KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Öt éve járni sem tudott, most a női vébén villog

2018. augusztus 25-én, a Portland Thorns FC játékosaként súlyos balesetet szenvedett Hayley Raso, az ausztrál futballista a Washington Spirit ellen 1-0-ra megnyert mérkőzésen olyan szerencsétlenül ütközött az ellenfél kapusával, hogy annak térde a hátának csapódott, és három csigolyája is eltörött.

Hayley Raso a hazai csapat egyik sztárja lett a női világbajnokságon Dánia ellen is eredményes volt. Fotó / Kiemelt kép : Kin Cheung
Hayley Raso a hazai csapat egyik sztárja lett a női világbajnokságon Dánia ellen is eredményes volt. Fotó / Kiemelt kép : Kin Cheung

Raso mozdulatlanul feküdt a pályán, később úgy emlékezett vissza a pillanatra, hogy attól félt, soha többet nem fog tudni járni.

„Nem tehettem semmit, annyira fájt. Nem tudtam mozgatni a testem. Csak arra emlékszem, hogy azt mondtam: Segíts, segíts! Amíg kórházban voltam, arra gondoltam, hogy nagy valószínűséggel nem jutok ki világbajnokságra, sőt még focizni sem fogok tudni.”

Számos olyan esetre emlékszik, hogy a fájdalom miatt elájult. Lépésenként kellett megtanulni ismét járni, ám amikor elkezdhetett futni, rájött, hogy vissza kell térnie a futballhoz.

Mindössze hat hónappal a balesete után egy Új-Zéland elleni Nemzetek Kupája-mérkőzésen tért vissza, becserélése után három perccel gólt is szerzett.

A pályafutása nem szakadt félbe, sőt! 2019-ben a Brisbane Roar, 2020-ban az Everton, 2021-ben a Manchester City játékosa lett, idén nyáron pedig a Real Madridhoz írt alá.

A válogatottban pedig már 72 mérkőzésnél és 15 gólnál jár: ebből hármat az idei világbajnokságon szerzett.

Kapcsolódó tartalom: