KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Edzőkeresésben az FC Midtjylland

Mint arról már korábban írtunk az FC Midtjylland edzőjét, Bo Henriksent elbocsátották az állásából. A csapat irányítását egyelőre a korábbi másodedző, Henrik Jensen vette át.

Új edzővel kerülne be a Top 50-be az FC Midtjylland Fotó: FCM.dk

A bajnoki rajt nagyon gyengére sikerült, hiszen csupán egy pontot szerzett a csapat az első két fordulóban. Szerdán az AEK Larnaca ellen sikerült a továbbjutás a Bajnokok Ligájában, de a játékkal maga Bo Henriksen sem volt elégedett. Ezért a klub megvált a szakembertől, és gyorsan edzőkeresésbe kezdett (a hétvégi, OB elleni 5-1-es diadal igazolta is a váltás szükségességét).

Több érdekes név is felkerült a listára. A dán labdarúgással foglalkozó internetes portálokon pedig elindultak a találgatások. Kérdés az, hogy az FC Midtjylland ragaszkodik-e az eddigi tradícióhoz és csak dán trénert nevez ki vagy először lesz külföldi vezetőedző a csapatnál?

Bo, köszönjük a munkát!

A klub igazgatója, Claus Steinlein megköszönte Bo Henriksen munkáját, de a szintlépéshez egy új edzőt szeretne a csapat élén látni:

„Az FC Midtjyllandnál nem szeretjük az ilyen napokat, amikor egy edző felmondásáról kell sajtótájékoztatót tartani. Szerencsére ez nem fordul elő túl sűrűn. Bo Henriksen kinevezése nagyon jó döntés volt egy éve, amikor egy remek őszi idényt produkált a csapat. 2022-ben már nem tudott a csapat szintet lépni, és ezért tartottunk egy megbeszélést Bóval, ahol megegyeztünk, hogy felmondjuk a közös munkát.”

Magas célok az FCM-nél

Svend Graversen sportigazgató egyelőre nem tudja,ki lesz az új edző, és azt sem, mikor kerül bemutatásra. De mindenesetre komoly elvárásai vannak:

„Az FC Midjyllandnál olyan edzőt keresünk, aki folytatja azt a fejlődést, amely a klubnál jelenleg végbemegy. Nagyon jól haladunk felfelé az európai csapatok ranglistáján, a cél a legjobb 50-be való kerülés. Bo sokat tett azért, hogy idáig eljussunk, és remélhetőleg a következő edző, eljuttat minket a célunkig.”

A csapat jelenleg a 87. helyen áll ezen a listán.

A lehetséges utódok

Mads Junker, a TV2 szakértője megnevezett öt lehetséges edzőt, akiknek jó esélyük van arra, hogy leülhessenek a herningi csapat kispadjára.

David Nielsen

David Nielsen jelenleg klub nélkül
David Nielsen jelenleg klub nélkül

Két hónapja David Nielsen állás nélkül maradt, amikor is az AGF kispadjáról kellet távoznia. 2005 és 2006 között aktiv labdarúgóként, már játszott az FC Midjylland csapatában másfél szezont.

Brian Piske 

2021 májusában Brian Priske lemondott az FC Midtjylland vezetőedzői posztjáról, és a belga Antwerpenhez távozott. Viszont kevesebb, mint egy hónapja a Sparta Praha menedzsere lett. Ha néhány hónappal ezelőtt történik Bo Henriksen menesztése, akkor ő lenne a legnagyobb esélyes a vezetőedzői posztra. Nagyon sikeres volt az FC Midtjyllanddal, és valószínű sikerült volna rábeszélni, hogy térjen haza.

Kenneth Andersen  

Kenneth Andersen  jelenleg FC Midtjylland U19
Kenneth Andersen  jelenleg FC Midtjylland U19

2010 óta az FC Midtjyllandnál dolgozik. Volt már vezetőedző is 2018 októbertől 2019 augusztusáig. Mindenkinél jobban ismeri a klubot. Tudj,a mit vár el a vezetőség, és a szurkolók.

Ole Tobiasen jelenleg a Heerenveen másodedzője.

2010-ben hagyta abba aktiv pályafutását, azóta Hollandiában edzősködik. Heerenveenben tavaly ideiglenes vezetőedző volt, idén pedig másodedző. Szívesen kipróbálná magát a Superligában is. Így ez a Midtjyllandnál kialakult helyzet jól jöhet neki.

Glen Riddersholm jelenleg klub nélkül áll.

A 2015-ben megnyert bajnoki cím után Glen és Claus Steinlein klubigazgató között nézeteltérés támadt, és végül Glen elhagyta az FC Midtjylland csapatát. Ha sikerül elsimítani ezt a nézeteltérést, akkor jó esélye van, hogy visszatérjen korábbi sikereinek a színhelyére.

A Tipsbladet.dk is előállt öt lehetséges jelölttel, amelynek élén szintén David Nielsen szerepel. Aki azért is tűnik egy kézen fekvő megoldásnak, mivel Claus Steinlein Bo Henriksen bemutatóján azt mondta, hogy: „David Nilsen és Bo közül utóbbira esett a választás”.

A további négy jelölt:

Kent Nielsen

Kent Nielsen jelenleg Silkeborg IF

A 60 éves mester csodát tett a Silkeborggal. És talán ő ütötte be az utolsó szeget Bo Henriksen koporsójába, amikor másfél hete a Silkeborg legyőzte az FC Midtjylland csapatát. Az egykori Európa-bajnok jó választás lehet, különösen azért, mert a Midtjylland támadójátékát tudná megújítani.

Thomas Thomasberg jelenleg a Randersnél dolgozik, amellyel legutóbb csodát tett. A 2008/2009-es szezonban már volt az FCM vezetőedzője és segédedzője. Viszont 2025 nyaráig élő szerződése van, így a Farkasoknak ki kellene őt vásárolni, ha szeretnék a kispadjukra ültetni.

Kjetil Knutsen 

Kjetil Knutsen jelenleg Bodö/Glimt

Eddig kizárólag dán edzők dolgoztak az FC Midtjylland kispadján, viszont ha a vezetőség egy külföldi edzőt szeretne, akkor Kjetil egy jó választás. Kétszeres norvég bajnok a Bodö/Glimt csapatával és a norvég futball meghatározó alakja. Kérdés, hogy Kjetil mennyire tekintené előrelépésnek az FC Midtjyllandot, főleg úgy, hogy korábban már Premier League-csapatokkal is kapcsolatba hozták.

Ole Gunnar Solskjaer  (jelenleg  klub nélkül)

Talán őrültségnek hangzik a Manchester United után az FC Midtjylland kispadjára leülni. De ha az FC Midtjylland meg akar szerezni egy nagy nevet a futball világából, akkor Solskjaer is szóba jöhet. Korábban a norvég futballban is sikeres volt, viszont nagy meglepetés lenne, ha a Superligában látnánk viszont. De soha ne mondd, hogy soha…

Szerző: Gál Sándor