EGYÉBINTERJÚKKIEMELT HÍRLABDARÚGÁS

Tehetséggondozásról, utánpótlás képzésről Dánia egyik legismertebb performance coach-ával.

Daniel Agger ( Liverpool), Daniel Wass (Valencia), Andreas Olsen ( Bologna) Mikkel Damsgaard (a nyártól Sampdoria), Victor Nelsson (FCK) és még sok-sok név egy dán edző, Carsten Dohm edzésnaplójában. A teljesség igénye nélkül azokat a nevek soroltuk fel, akiket interjúalanyunk a pályafutásuk kezdetén segítette az álmaik megvalósításában. 

Interjú Carsten Dohmmal Dánia egyik legsikeresebb labdarúgó utánpótlásedzőjével performance coach-ával.

– Mielőtt rátérnénk a munkádra, bemutatnád magad pár szóban a dániasport.hu olvasóinak?

Labdarúgóedzőként és úgymond képesség fejlesztőként 25 éve dolgozom a dán utánpótlásban. Footbal4Future a cégem, ahol kluboknak, edzőknek és játékosoknak kínálunk támogatást, hogyan fejlesszenek játékosokat a csapatuk számára. Szenvedélyem a labdarúgás, elkötelezett vagyok a szép támadófociért. Nekem a futball maga a csoda, ahol egyéni képességek egyesülnek a fizikai, technikai, taktikai, pszichikai és pedagógiai képességekkel és a csapatjátékkal. Ezek ötvözete aztán megjelenik a legmagasabb szintű formában.”

Carsten Dohm edzés tart a gyerekeknek. Fotó: privát

„A legjobb tanács, amit adhatok az, hogy edzőként és emberként is hitelesnek kell lenni.

Carsten Dohm performance coach

– Olvastam, hogy meglévő értékek és viszonyítási pontok mentén összpontosítasz a játékosok fejlesztésére. Melyek ezek az értékek?

„Igen, értékek alapján dolgozom. Azt hiszem, hogy mindenki ezt teszi, amikor az emberekkel való együttműködésről és másokkal való valami létrehozásáról beszél. Ezek az értékek elengedhetetlenek annak biztosításához, hogy jót úton haladjunk. Kik vagyunk, mi a célunk, hogyan dolgozzunk, hogy a környezetünkben mások hogyan fejlődjenek. Minden erőfeszítést megteszek annak érdekében, hogy jó alapot teremtsek az egyes játékosok (egyének) számára. Nagyon szeretnék olyan játékosokat fejleszteni, akik a legmagasabb szintre is elérnek, akik megvalósítják az álmaikat.

Mindenekelőtt remélem, hogy jó embereket nevelhetek, akik jó szokásokat és jó tulajdonságokat szereznek, azáltal amit a futball adott nekik.”

– Mit gondolsz mi a legfontosabb egy utánpótlásedző számára, mit kell figyelembe vennie, amikor fiatalokkal dolgozik?

„A legjobb tanács, amit adhatok az, hogy edzőként és emberként is hitelesnek kell lenni.. Az edzőknek meg kell mutatniuk, kik ők és mi a céljuk. Meg kell mutatniuk és meg kell értetniük a játékosokkal, hogy mit tehetnek értük, és mit tehetnek a játékosok az edzőért. Állítsuk be a keretet a kezdetektől, jelöljük ki a határokat, mert a mozgástér ismerete biztonságot ad.

Fontos, hogy nyitottak és őszinték legyünk. Amikor fiatal játékosokkal dolgozik az ember, akkor a legfontosabb, hogy az edző tisztában legyen azzal, hogy ez egy nagyon hosszú út, aminek a középpontjában maga a játékos áll. Nem az edző, nem a klub és nem a pillanatnyi vagy a rövid távú siker a fontos. Csakis a játékos. Az edzői szakma egy hivatás és ha az ember rövidtávú sikert és státuszt keres, akkor az nem az a pálya, ahol önfényezésre van lehetőség. Itt a sikert abban lehet mérni, ha látni a játékosok fejlődését, a velük elvégzett munka után.”

– Melyek a leggyakoribb hibák, amiket a klubok elkövetnek, és szerinted mi az amiben jobbnak kéne lenniük?

„Szerintem a klubok általában mindent megtesznek. Gyakran azonban ez nem elégséges. Túl sok helyen hiányzik a munkaerő, a kompetencia, az erőforrás és a türelem. A munka gyakran félig van elvégezve, és gyakran nem gondolkodnak azon, hogy mi is a klub valójában, és mit akar elérni. Ez az a keret, amit korábban is említettem, fel kell állítani egy hosszú távú stratégiát.

Dánia kisebb ország, mint a több más futballnemzet. Ez azt is jelenti, hogy közelebb állunk egymáshoz, és szükség esetén könnyebb váltani egy fejlettebb környezetre. De mindig javíthatunk a dolgokon, és erre törekednünk is kell. Még mindig sok olyan országrész van, ahol hiányzik a minőség és a szerkezet.Szerintem az országot régiókra kellene osztani, és ezáltal erős (sport) kultúrát kell kialakítani az egyén fejlődésére, amely az egyén számára a fejlődés legjobb keretét biztosítja.”

Carsten Dohm - labdarúgó edző
Carsten Dohm (performance coach) iránymutatásai a dán labdarúgásban megfontolandóak. Fotó dgi.dk, Lars Holm.

– Hosszú távon és terv szerint kell gondolkodni az utánpótlásban?

„Igen, mindenképpen, én azt javaslom, hogy a klubok állítsanak fel hosszú távú stratégiát, értékeljék saját magukat, erőforrásaikat, és legyen egy terv, és legyen klub stratégia és ne különböző edzők érkezzenek különféle tervekkel. Az edzők a klub tervének és stratégiájának részét kell, hogy képezzék. Így el lehet kerülni a túl sok elbocsátást, lemondást (stb.), amit sajnos gyakran látunk. Ha például egy klubban edzőcsere történik, akkor az gyakran a szellemi tőke elvesztését is jelenti. Míg, ha a kluboknak van koncepciójuk, akkor egyszerűbben lehetne a pótlást is megoldani, mert a következő edző is rendelkezni fog azokkal az ismertekkel, amelyeket fel kell használni a játékosok fejlesztésére.

– Dániában melyik klub, klubok járnak élen az utánpótlás-nevelésben?

„Hét évig dolgoztam az FC Nordsjællandnál. Nem kétséges, hogy az FCN erős koncepcióval rendelkezik, egyértelmű és jól meghatározott módon dolgozik és képez játékosokat. Úgy gondolom, hogy ez döntő jelentőségű a hosszú távú munka során, és a legmagasabb (nemzeti és esetleg nemzetközi) szintre kell fejleszteni a játékosokat. Az FC Midtjylland is  határozottan egy olyan klub , ahol értik, hogy mi az, ami már a kezdetektől szükséges, és mennyit fordítson a labdarúgás fejlesztési erőforrásaira.

Nem elegendő már csak célzott edzésekkel kezdeni, amikor a játékos eléri az U13-at, és csak utána fókuszálni rá. Az utánpótlásképzést már akkor el kell kezdeni, amikor először a fiatal focisták befűzik a stoplist.“

– Úgy tudjuk, vállalsz munkát külföldön is, így többek között Litvániában is gyakran jársz, de két évig a segítetted a Shanghaj SIPG utánpótlását is. Mi az elsődleges feladatod ilyenkor és mennyire más dolgozni egy másik ország kultúrájában. 

„Amikor külföldön, idegen futballkultúrában vállalok munkát, az elsődleges feladatom, hogy minden fél számára egyértelművé tegyem, mihez tudok hozzájárulni, és hogyan kell összekapcsolnom a játékos fejlődését és a játék fejlesztését. Megtanultam nagyobb mértékben alkalmazkodni, ami ahhoz kell, hogy az  új barátaimmal együtt  tudjunk működni és megértsem, mi az amit tennünk kell. Nem elégszem meg azzal, ha az általam lerakott terv tetszik nekik, azt akarom, hogy imádják, hogy magukénak érezzék. Létrehozzunk egy megfelelő csapatot, akik velem tartanak a hosszú útra, akkor már ott azon a ponton nagyot léptünk előre.“

Igen, a dán futball és az itt kialakult fejlemények pozitívnak tűnnek

Carsten Dohm performance coach.

– Mi azt látjuk, hogy a dán labdarúgás jó úton jár, te is így érzékeled? 

„Hmm … ezt nehéz megmondani. Igen, a dán futball és az itt kialakult fejlemények pozitívnak tűnnek. Mélyebben a dolgok mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy Dánia is minden olyan problémával és kihívással szembesül, amelyekkel sokan mások is. Hol kisebb, hol nagyobb mértékben invesztáltak a labdarúgásba, így az erőforrások, lehetőségek bizonyos helyeken eltérhetnek. Valakiknek nehezebb, mint nekünk, de vannak országok, ahol könnyebb padlóig nyomni a gázt.

A legfontosabb, hogy Dánia képes lépést tartani, és pozitívum is van abban, hogy kicsi ország vagyunk, nagyban és centralizáltan tudunk együtt gondolkozni. A tudásnak központilag kell lennie. A futballkeret-tantervnek központilag kell jönnie. Azoknak kell az edzőképzést irányítanuk, akik pontosan tudják, hogyan kell fejleszteni a gyermekeket, specialistákat kell nevelni az utánpótlásfutballra, úgy, mint a felnőtt futballra is.

Carsten egyik volt játékosa Daniel Agger első gólja a Premier Ligában a Liverpool színeiben.

– Magyarországon néhány évente megreformálták az utánpótlásképzést, és mindig más országok modelljeit próbálták követni, és úgy nézi ki nem járt sikerrel. Szerinted nem az lenne a legfontosabb, ha minden ország a saját kultúrájához igazítaná?

„Igen, egyetértek. Ki kell alakítani a kluboknak a maguk kultúráját, a saját DNS-ük magában hordozza az adott klub és ország futballra vetített stílusjegyeit. Különböző forrásokból származó inspirációval abszolút lehet fűszerezni, bárhonnan is jöjjön az, de egy modellt egy az egyben átvenni nem lehet. Mindenkinek tudnia kell, mit akar, mi a stratégia, ha nem ezt teszik meg, akkor sötétbe tapogatóznak csak és előbb utóbb eltévednek.

– Beszéltünk a külföldi munkáidról is esetleg vállalnál munkát Magyarországon is.

„Igen, természetesen dolgoznék. Engem nem a nagy nevek, klubok vezérelnek munkáim során, inkább azok a projektek állnak közel hozzám, amiben van potenciál a fejlődésre, az egyén képzése 100 százalékban fókuszban van. Ha ezek a szempontok megtalálnak engem, akkor mindig szívesen dolgozom, akár egy más futball kultúrában is.”

Carsten Dohm

Performance Manager HUI
Performance Coach HEA and AAGF
Football Consultant for DGI
Football Consultant For Utena Uternis
Owner of Football4Future

A dán utánpótlásról többször is írtunk már, és ez nem lesz másként a jövőben sem.

Szerző: Németh Tamás és Orvos András- dániasport.hu

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!