KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Nem kapkodnak a fiatalítással a norvég női kéziválogatottnál

Miközben a válogatottak többsége azon igyekszik, hogy a keretbe egyre inkább beépítse a fiatalokat, a norvég női kézilabda-válogatott az olimpiai riválisok közül a legmagasabb átlagéletkorral rendelkezett. Thorir Hergeirsson szövetségi kapitány azonban ezt előnyösnek tartja.

A norvég női kézilabda-válogatott bronzérmet nyert Tokióban, itt Marit Malm Frafjord, Stine Skogrand, Nora Mørk és Silje Solberg. Fotó: Bjørn Steinar Delebekk / VG
A norvég női kézilabda-válogatott bronzérmet nyert Tokióban, itt Marit Malm Frafjord, Stine Skogrand, Nora Mørk és Silje Solberg. Fotó: Bjørn Steinar Delebekk / VG

A tokiói olimpiai keret 30,2 év átlagéletkorral nyert bronzérmet, összehasonlításképpen a férfi válogatotté 28, a női labdarúgó-válogatotté (2021 szeptemberében) 24,4 év volt.

„Lenyűgöző látni, hogy még mindig van egy Katrine Lunde, akinek szereplése sokak számára motivációt kell jelentenie. Sokan vannak 30 év körül, szerintem a nemzetközi kézilabdában nincs öregség. De most arról is van szó, hogy meg kell találnunk azokat, akik a következő kettő-négy év múlva szóba jöhetnek” – nyilatkozta a Vg.no portálnak Thorir Hergeirsson.

A szövetségi kapitány nem tartja hátránynak az érettebb keretet, Sőt…

„Az élsport elengedhetetlen része a folytonosság, a kézilabda pedig nagyrészt élménysport. Nekünk sikerült új embereket beépítenünk anélkül, hogy egyszerre nagyobb pótlásra szorultunk volna. Az 1990 és 1994 között született lányok pályájuk csúcsán vannak, ilyen értelemben jó a helyzetünk, mert sok ilyen kézissel rendelkezünk.

Az olimpián az egyetlen 27 év alatti játékos a 22 éves Henny Reistad volt, rajta kívül azért nem akadt hely több fiatal tehetségnek, mert az elvárt szint túl magas volt.

„Nehéz olyan válogatottba bekerülni, amely annyira jó, mint Norvégia az elmúlt években. De mindig a legjobbakat hívtuk meg, teljesen mindegy, hogy 24 vagy 30 évesek voltak.”

A 22 éves Henny Reistad a legfiatalabb a norvég női kézilabda-válogatottban. Fotó: Bjørn S. Delebekk / VG
A 22 éves Henny Reistad a legfiatalabb a norvég női kézilabda-válogatottban. Fotó: Bjørn S. Delebekk / VG

„Sokszor eszembe jut, hogy elveszem a lehetőséget egy-egy fiatal kapustól, akinek ugyancsak lehetnek nagy álmai. De én is szeretnék a válogatott tagja maradni, szóval van itt dilemma” – mondta a 41 éves Katrine Lunde.

Bevallotta, azért néha gondolt az életkorára, de egyelőre semmi sem tántorította el.

„Voltak jó generációink, akik nagyon régóta velünk vannak. Ebből a társaságból nem könnyű kihagyni valakit. A felbukkanó fiataloknak igazán jónak kell lenniük ahhoz, hogy egy tapasztalt embert helyettesítsenek” – tette hozzá.

Camilla Herrem szerint, ha valaki elég jó, akkor odakerül a tűz közelébe, ezt Hergeirsson és segítője, Tonje Larsen nagyon jól kontrollálja. Ezt bizonyítandó az október elején lejátszott Szlovénia elleni két mérkőzésen több új kézist is kipróbált a szakvezetés.

Hergeirsson szerint különösen a 2000-2001-es születésűek között akadnak izgalmas típusok. Arra a kérdésre, hogy közülük bekerülhet-e valaki a decemberi, világbajnoki keretbe, azt felelte, minden lehetséges.

„Sok mindent meg kell fontolnunk, de valószínűleg ez az a világverseny, ahol lehet egy kicsit kísérletezni. Ugyanakkor a norvég kézilabdának nagy ambíciói vannak válogatott szinten, és szeretnénk a csúcson maradni” – válaszolta.

Kapcsolódó tartalom:

Kiemelt fotó: Bjørn Steinar Delebekk / VG