KÉZILABDA

A házigazda Egyiptom lehet a kézivébé titkos esélyese

Igazi kézilabdaőrült ország kapta meg a 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság rendezését, még akkor is, ha esetleg sokan úgy értelmezték, Hasszan Musztafa IHF-elnök keze van a dologban.

A 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság házigazdája Egyiptom, egy igazi kézilabdaőrült ország. Fotó: Jonathan Nackstrand / Scanpix Denmark
A 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság házigazdája Egyiptom, egy igazi kézilabdaőrült ország. Fotó: Jonathan Nackstrand / Scanpix Denmark

Azt nem lehet elvitatni az országtól, hogy ne kezelné értékén a sportágat. Eddig 15 alkalommal szerepelt férfivébén a válogatott, 1999-ben volt már házigazda is, majd a 2001-es franciaországi tornán a 4. helyet szerezte meg. Legutóbb 2019-ben – éppen a jelenlegi veszprémi edző, David Davis vezetésével – a 8. lett.

Az az év csodásan alakult a helyiek számára. A januári felnőtt bravúrt előbb júliusban egy U21-es vb-bronzérem, egy még annál is nagyobb siker követte a nyáron: az U19-es világbajnokságot ugyanis megnyerte a csapat (a csoportban többek között simán verte a végül 5. helyen zárt magyarokat is).

Félelmetes utánpótlás

Simon Sörensen, a dán ifjúsági válogatott edzőjére is mély benyomást tettek az egyiptomiak.

„Általában azt mondják, hogy a védekezéssel lehet meccset nyerni. De itt minden fordítva történt. Az egyiptomi támadójáték lett világbajnok, hihetetlen mennyiségű gólt, sok támadást generáltak, gyorsan játszottak” – mondta. Valóban: Egyiptom egyetlen mérkőzésén nem szerzett legalább 30 gólt, azt a franciák ellen el is bukta a csoportkörben 28-24-re.

„Mindannyian arról beszéltünk, hogy mi a fene folyik itt. Tudtuk, hogy Egyiptomnak jó utánpótlás-válogatottjai vannak, de senki sem gondolta, hogy képesek nyerni. Taktikailag és stratégiailag is jobbak lettek, semmi sem állíthatta meg őket” – nyilatkozta a dán Tv2 szakértője, Bent Nyegaard.

Szerinte a felnőtt válogatott is ilyen szemlélettel és felfogással lép majd pályára, sőt, a szokásosnál is harciasabb szellemben fog játszani.

„Az utánpótlás-válogatottak sikere azt jelenti, hogy az egyiptomi játékosok látták, hogy az európaiak legyőzése lehetséges. Ez is fontos tényező, mert jelentős inspirációként szolgál. Az egyiptomi kézilabda most tele van optimizmussal. És ne feledjük, jól teljesítettek a legutóbbi felnőtt vébén is, ahol nyolcadikként zártak” – mondja Bent Nyegaard.

Vb-érem az válogatott álma

A hazatérő fiatalokat elképesztő tömeg fogadta a kairói repülőtéren. A Twitteren nem más, mint a liverpooli szupersztár, Mohamed Szalah üdvözölte őket. De a történet itt nem ért véget: a játékosok haza sem mehettek a családjaikhoz, ugyanis az ország elnökéhez, Abdel Fatah el-Sziszihez vitték őket, ahol megkapták Egyiptom első fokú sportkitüntetését.

Az ünnepséget az országos televízió élőben közvetítette az ország több mint 100 millió lakosának. Ha ennyit ér egy ifjúsági aranyérem, akkor mi lesz, ha az A válogatott is elér valami bravúrosat a hamarosan induló világbajnokságon?

„Az az álmunk, hogy érmet szerezzünk a világbajnokságon, és mindent meg is teszünk ennek érdekében” – nyilatkozta a kapus Mohamed el-Tayar. És a sorsolás nem is lehetne kedvezőbb: a G csoportban Svédország ugyan nehéz ellenfélnek tűnik, de Csehország és Chile verhető, a középdöntőben ehhez jön majd a szlovén. fehérorosz, dél-koreai, orosz négyes legjobb három csapata.

Ha ezt sikerülne behúzni, és a középdöntő első két helyének valamelyikén végezni, a negyeddöntőben a papírforma alapján jöhetne a dán vagy a horvát együttes.

Abdel Fattah al-Sisi az ország elnöke fogadta az egyiptomi U-19 csapatot. Fotó Unknown Scanpix Denmark
Abdel Fattah al-Sisi az ország elnöke fogadta az egyiptomi U-19 csapatot. Fotó Unknown Scanpix Denmark

Zaki, a legenda edzőként tért vissza

Ha az egyiptomi kézilabda szóba kerül, akkor Hasszan Musztafa elnök mellett meg kell említeni az élő legendát, Husszein Zakit is. A 41 éves sportember 2017-ben vonult vissza, de nagyszerű pályafutást tudhat maga mögött.

Az 1997-es junior világbajnokság gólkirálya (69 találat), az 1999- es junior világbajnokság legjobb játékos, a 2001-es felnőtt vb legjobb irányítója és a 2002-es klubvilágbajnokság MVP-je, a 2003-as vb második legjobb góllövője volt.

Hat világbajnokságon (húsz éve a vb-4. csapatban is fontos szerepet töltött be) és három olimpián szerepelt. 2001-ben és 2003-ban versenyben volt a világ legjobb kézilabdázója címért.

Klubszinten mindent megnyert a hazai Zamalekkel. Első egyiptomiként 2002-en Európába szerződött, ahol a Ciudad Reallal spanyol bajnok (2004), Spanyol Kupa-győztes (2003), KEK-győztes (2003) és Bajnokok Ligája-döntős (2005) volt.

Pechjére Talant Dujshebaev és Claus Möller Jakobsen mellett kevesebb lehetőséghez jutott irányítóként, így 2005-ben az újonnan feljutott CAI BM Aragónba szerződött, és a zaragozai csapattal 2007-ben döntőt játszhatott az EHF-kupában.

Pályafutása utolsó éveiben az Egyesült Arab Emírségekbe költözött, ahol egy évet az al-Ainban töltött, majd 2010 és 2017 között az al-Ahlyt erősítette.

„Nagy húzás volt az egyiptomiak részéről, hogy edzőként is számítanak rá. Az U19-es vb-aranyérmes csapatnál ugyanis már a szakmai stábot erősítette. Ő az egyiptomi kézilabda Messije, Ronaldója és Maradonája, a sportág igazi szimbóluma, aki az országot játékosként már felemelte és most ugyanezt teheti a pálya széléről is” – vélte Bent Nyegaard.

Hussain Zaki a dán Lars Jörgensennel. Fotó:Bo Amstrup / Scanpix Denmark
Hussain Zaki a dán Lars Jörgensennel. Fotó:Bo Amstrup / Scanpix Denmark

Akikre figyelni kell

Simon Sörensen szerint két fiatal játékost feltétlenül ki kell emelni. Mindketten egyaránt részesei voltak a 2019-es U19-es és U21-es menetelésnek, és várhatóan ott lesznek a mostani világbajnokságon is. A balátlövő Hassan Walid két éve az U21-es vb gólkirálya volt, míg a mindössze két góllal kevesebbet szerző Ahmed Heshamot a torna legértékesebb játékosának választották.

Várhatóan számol is velük Roberto García Parrondo szövetségi kapitány, a Vardarral 2019-ben BL-nyert, korábban Szegeden és Budakalászon is kézilabdázó szakember. Ráadásul olyan nagy nevekkel is tervezhet, mint a veszprémi átlövő Jahia Omar, a Montpellier korábbi, a Dinamo Bucuresti jelenlegi beállósa, Mohamed Sebib vagy a Nimes jobbátlövője, Mohamed Szanad.

Forrás/ Fotó TV2Sport.dk.

Fordítás: Dániasport.hu