INTERJÚKKIEMELT HÍRLABDARÚGÁS

“Az ember mozgásra lett teremtve, ezt alkalmazom én is”- Mads Tömörkényi

Performance edzője a holland bajnokság gólkirályának, Premier Liga klub csapatkapitányának, több Bundesliga és dán válogatott játékosnak. A magyar származású Mads Tömörkényi az egyik legfelkapottabb személyi edző Dániában,

Mads Tömörkényi munkában.
Interjú Mads Tömörkényivel

A Tömörkényi név első olvasatra is kíváncsivá tesz bennünket. Mesélnél egy kicsit magadról és a családodról, hiszen a neved magyar származásra utal. Milyen a kapcsolatod Magyarországgal? Ismersz magyar szavakat, ha igen mi a kedvenc? 🙂

A magyar vezetéknevem az anyai nagyapámtól származik, aki Magyarországon született és nevelkedett. Fiatalemberként menekült a háború elöl, szerencsés volt, hogy túlélte és Dániába tudott menekülni, ahol találkozott a nagymamámmal.

Még születésem előtt elváltak sajnos, később találkozott egy magyar nővel, akivel az elmúlt 15 évben Magyarországon élt. Sokszor meglátogattuk. Néhány hónappal ezelőtt sajnos elhunyt. Nagy sajnálatomra soha nem tanultam magyarul, de imádom a kultúrát, annak ellenére, hogy nagyon különbözik a dántól.

Egy labdarúgónak sem elég, ha csak a futballhoz szükséges képességeit edzi”

Mads Tömörkényi – MT Performance

Hogyan lettél személyi edző és mióta dolgozol ezen a területen? Úgy tudjuk fociztál is, de emellett sok féle sportot kipróbáltál. 

Életem során nagyon sok sportot kipróbáltam, mindig is tudtam, hogy számomra ez az út, amelyen haladni és folyamatosan fejlődni szeretnék. 15 éves voltam, amikor elkezdtem a testedzéssel, fitnesszel komolyabban foglalkozni, mert Dániában a 14. életévet kell betölteni ahhoz, hogy az ember beiratkozhasson egy fitneszstúdióba. A középiskola elvégzése után úgy döntöttem, hogy személyi edzőként tanulok tovább, és röviddel azután, kb. 6 éve alapítottam meg saját vállalkozásomat az MT Performance-t. Azóta elsősorban szinte csak labdarúgókkal dolgozom együtt, ezért továbbképzésemet is szintén csak az egyéni teljesítményfokozás határozta meg.

Munka a dán válogatott játékosokkal

Több válogatott focistával is dolgozol, min például Thomas Delaney (BVB Dortmund), Nicolaj Jørgensen (Feyenoord), Jacob Bruun Larsen (Hoffenheim)Joachim Andersen (Lyon) vagy Emiliano Marcondez (Brendford).A nemzetközi labdarúgásban látni egy trendet: a játékos számára fontos, hogy legyen egy stábja, amelyben a személyi edző is szerepet kap. Miben tudsz segíteni nekik, miért szeretnek veled dolgozni?

Úgy gondolom, azért van olyan nagy érdeklődés az egyéni, teljesítményorientált képzés iránt, mert a világ minden futballklubjánál hiányzik az egyéni fejlődésre irányuló fókusz és az ahhoz tartozó minőség munka.

Nagyon sokat teszek én is azért, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsam, és minden alkalommal, amikor csak lehetőségem van, képezzem magam, hogy okosabbá és jobbá váljak.

Úgy gondolom, hogy ez az elsődleges oka annak, hogy a játékosok bizalommal fordulnak hozzám, mert tudják, hogy olyan környezetbe jönnek, ahol számíthatnak arra, hogy minden alkalommal jobbak és jobbak lesznek. Valahogy így is alakult ki az ügyfélköröm, hiszen ők ajánlották egymás között az én munkámat. 

“Ugyanúgy fontos a jó mobilitás és erő megteremtése, és ami még fontosabb, hogy rögzítsük a mozgás mintázatát...”- Mads Tömörkényi
“Ugyanúgy fontos a jó mobilitás és erő megteremtése, és ami még fontosabb, hogy rögzítsük a mozgás mintázatát…”- Mads Tömörkényi

Egy dán podcastban sok érdekes dolgot mondtál. Többek között az utánpótláskorú labdarúgók speciális fizikai felkészítéséről is beszéltél. Mennyire tartod fontosnak a különböző edzésmódszerek összehangolását, értjük itt például a súlyzós edzéseket a mobilitást fejlesztő gyakorlatokat. De látjuk, hogy sok jógagyakorlatot meditációval is alkalmazol.  

Világos meggyőződésem, hogy minden életkorú, szintű és méretű játékosnak a lehető leghamarabb egyedi segítséget kell kapnia. Ez kell, hogy legyen az út, ha az ember a saját területén a legjobb akar lenni. A klubok messze nem tudják a legjobb megoldásokat kínálni erre a széles spektrumra. Kritikusnak és körültekintőnek kell azonban lenni azzal kapcsolatban, hogy kihez fordulunk segítségért.

Úgy gondolom, hogy fontos a képzés holisztikus megközelítése. Az ember egy csodálatos, de bonyolult szerkezet, mindig különbözhet a képzésnek és a fejlődésének módja. Egy sportolónak széleskörű készségekkel kell rendelkeznie, és azokat elsajátítania, sohasem elég csak egy pontra összpontosítani a képzése során. Egy labdarúgónak sem elég, ha csak a futballhoz szükséges képességeit edzi. Viszont a mentális rész továbbra is nagyon alábecsült terület, pedig a legtöbb dolog fejben dől el.

A  podcatban az is elhangzott, hogy van 11 éves ügyfeled is. és minél hamarabb kerül hozzád valaki, annál jobban ki tudod javítani a rossz beidegződéseket.

Pontosan így van. Mint mondtam, a lehető leghamarabb elkezdeni az egyéni képzést. Minél hosszabb idő telik el rossz beidegződésekkel, annál nehezebb azokat kijavítani. Ugyanakkor tudjuk, hogy a korral a test egyre merevebbé is válik, és fokozatosan növekszik a sérülések esélye is, ha a lehető legkorábban nem kap szakmai segítséget képzett edzőtől.

Mindig egy vitatott terület, hogy mikor lehet elkezdeni az utánpótlásban az erősítő, akár a súlyzós edzéseket is?

Az erősítő edzés egy széles skála. Ha arra kéri gyermekét, hogy vigye be a megpakolt bevásárló szatyrokat a szupermarketből, az szintén erősítő edzés. Szerintem ügyelni kell arra, amikor azt mondják, hogy az erőnléti edzés tilos a 15 év alatti gyermekek számára. Amegfelelő hozzáállás és gondoskodás mellett a 6-8 év alatti gyermekek is elkezdhetik már az edzést.

Végül is, amikor a gyerekek a földön másznak, vagy felmásznak valahová és játszanak, ez szintén erőedzés a saját testtömegükkel. Minél gyorsabban hozzászoknak a terheléses ingerekhez, annál jobban alkalmazkodnak a későbbi életkorban a nagyobb terheléshez.

Láttuk azt is, hogy ügyfeleidnél sok paramétert tudtatok javítani. A gyorsaságot lehet fejleszteni a legnehezebben? 

Ez így igaz. A sebesség nehezen növelhető paraméter, mert nemcsak a megnövekedett robbanékonyságról van szó. Ugyanúgy fontos a jó mobilitás és erő megteremtése, és ami még fontosabb, hogy rögzítsük a mozgás mintázatát. A játékos lehet mozgékony, erős és gyors is, de ha rosszul van motorizálva, sohasem fog gyorsnak kinézni a futballpályán.

Tömörkényi első ügy fele a labdarúgók között  Emiliano Macrondes volt.
Tömörkényi első ügy fele a labdarúgók között Emiliano Macrondes volt.

Melyek azok általános a problémák, amelyekkel találkozol a hozzád fordulófocistáknál? A fizikai felkészítés mellett adsz nekik életviteli, motivációs, esetleg étkezési tanácsokat is? 

A tudatlanság és a rossz időbeosztás. A labdarúgónak – ha nem jár iskolába, dolgozni – sokszabadideje van. Sok lehetőség rejlik a gyengeségeinek tudatos kijavítására, ehelyett azonban az időt gyakran olyan dolgokkal töltik el, amelyek nem járulnak hozzá semmilyen formában a pozitív szakmai eredményükhöz. Ezért globális szinten sok játékosnál egy olyan atlétikai szint látható, amely lényegesen alacsonyabb annál, mint amilyennek lennie kéne, vagy amilyenre fejleszthető lenne.

 Érdekes területen dolgozol ahol rohamosan fejlődnek az új trendek, mennyire kell figyelmed arra, hogy naprakész legyél?

Azzal nem lehetek naprakész, ha a trendeket figyelem. A trendek olyasmik, amiket a divat hozott létre. Az élet alapvető szabályokon alapul, és e szabályok körültekintő megkereséséről és tanulmányozásáról kell, hogy szóljon. Ha valaki csak a trendeket követi, akkor azt követi, ami éppen menő, és nem azt, ami feltétlenül működik.

Ez az oka annak, hogy sok időt töltök az egyszerű folyamatok tanulmányozásával, ahelyett, hogy mindig az előrehaladott trendi tanulmányokkal bíbelődnék. Ahelyett, hogy új gyakorlatokat és testmozgási formákat találnék, a test biológiáját tanulmányozom, hogy folyamatosan megtanuljam, hogyan működik. Végül is ez nem változik, az ember mozgásra lett teremtve, ezt alkalmazom én is. 

Mi az igazi siker számodra, mi a te motivációd?

A motivációm az, hogy amit csinálok, az boldoggá tegyen. Ha ezt meg tudom valósítani, akkor ott vagyok, ahol lennem kell. Ügyelek arra, hogy egyre okosabbá és képzettebbé váljak, és úgy érzem, hogy ügyfeleim mindig pozitív élményekkel távoznak. Ez számomra már igazi motivációval bír. 

 A te nézeted szerint, egy jó, nemzetközi szintű labdarúgónak milyen fizikai képességekkel, adottsággal kell rendelkeznie napjainkban?  

A tökéletes sportolónak, labdarúgónak is nagy izomtömeggel, alacsony zsírtartalommal, tökéletesen szimmetrikus testtartással, jó mozgékonysággal, erővel és robbanékonysággal kell rendelkeznie. Plusz megtalálni a belső egyensúlyt a mentális képességinket mesterivé fejlesztve. Ez az összes olyan paraméter, amelyen az ügyfeleimmel dolgozom. A folyamat nem könnyű és hosszú időbe telik, de ezeket a készségeket fontos elsajátítani.

Egy utolsó kérdés visszatérve Magyarországra, mikor jártál utoljára nálunk? Ha úgy adódna, vállalnál-e munkát a magyar labdarúgókkal a jövőben?

Legutóbb a múlt nyáron voltam Magyarországon, a nagyapám 80. születésnapját ünnepeltük.A Balaton mellett élt. Remélem, hogy esetleg később idén újra el tudok menni Budapestre, amelyet nagyon szeretek. Majd meglátjuk, hogy lehetséges-e utazni. 

Könnyen el tudom képzelni, a közös munkát magyar játékosokkal is természetesen. Távolról azonban ez kisebb problémát jelenthet, de ha van jó bajnokság és egy jó nemzeti csapat, miért ne? Mindenesetre izgalmas lenne egy nap kipróbálni nagypapám hazájában dolgozni.

Egy személyes élménye a Balatonról:

Mielőtt Magyarországra utazik az ember érdemes előtte alaposan utána olvasni útikönyvekben, így nem ér olyan meglepetés, amiben nekem részem volt fiatalon. Történt ugyanis, hogy az egyébként népszerű és csodálatos Balaton olyan meglepetést kínált, amire nem számítottam.

Amikor a nagy nyári forróságban, önfeledten ugráltam a tóba, számtalan kígyóval találkoztam, mind a parton, mind a vízben. Nagyon megijedtem, mindazonáltal kiderült, hogy ártalmatlan kígyók, igazából csak vízisiklók.  Utána viszont nem voltam hajlandó bemenni a vízbe.

Mára ez természetesen megváltozott, nyáron 10 sör után, nincsenek ilyen félelmeim. 😉

Mads Tömörkényi
  •  27 år
  • MT Performance vállalkozás tulajdonosa
  • Tanulmányai – személyi edző, Performance Specialist és Athletic Sport Psychologist

Szerző: Németh Tamás és Orvos András – dániasport.hu

Kiemelt kép: MT Performance, Balról : Nicolei Jacobsen, J.Bruun Larsen, Mads Tömörkényi és Philip Billing.

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!