KÉZILABDA

Mikkel Hansen: Többet gondolnak a pénzügyekre, mint a játékosok egészségére

Mikkel Hansen, a dánok világklasszis kézise alaposan megkavarta az állóvizet azzal a kijelentéssel, hogy a pandémia miatt nem tartja biztonságosnak az egyiptomi rendezést, és elképzelhető, távol marad a világbajnokságtól. Közben kiderült, a Jyllands-Posten interjúja hetekkel ezelőtt készült, és a PSG sztárjának esze ágában sincs kihagynia a vébét. Ettől függetlenül érdekes, amiről beszélt.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem fontolgattam a világbajnokságtól való távolmaradást, de még mindig gondolkodom rajta” – nyilatkozta Mikkel Hansen, a dánok világklasszis kézilabdázója a Jyllands-Postennek.

A háromszor is a világ legjobbjának választott olimpiai, világ- és Európa-bajnok balátlövő azt mondta, még mindig szkeptikus és aggódik amiatt, hogy pandémia közepette több ezer néző előtt pályára lépjen.

A PSG játékosa nem érti, hogy ha koronavírus-járvány van, akkor egy olyan országban, mint Egyiptom, hogyan lehetne biztonságosan megrendezni egy ilyen eseményt.

„Nem tudom, meg lehet-e rendezni a világbajnokságot, de akkor legalább ne legyen jelen néző. Nem látom értelmét annak, hogy nekünk, játékosoknak buborékban kell élnünk egy szállodában, majd egy olyan csarnokban játszunk, amely tele van nézővel” – nyilatkozta a 33 éves klasszis.

Szerinte elképzelhetetlen, hogy a csarnokba bejutó sok ember ne jelentsen veszélyt a játékosokra.

„Azokban az országokban, mint Dánia, Franciaország és Németország, ahol komolyan veszik a pandémiát, hétről hétre üresek a lelátók. Egyiptomban, ahol nyilvánvalóan nem tesztel sok embert, és amely úgy tűnik, nem veszi túl komolyan a vírushelyzetet, ott sok ember előtt kell játszani. Vannak arra utaló jelek, hogy többet gondolnak a pénzügyekre, mint a játékosok egészségére. “

Hansen hozzátette, fogalma nincs, mire számíthat.

„Nem tudom, használjam-e a botrányos szót, de kissé megdöbbentő, hogy a helyzetet figyelembe véve sokáig semmi információt nem kaptunk. Száz éve még buborékról beszéltek, most rengeteg a pletyka a nézőkkel, a biztonsággal és a WHO-val kapcsolatban. Ez egy kicsit furcsa.”

A játékos azt mondta, hazudna, ha azt mondaná, hogy nem gondolt arra, lemondja a vb-szereplést. Amennyiben bizonytalanságot tapasztal, akkor elsősorban a családja miatt átértékelné a részvételt.

Miután a világsajtó átvette az interjút, az EkstraBladet kiderítette, az interjút hetekkel ezelőtt készítette a rivális napilap, azaz jelenleg szó nincs arról, hogy Mikkel Hansen kihagyná a vébét.

„Edzés után beszéltem Mikkellel, aki azt mondta, elkötelezte magát a világbajnoki részvétel mellett” – mondta Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány.

„Ebben az esetben, kicsit kritikusnak kell lennem a sajtóval: az interjú december elején vagy közepén készült, amikor Mikkel valóban fontolgatta a távol maradást. De amikor egy ilyen cikk megjelenése mellett döntenek, vehetnék a fáradságot, hogy utánajárjanak annak, még mindig releváns-e az információ” – tette hozzá.

A Dán Kézilabda Szövetség (DHF) sportigazgatója, Morten Henriksen megerősítette, semmi izgalomról nincs szó.

„Nagyon magabiztosnak érzem az üzeneteket, amelyeket a nemzetközi szövetségtől és az egyiptomi szervezőktől kaptunk”mondta Morten Henriksen.

A világbajnokság január 13-án kezdődik, a dánok Argentínával, Bahreinnel és a Kongói Demokratikus Köztársasággal kerültek össze a D csoportban.

Kiemelt kép:  Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix