elöttük.”

Kamaldeen Sulemana és Mohammed Diomande

A nyáron érkezett a ghánai Right to Dream akadémiáról Isaer Kamaldeen Sulemana, és az ősszel már be is mutatkozott hazája válogatottjában. Olyan erényeket csillogtat már most, hogy ő lehet a következő, aki távozhat az FCN-től. A német Kicker.de szerint a Leverkursen szeretné megszerezni Sulemanát, de a 12 milllió eurót sokalták érte és a játékos sem távozna még minden áron a dán csapattól, ahová szerződés köti 2024 decemberéig.

Kamaldeen és Diomande felkerült az UEFA 50-es legtehetségesebb listájára, ami a klub akadémiájának újra nagy lökést adhat.

Visszaigazolást kaptunk a munkánkról arról, hogy figyelnek ránk, és ezt már egyre nagyobb kluboktól is érezzük. Nagy elismerés érte a farumi és a ghánai akadémiákon végzett munkát. Meggyőződhettünk, hogy jó és magas szintű munkát végzünk, ez a lista is erről tanúskodik. Két játékosunkat is a legjobbak között említik, ekkor érezhetjük úgy, hogy néhány dolgot jól csinálunk az utánpótlásunkban” – fejezte ki elégedettségét Jan Laursen.

Az UEFA 50 -es jövő nagy ígérete listáján kilenc skandináv klub játékosa is megtalálható. A dán 3F Superligából négy játékos, a fentebb említett két tehetségen kívül a Vejle 17 éves csatára, Wahid Faghir, és az FC Midtjylland svéd középpályása, Jens-Lys Cajuste is a kiválasztottak között.

Kamaldeen Sulemana
Kamaldeen Sulemana  Fotó: footballghana.com

A Right to Dream Akadémia és a Nordsjaelland gyümölcsöző kapcsolatának hála Ghána legnagyobb tehetségei a dán klubnál bontakozhatnak ki. Így van ez a 18 éves Sulemana esetében is, akinek értéke a Transfermarkt szerint már most 3 millió euró. A villámgyors szélső már 6 gólban vállalt szerepet idén, csapata egyik legjobbja, ráadásul a ghánai felnőtt válogatottban is bemutatkozott.

Wahid Fagir

Wahid Fagir  Fotó: DBU.dk

A 17 éves csatár már a 2019/20-as szezonban is alapembere volt a másodosztályt megnyerő Vejle csapatának. Faghir az élvonalban is hétről-hétre bizonyít, 3 gólja mellett már 2 gólpasszt is kiosztott. Fizikálisan már most kész van, a szakértők az “új Zlatant” látják benne.

Mohammed Diomande

Mohammed Diomande

Sulemana után egy újabb afrikai ígéret a Nordsjaellandból. A 19 éves elefántcsontparti középpályás társához hasonlóan alapember az idei szezonban, egy sokoldalú, fizikálisan erős játékos, aki a középpályán szinte mindenhol jól érzi magát.

Jens Cajuste

A svéd futballista gyerekkorában Kínában is nevelkedett, majd Svédországban lett profi játékos. 2018 nyarán mindössze 170 ezer euróért szerezte meg a Midtjylland az Örgryte csapatától. Manapság a dán liga egyik legjobbja a 21 éves védekező középpályás, aki a svéd futball nagy ígérete.

Mellettük érdemes megemlíteni a skandináv térségből Paulos Abraham (AIK), Ísak Jóhannesson (Norrköping), Marcus Holmgren Pedersen (Molde), Malick Thiaw (Schalke) és a Milanban remekül bemutatkozott Jens Petter Hauge nevét, akik szintén odafértek az UEFA listájába, jól mutatva a térségben milyen nagy potenciájú futballisták találhatóak.

Kapcsolódó cikk:

Forrás: dr.dk,  Transfermarkt