INTERJÚKLABDARÚGÁSUTÁNPÓTLÁS

Fehér Péter a dán labdarúgók magyar edzője

Véletlenül lett fociedző. Fehér Péter Budapesten a Testnevelési Egyetemen szerzett diplomát testnevelés szakon, ahol pszichológiából írta a dolgozatát. Számtalan dán válogatott játékost kinevelt, a nevéhez fűződik a Napoli szlovák válogatott játékosának, Stanislav Lobotkának felfedezése is.

Amikor először hallottam rólad egy közös ismerősünktől – akinek a honlapunkon több hetes sorozatban mutattuk be könyvét – bevallom őszintén nagyon megörültem, hiszen imádjuk a dán labdarúgást és hát ezen belül is az utánpótlás-nevelésről, a fiatal játékosokról is sokat írtunk itt, illetve a Facebook- és Instagram– oldalunkon is.

Ismerjék meg a Dániában élő magyar származású, UEFA Pro Licences labdarúgó edzőt, Fehér Péter Lászlót.
Az FCN csapata. Fehér Péter balról a második, jobbról a harmadik Kasper Hjulmand, aki a jelenlegi dán labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: privát
Mielőtt belekezdenénk, kérlek, mesélj magadról a daniasport.hu olvasóinak.

Édesapám 1956-ban, édesanyám a hatvanas években vándorolt ki Magyarországról. Én Dániában születtem 1974-ben. Több mint 20 éves edzői pályafutás van a hátam mögött, dolgoztam több kisebb klub utánpótlásában, majd amikor elindult az FC Nordsjaelland utánpótlásprojektje akkor hívtak oda edzőnek. 2003-tól kilenc évet dolgoztam a a klubnál. Eleinte a fiatalokkal, majd később besegítettem a Superliga-csapatnál is. Az első csapatnál a jelenlegi dán szövetségi kapitány Kasper Hjulmannak voltam a technikai vezetője, segítője és másodedzője Ezekben az időkben állt át a klub a saját nevelésű játékosok beépítésre. Másfél év elteltével az FCN-nel a Bajnokok Ligájában szerepeltünk .

Hogyan kezdődött az edzői karriered?

Mondhatni egészen véletlenül. Egy kisebb csapatban játszottam egy Koppenhága közeli kisvárosban, akkor ők pont edzőt kerestek az utánpótláscsapatukhoz. Tudták, hogy van edzői végzettségem, így elvállaltam az U19-es csapatukat. “

Testnevelési Egyetemen szereztél diplomát, hogy jött a képbe Budapest és a TF?

“A gimnázium elvégzése után, mint oly sok dán fiatal, tartottam egy úgynevezett “sabbatår-t”. Akkor Magyarországon nyaraltam és végül is ott ragadtam. Rövid időn belül munkát is kaptam egy dán cég budapesti kirendeltségén. Viszont sokszor járt az eszemben, hogy tovább kéne tanulnom. Egyik gimnáziumi tanárom mondta: `Péter, belőled jó tanár lenne`. Meghallgattam a tanácsát. Akkoriban Dániában nem volt olyan egyetem, mint a TF. Angolul volt lehetőségem tanulni, így felvételt nyertem a testnevelő tanári nappali szakra, ezzel egy időben a labdarúgóedző-képesítést is meg tudtam szerezni, és játszottam az egyetem csapatában. 2000-ben sikeresem lediplomáztam, mint testnevelő tanár, de utána nem sokkal vissza is tértem Dániába.

Akkor ha jól értem a magyar edzői diplomáddal a zsebedben indult el Dániában az edzői pályafutásod?

“Igen, jól érted, a már említett kisebb csapatnál így kezdtem el dolgozni. Edzőt kerestek és én természetesen igen mondtam nekik. Persze az évek során aztán sokat képeztem magam, ma már a legmagasabb edzői képesítéssel, az UEFA Pro Licencel is rendelkezem.”

Fehér Péter nyilatkozik miután megnyerték a Nordsjaelland U-19 es csapatával a dán bajnokságot.
Az FC Nordsjealland Akadémián dolgoztál hosszú ideig, bajnokságot is nyertél az U-19-es csapatoddal. Európai topklubok figyelik a farumi klub tehetségeit. Te is aktív részese voltál a fiatalok fejlődésnek. Egyszerű a kérdésem: mi a titkotok?

“2006-ban kerültem az akkor elindult FCN Akadémiára, ahol nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy lefektessük az akadémia alapjait, kialakítsuk a klub DNS-t is. Eleinte az edzők, így én is még munka mellett tartottunk edzéseket délutánonként, esténkét, ha kellett figyeltük a környék tehetségeit. Az FCN utánpótlás csapatai ekkor még a másodosztályban játszottak. 2013-ban pedig bajnokok lettünk az U19-es csapattal. Nagy titok szerintem nincsen, szervezettek, eltökéltek és szorgalmasak voltunk. Tudtuk, hol vagyunk és hová szeretnénk eljutni. Ezért, ha kellett változtattunk az addig megszokott stíluson.

Mindig felvetődik a kérdés: fontos meccseket nyerni utánpótláskorban?

Nézd, ha leülünk társasjátékot játszani egymás ellen, te is, én is csak játszunk, a végén valaki nyer. Nem az a fontos, hogy nyertél, hanem az, hogy milyen módon sikerült ez. A fociban sincs ez másként az utánpótlásmeccseken sem, játszunk és valaki nyer, de a pályán mutatott játék az sokkal fontosabb. Egyet nem szabad elfejteni, fiatalokkal dolgozunk, akiket az első csapat számára kell kinevelnünk, az egyensúlyt meg kell találni. Mindenkinek lehetőséget kell adni , mert azért van ott, hogy játsszon. Szerintem amikor arról beszélünk, hogy nyerünk-e, akkor túl alacsony szintre visszük a “vitát”. Az egy feltétele a meccsnek, így nem az a kérdés, hogy nyersz, hanem az a lényeg, hogyan teszed ezt. Minél fiatalabbak, annál jobban kell arra figyelni, hogy ez hogyan történik meg.

A magyar közeg nem tud topligákba játékosokat nevelni “

Fehér Péter a FC Nordsjaellandnál dolgozott labdarúgó-edző
Az FCN Akademiára visszatérve, mondanál pár nevet azok a játékosok közül akikkel dolgoztál?

Ha jól végig gondolom tálán 20-30 játékos is be tudott mutatkozni az első osztályban. Voltak olyanok is mint pl. Jores Okore, akit egy kis csapatból hoztam el, majd az FCN-től ment el 6 millió euró ért a Premier League-be az Aston Villahoz. De említhetném Emiliano Marcondest (Brentford), aki a bajnok U19-es csapatomban is benne volt, majd sikerült beépíteni a felnőtt csapatunkba is. Matthias Jensen a Celta Vigóba került el, Andreas Skov Olsent a Bolognába adta el a klub, szóval vannak egy páran.

Mi jellemző igazán a dán futballra ?

Úgy gondolom a Superliga-csapatok többsége jól megszervezett, taktikailag jól felépített játékot játszik. Nagy hangsúlyt fektetnek a rögzített helyzetek és az abból adódó második szándékú támadás felépítésre. A csapatokra nagy küzdés sok egy az egy elleni párharc a jellemző. Van egy dán mondás miszerint a `harcból megyünk a játékba.`Vannak a topcsapatok, mint az FCK, amelyek játékban, taktikában és fizikálisan is jó szinten vannak. De említhetném a FC Midtjyllandot, az FC Nordsjaellandot is, ahol a játékosok gyorsaságára is alapoznak a támadásoknál. Kétségtelen, a dán klub futball sokat fejlődött az utóbbi időben.

Van ez a Rosenthal- effektus, ha valamire azt mondjuk, hogy jó lesz, az jó lesz, ha azt mondjuk, hogy rossz lesz, az rossz lesz.”

Fehér Péter
És az utánpótlásra mi a jellemző? Hiszen sok-sok fiatal játszik nem csak a Superligában, hanem külföldön is. Pár hete jött ki egy adat, hogy a FC Norsdsjaelland a maga átlag 20 évével a legfiatalabb csapat Európában.

Szerintem ez nagyon összetett dolog. Azoknak a kluboknak, amelyek sok energiát fektetnek az utánpótlásba, nem elég csak jó edzőket és jó játékosokat hozniuk. Fontos, hogy a felnőtt csapatba is olyan edzőt kell alkalmazniuk, aki megérti és azonosul a klub céljaival, támogatja és lehetőséget biztosít a fiatal játékosoknak is. Nem mindig a vezetőedző dönt, a klub sportigazgatójának kell elmondania azt, hogy például minden évben szeretnék, ha öt játékost felvinne az első csapathoz, ebből hármat be kell építeni a kezdőcsapatba.

Veszélyes lehet, ha a vezetőedző dönt mindenről egy klubnál, ahol már megvan a klub indentitása, elmélete és filozófiája vagy már az említett DNS-e, ezeket nem rúghatja fel egy edző sem a saját érdeke miatt. A klubhoz kell megtalálni a megfelelő edzőt és nem fordítva. Szóval, ha azt akarod, hogy a kis fiatal tehetségedből Superliga-játékos legyen, akkor az lesz, ilyen egyszerű, az elhatározás a klub részéről a legfontosabb. Van ez a Rosenthal- effektus, ha valamire azt mondjuk, hogy jó lesz, az jó lesz, ha azt mondjuk, hogy rossz lesz, az rossz lesz.”

Sportpszichológiából írtad a diplomádat, fontos a pozitív gondolkodás ?

Természetesen elengedhetetlen, amellett hogy sok minden más is is fontos. Sokszor olyan körülményeket kell teremtenünk, amiben az elvárasok nagyok és akkor a játékos eldönti, meg tud-e felelni vagy sem a kihívásoknak. Ezáltal egy objektív tehetségprogramot alakítsz ki egy szubjektív helyett, ahol ez edző és nem a játékos dönt. Ilyenkor segít a jó hozzáállás, a pozitív gondolkodás. Az is elengedhetetlen, hogy pozitív dolgokat mondjunk az értékelésnél. Jó példákat kell felhozni a játékosoknak, mert az jobban megragad bennünk. Szívesebben gondolnak vissza rá, jobban tudnak majd pozitívan gondolkodni. Amikor a gyermekedet megtanítod bringázni, nem azt mondod, hogyan nem kell, hanem olyan példákat mutatsz, amivel meg fog tudni tanulni biciklizni.

Edzőként mi a legfontosabb számodra?

Én annak a híve vagyok, hogy mindenki menjen át a megfelelő lépcsőfokokon az utánpótlásban. Tudom, hogy sokan türelmetlenek.16-17 évesen egyértelmű, hogy vannak dolgok, amit még nem tanulnak meg. Kellenek azok az évek, hogy mire 19 éves lesz, már felnőtt labdarúgóként számíthassunk rá. Mint például a volt játékosaim Matthias Jensen (Celta Vigo), Emiliano Marconades (Brentford) és Marcus Ingvartsen (Union Berlin) 20 évesen lettek kész felnőtt játékosok. Fontos, hogy ebben a türelmetlen világban mi türelmesek legyünk velük. Mert azt sose feledd, hogy a játékos ára akár 10 vagy 15-szerese is lehet a képzés végén.

Ők később a topligákban is bemutatkoztak. Tartod velük a kapcsolatot?

Természetesen tudom merre járnak, hol játszanak. Szerencsére elég sokan vannak, követem a pályájukat, de személyesen nem tartom velük a kapcsolatot. Edzőként sosem szabad a előtérbe helyezned magad, ilyenkor a fiatal játékos a legfontosabb. Nekik érezniük kell, és mindig ezt is tartottam szem előtt,hogy ők voltak a legnagyobb motor a “fociprojektjükben” és nem én. Értük tettem a dolgomat, de számomra mindegy, ki milyen pályát futott be később, én mindegyikük sikeréért dolgoztam.

Évente kerül ki egy-egy játékos az FC Nordsjaellandtól a topligákba, napokban adták el Mohammed Kudust 9 milló euróért az Ajaxnak. Hogyan dolgoztál, dolgoztatok az FCN-nél ?

Mikor oda kerültem 2003-ban, vittem a játékról alkotott elképzeléseimet az akkor újonnan indult Akadémiára. Például, hogy a kapus ne rúgja ki a labdát hosszan, hanem próbálja megjátszani a kirúgásnál. Ekkor láttuk a gyerek mit csinál nyomás alatt, szereti-e a labdát, akar-e játékba lenni és így tovább. Kérésemre bevezettük a labdatartást és a fent kezdett letámadást, a magas pressinget. Próbáltam mindig a gyerekeket olyan helyzet elé állítani, ami kihívással jár nekik, ekkor tudnak igazán fejlődni. Volt olyan esetem is amikor az egyik legjobb játékosomat kivettem a csapatból, mert csak 70 százalékot adott ki magából. Természetesen jöttek a szülők, hogy vele nyer a csapat, mondtam oké, de a srácukban több van és így is lett. Matthias Jensent is így kellett kivások elé állítanom, őt feljebb tettem egy sorral, amikor pressingeltünk. A klubban szervezettek voltunk, minden csütörtökön a felnőtt csapat edzője és az utánpótlásban dolgozók értekezleten, megbeszéléseken vettek részt. A klub folyamatosan lépett előre, eljutott a BL-csoportkörbe is. Ahol most tart, hogy minden évben ad el játékost topligákba, az egy jó tízéves kemény munka eredménye.

Mennyire követed a magyar labdarúgást, esetleg amikor az FCN-nél kilenc évig dolgoztál volt, hogy néztetek, figyeltetek magyar fiatalt labdarúgót ?

Igen követem, ugyan azt nem mondhatom, hogy naprakész vagyok, de néztem meccseket a ligából és a válogatottat meccseket is figyelemmel kísérem. Amikor az FCN-nél dolgoztam, nem került szóba magyar fiatal játékos. Egy szlovák játékost viszont az én ajánlásromra került a klubhoz, őt Stanislav Lobotkának hívták. A Celta Vigónak adtuk el, most a Napoliban játszik, 20 millió euróért vették meg. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok tehetséges gyerek van Magyarországon is, de a közeg, ami őket körül veszi nem tud topligákba labdarúgót kinevelni, legalábbis én így láttam és ezt mutatják a tények is.

Fehér Péter munkában az FC Nordsjaellandnál.
Fehér Péter munkában az FC Nordsjaellandnál.
Voltál vezetőedző, másodedző és utánpótlás-csapataiddal rendre sikereket értél el Dániában. Adódik a kérdés Magyarországról nem kerestek esetleg? Gondolkodtál rajta, hogy otthon vállalj munkát? Dolgoznál a magyar futballért, ha érkezne egy felkérés számodra?

Természetesen igen, dolgoznék. Évekkel ezelőtt volt róla szó, hogy egy vidéki klubnál vállalok munkát, de a tárgyalások elakadtak. Egy jó és izgalmas projektbe, ahol az elképzelés teret kaphat, mindig szívesen dolgozna az ember, így vagyok ezzel én is. Szeretem a jó és szervezetten felépített támadófocit, ennek a híve vagyok, ebben érzem magam igazán jól.

Mit csinálsz, hol dolgozol most mint labdarúgóedző?

Jelenleg a manapság egyre jobban teret nyerő egyéni edzéseket tartok, képességfejlesztéseket végzek, plusz munkára vágyó labdarúgóknak – mondta Fehér Péter, aki reménye szerint hamarosan újra a klubmunkában is aktív szerepet kaphat.

Fehér az interjú során elmondta a fiatal játékosokkal való munka nagy odaadást és figyelmet igényel. Emellet ők bátran nyúltak már régebben is a technikai újdonságokhoz, ami segítette a munkájukat, mint például a játékosok mérése és elemzése a különböző elemzőprogramok segítségével. Sok munkát igényel, ha utánpótlásedző valaki, ráadásul többen nem főállású edzőként tevékenykednek, ezért elengedhetetlen, hogy használják azokat az újdonságokat, amik segíthetik a munkát. Illetve fontos, hogy tudj csapatban dolgozni a többi szakemberrel. A “modern világban” egy fiatal játékos kb. nyolc órát focizik hetente, ha négy edzése van és egy meccse. Ez régebben 1-2 nap alatt meg volt, mivel nincs mindenre ideje az edzőnek nagyon kreatívnak és effektívnek kell lenni, illetve bátorítani kell a játékost, hogy sokat dolgozzon edzés időn kívül is. (Az FC Nordsjaellandnál több időt tudnak fordítani az utánpótlásra, mint a többi klubnál )

Egy nagyon érdekes dolgot is felvetett Fehér Péter, aki dán labdarúgáson nőtt fel.

Az 1984-86-os dán válogatottat, a Michael Laudurppal, Morten és Jesper Olsennel, Preben Elkjer Larsennel , Allan Simonsennel, Sören Lerbyvel és Frank Arnesennel felálló csapatot kifejezetten élmény volt nézni. Szerinte nagy dolog volt, hogy 1992-ben a nyolccsapatos Európa Bajnokságon aranyérmet nyert, de szakmai szemmel nézve az egy nagyon munkás, brusztolós focival érték el. Lehet, jobb lett volna, ha a dán foci a ’80-as évek közepén éri el ezt a sikert, de ilyen a futball. A ’86-os válogatott, a “dán dinamitok” jobb focit játszottak, talán ezért is hívták őket a valaha volt világ legerősebb válogatottjának azok közül, akik semmit sem nyertek, hacsak nem a focikedvelők szimpátiját. Olyan mérkőzésekkel lopták be magukat az emberek szívébe, mint amikor a Wembleyben nyertek Anglia ellen 1-0-ra, és kijutottak az franciaországi Eb-re 1984-ben. Ott az elődöntőben tizenegyesekkel kaptak ki a spanyoloktól.

De nagy nosztalgiával beszélgettünk Fehér Péterrel az 1986-os mexikói vébéről is. Ahol a csoportmeccseken Németh Lajos játékvezetése mellett az Alex Ferguson által vezetett Skóciát 1-0-ra, majd az Enzo Francescolival felálló, akkor Dél-Amerika-bajnok Uruguayt 6-1-re verték, és nem álltak le a később a tornán vb-döntőig jutó NSZK ellen sem, 2-0 ra győztek ellene. És már is a torna esélyeseként jellemezték őket. A nyolcaddöntőben a spanyolok ellen is vezettek 1-0-ra, de a az ellenfél lecsapott egy rossz passzra és kiegyenlítt, majd egy tizenegyest is értékesített. Ettől a dánok összesetek, és egy súlyos 5-1 vereséggel tértek haza.

Nem csak Fehér Pétert, de engem is, a szerkesztőt is lenyűgözött Magyarországon a dánok válogatottja azokban az években. És akkor el is érkeztünk az utolsó kérdésünkhöz. Ezek a világsztárok akiket említettünk, ma már nem igazán vesznek részt, vállalnak szerepet a dán labdarúgásban, miért?

Nem nagyon jellemző rájuk, hogy mindenhol okoskodnának, megmondanák, hogy mi márpedig a mi korunkban így vagy úgy csináltuk…Ők ezt a megmondós szerepet nem igénylik és elfogadják olyanok véleményét is, akik esetleg nem futottak be akkora karriert, de mégis tudnak tenni a dán labdarúgásért. Amikor viszont van véleményük, arra odafigyelnek az emberek. Ők megmaradtak igazi példaképeknek, nem csak Dánia, de a világ labdarúgása is emlékszik a csodálatos pályafutásukra és ritkán kerülnek elő negatív példaként a sajtóban.

Fehér Péter László (46 éves) Pro Licenses labdarúgóedző. A klubmunkák aktív részese is volt elnökségi tagként. Dolgozott elemzőként illetve tévés szakkomentártorként is szívesen elemezte a spanyol és olasz bajnokság mérkőzéseit.

Az imponáló részletes önéletrajzában a külföldi munkája is megtekinthető.

Kapcsolódó cikkeink : https://daniasport.hu/az-ember-mozgasra-lett-teremtve-ezt-alkalmazom-en-is-mads-tomorkenyi/, https://daniasport.hu/tehetseggondozasrol-utanpotlas-kepzesrol-dania-egyik-legismertebb-performance-coach-aval/

Cikk ajánlás a magyar labdarúgó-edzők Dániai sikeréről : https://rangado.24.hu/magyar_foci/2019/08/12/szentgyorgyi-jozsef-vejle-dania-magyar-valogatott-puskas-ferenc/

Kiemelt kép: HIK fodbold.

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!