KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Fókuszban a szélső játék, itt a dán női kézilabda-válogatott kerete.

Jesper Jensen a dán női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a mai napon kihirdette a spanyolországi világbajnokságra utazó 16-os keretét. A magyar női kézilabda-válogatottal egy ágon szereplő északi válogatott érmet szeretne szerezni a decemberi világbajnokságon.

A dán női kézilabda-válogatott nagy reményekkel utazik a világbajnokságra. Fotó: DHF.dk
A dán női kézilabda-válogatott nagy reményekkel utazik a világbajnokságra. Fotó: DHF.dk

Pontosan egy hónap múlva lesz amikor a dán női válogatott első mérkőzéseit játssza majd a spanyolországi világbajnokságon. Jesper Jensen keretében négy szélső játékos is szerepet kapott.

“Meggyőződésem, hogy ez egy erős csapat, amelyet kiválasztottunk a világbajnokságra. Lars Jørgensennel tisztában voltunk azzal, hogy milyen irányba induljunk el a kerettel kapcsolatban, többek között úgy döntöttünk, hogy négy szélső játékost viszünk magunkkal – három beállós rovására. Azért választottuk ezt, mert az elmúlt másfél évben igazán jók lettünk a szélsők játékban, és ezt szeretnénk kihasználni azzal, hogy plusz minőséget adunk ehhez a pozícióhoz. Ezért azt is el kellett ismernünk, hogy több jó játékost, sem tudunk magunkkal vinni. Úgy gondolom, ez mutatja a keret erősségét” – mondta Jesper Jensen szövetségi kapitány

 • Kapusok
  Sandra Toft
  Althea Reinhardt
 • Beállósok
  Kathrine Heindahl
  Rikke Iversen
 • Szélsők
  Trine Østergaard
  Simone Böhme
  Lærke Nolsøe
  Emma Friis
 • Átlövők
  Mette Tranborg
  Louise Burgaard
  Mia Rej
  Anne Mette Hansen
  Line Haugsted
  Kristina Jørgensen
  Mie Højlund
  Simone Petersen

Érdekesség, hogy a szélsők közül Bl-tapasztalattal csak Trine Ostergaard és Simone Böhme (Siófok KC) rendelkezik. A dán keretben jelenleg 9 játékos játszik a BL-ben, de itt rendszerint főszerephez is jutnak.

Gyors elemzés

Egy hónappal a Vb- előtt még sok minden történhet a keretben, hiszen még több fontos mérkőzés is vár a játékosokra.

A keret összetételét nézve a kapusok jó választásnak tűnnek, ahol egy rutinosabb Sandra Toft és egy egyre jobb formában védő fiatalabb kapus Althea Reinhardt jól kiegészíthetik egymást.

A négy szélső választása meglepetés, eddig három szélsővel szerepeltek rendszerint és a belső poszton tették még erősebbé a válogatottat. Érdekes, hogy még fontosabb szerepet szánnak nekik, de a keretet nézve itt azért gyengébb minőséget képviselnek mint más posztokon. Emma Friis (22éves) a Herning-Ikast balszélsője viszont berobbanhat a nemzetközi kézilabdába, neki jó szezonja van klubcsapatában.

Várthatóan egy fizikálisan nagyon erős védelmet tud majd felállítani Jesper Jensen, ha védekezésük rendben lesz akkor a gyors kontrajátékra alapozhatnak, ahol a kapusoknak is fontos szerepe lesz.

Támadásban több variáció is rendelkezésükre áll. Egy Mette Tranborg / Louise Burgaard jobbátlövő párost támogathat irányító poszton Mie Höjlund, Mia Rej és Simone Petersen, ők hárman nem tűnnek rossz választásának. Ezen a poszton megfordulhat még a két viborgi játékos Kristina Jörgensen, Line Haugsted is és a Győri Audi Eto csapatkapitánya Anne Mette Hansentől sem idegen az irányító szerepkör, igaz az utóbbi három játékos minden bizonnyal a bálátlövő poszton tesznek majd meg mindent a dánok sikeréért.

Érdekesség, hogy a belső posztokon játszó játékosaik tudnak támadni és védekezni is, ez előny lehet számukra, itt talán a kivétel Mia Rej, akit Line Haugsted válthat majd.

A dán női kézilabda-válogatott 2013-ban nyert érmet, utoljára világbajnokságon, akkor egy bronzot akasztottak a nyakukba, most ezzel az eredménnyel mindenki kiegyezne.

A dán válogatott programja:

december 2. – 20.30: Dánia– Tunezia

december 4. – 20.30: Kongo – Dánia

december 6. – 20.30: Dánia – Dél-Korea

1/8 csoportmérkőzések: december 8,10, 12.-én

1/4 döntő : december 14.-én

1/2 döntők: december 17.-én

Bronzmérkőzés/döntő: december 19.

A világbajnokság hivatalos honlapja: https://spainhandball2021.com/