KÉZILABDA

Férfi vb: felelős példaképek akarnak lenni a kézilabdázók

Nem lehet azt mondani, hogy angyali nyugalommal készülnének a játékosok a jövő héten rajtoló egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságra, hiszen úgy érzik, a szervezők fittyet hánynak a pandémiára azzal, hogy nézőket engednek be a mérkőzésekre.

Nézők előtt játszhat a Világbajnokságon Bjarte Myrhol és Sander Sagosen.Fotó Vegard Wivestad Grøtt BILDBYRÅN
Nézők előtt játszhat a Világbajnokságon Bjarte Myrhol és Sander Sagosen.Fotó Vegard Wivestad Grøtt BILDBYRÅN
Amíg a dániai női Európa-bajnokságot, majd a kölni férfi BL négyes döntőt üres lelátók előtt rendezték, a biztonságról még korántsem olyan híres észak-afrikai országban ez szóba sem került.

Jelen állás szerint a létesítménykapacitás húsz százalékáig engedhetnek be szurkolókat, ez például azt jelenti, hogy a dánok Argentína, Bahrein és a Kongói Demokratikus Köztársaság elleni csoportmérkőzéseire 3400 néző vásárolhat belépőt a 17 ezres csarnokba.

A múlt héten előbb a dán Mikkel Hansen, majd a norvég Sander Sagosen nyilatkozata hívta fel a figyelmet erre, pénteken pedig kiderült, hogy az Európai Kézilabdázók Szövetsége (EHPU) lépett is az ügyben, és levelet küldött a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elnökének, Hasszan Musztafának. Ez az EHPU elnöke, a dán Michael Sahl Hansen is megerősítette a dán TV2-nek.

Hozzátette, egyelőre még nem kaptak hivatalos választ Musztafától.

A levélben játékosok szövetsége arra kérte az elnököt, hogy vesse el a nézők beengedésének tervét, mert ez a lépés növelheti a koronavírus terjedésének kockázatát a játékosok, az edzők, illetve a szurkolók között. A levélben az is szerepel, hogy amennyiben az IHF ragaszkodik ehhez, úgy a játékosok világos protokollt kérnek arra vonatkozóan, hogy a meccseket hogyan kell lejátszani a nézők jelentétében.

A DR Sporten azt írta, hogy összesen 13 válogatott csapatkapitánya írta alá a levelet, azt a dán szövetség is megerősítette, hogy részükről Niklas Landin látta el kézjegyével. A norvégokat Bjarte Myrhol képviselte.

„Arra kértük az elnököt, gondolja át, vajon a nézők előtt rendezendő világbajnoki mérkőzések nem túl kockázatosak-e ezekben az időkben” – nyilatkozta Johannes Bitter, a németek kapusa a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, elismerve, hogy Uwe Gensheimer csapatkapitány mellett ő is aláírta a papírt.

„Mindannyian megkérdőjelezzük, hogy beengedhetőek-e a nézők a vébére, amikor otthon még két család sem találkozhat azért, hogy kézilabdát nézzen a tévében. Mi, kézilabdázók értékeljük a kiváltságainkat. De felelősségünk van, és példaképként kell fellépnünk. Izgalmas sportot és jó szórakozást szeretnénk kínálni az otthoni szurkolóinknak ezekben a nehéz időkben” – tette hozzá a Stuttgart kapusa.

Frissítve: Cikkünk megjelenése után érkezett a hír:

Válaszolt az IHF elnöke a játékosok levélre

“Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kérdést újból megvitatjuk az egyiptomi miniszterelnökkel és az egyiptomi Egészségügyi Minisztériummal folytatott találkozón, akik folyamatosan figyelik az egyiptomi helyzetet. A tervek szerint január 10-én lesz ez a megbeszélés.

Biztosítjuk Önöket, hogy a játékosok levélben leírt kívánságait figyelembe vesszük, amikor döntést kell hozni – írja Hassan Moustafa, az IHF egyiptomi elnöke.

Kapcsolódó cikk: