KÉZILABDAKIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Skandináv sportolók állnak ki fontos társadalmi ügyek mellett

Olyan társadalmi ügyek mint az iskolai zaklatás, nem lehet eleget beszélni. Sajnos mostanság is több példát láttunk arra, hogy milyen károkat tudnak okozni a gyerekek egymásnak, a legtöbb esetben anélkül, hogy tudnának róla. Magyarországon azonban továbbra sincs kellően felelősen kezelve a téma, egészen más a helyzet azonban a Skandináv térségben.

A dán labdarúgó-válogatott és Mary (középen) a dán hercegnő AntiBulli pólóban. Fotó dbu.dk/  fodboldbilleder
A dán labdarúgó-válogatott és Mary (alsó sor közepén) a dán hercegnő AntiBulli pólóban. Fotó dbu.dk/ fodboldbilleder
Dán sportolók, illetve a koronahercegnő is kiálltak az iskolai zaklatások ellen.

Dán sportolók és a Mary az -ausztrál származású- dán hercegnő elmondták, hogy a sportpálya egy olyan hely, ahol semmilyen megkülönböztetésnek és zaklatásnak nincs helye.

A hercegnő létre is hozott egy Antibulli nevű szervezetet és weboldalt, mely amellett, hogy felhívja a figyelmet a jelenség fontosságára, gyakorlati tippeket is tartalmaz például edzők számára. Az ajánlásaikkal a lépések betartásával ugyanis minden bizonnyal csökkenthető lenne ez ilyen esetek száma az utánpótlássportban is.

A szervezet segítséget nyújt az utánpótlásban dolgozók számára abban, miként kell észrevenni, kezelni illetve hogyan tudjuk az edzéseken feladatokkal gyakorolni azt, hogy a gyerekek elfogadják egymást és az életükben ne legyen helye a zaklatásnak. Az egyszerűnek tűnő edzésgyakorlatok rávilágítanak arra is miért fontos az, hogy mérkőzés előtt a csapatnak legyen egy “csatakiáltása”, és a passzok, átadások gyakorlása közben egymás neveinek bemondása is kifejezetten nagy jelentőséggel bír.

Nem ez az egyetlen hasonló kezdeményezés azonban, amely társadalmi kérdések fontosságára hívja fel a figyelmet, és teszi mindezt sztársportolók segítségével.

Mikkel Hansen a dánok világklasszis kézilabdázója is a saját alapítványán keresztül hívja fel a figyelmet a gyerekek és a felnőttek közötti zaklatásra. Élharcosa ennek a társadalmi problémának, a MH24.dk honlap ezért is jött létre.

Rikke Nielsen, korábbi kitűnő dán kézilabdázó hozta létre Lykkeligát, azaz a “Boldogság Ligát” amely fejlődési rendellenességgel született gyermekek számára nyújt kézilabdázási lehetőséget szervezett keretek között. A cél, hogy velük is meg tudják ismertetni a kézilabdát, a sportág szabályait, és hogy ők is kedvet kapjanak a játékhoz. A kezdeményezés mellé Nielsenen kívül is többen odaálltak; Henrik Möllgard, Niklas Landin és Nikolaj Jacobsen is nevét adta a projekthez.

Dániában egyetlen gyermek hospice ház létezik, ahol a súlyos rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekekkel foglalkoznak. Jesper Nodesbo, a remek dán kézilabdázó nagykövetként igyekszik felhívni a figyelmet az ügy fontosságára.

Kim Wilfort szintén a gyermekrák ellen küzd, neki személyes kapcsolata is van a témához, hiszen az Európa-bajnok labdarúgó lánya rákban hunyt el.

Jól látszik tehát, hogy a Skandináv országokban a sportolók igyekeznek jóra használni azt a nyilvánosságot, ami a rendelkezésükre áll. Kiemelten fontos, hogy odaállnak társadalmi ügyek mellé, hiszen ezáltal ezek a kezdeményezések jóval több emberhez tudnak eljutni.

Gyakran dobálózunk azzal a szóval, hogy példakép, de ilyen esetekben ez talán nem indokolatlan.

Svédország és Norvégia sem marad le Dániától

Marcus Rosenberg – svéd labdarúgó – Ambassadör a Ronald McDonald Háznak (Lund, Svédország)

Albin Elkdal – svéd labdarúgó, klubja: Sampdoria – Kiáll a homoszexuális labdarúgókért, “No to homophobia” , hirdeti a Twitterén

Kosovare Asllani – svéd női labdarúgó, klubja PSG- Támogatja a szegény afrikai országokban felnővő lányok sportolását, taníttatását.

Katrine Lunde – norvég női kézilabdázó – Kirstinstadban támogat Hospice házat.

Bjarne Myrhol – norvég kézilabdázó- fejlődési rendellenességgel született gyereknek tart kézilabda edzéseket.

A magyar sportolók társdalami ügyekért való kiállása még gyermekcipőben jár Magyarországon.

Természetesen vannak kivételek hiszen egy beteg gyermek gyógykezelését nagyobb összeggel támogatta Gulácsi Péter illetve a kapus kiállt az szivárvány családokért is. Huszti Szabolcs is egy gyermekkórházat támogat minden évben.

Az állatok védelmében is nagyszerű kezdeményezésekhez adjak a nevüket klubbok és sportolók. Több-kisebb jótékonysági akcióban is találunk sok sportolót, de talán a fajsúlyosabb társadalmi problémák felhívása még várat magára.

Kiemelt kép : Maryfonden.dk

Kapcsolódó tartalom: