KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Anyagi problémákkal küzdenek a dán női kézilabdacsapatok

Nincs két hete, hogy a dán női kézilabda-válogatott ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon, de mégsem lehet a felhőtlen az öröm Dániában. Anyagi gondokkal teli a helyi női kézicsapatok többsége. Az Eb alatt a csődbe ment a nagy múltú Randers HK, előtte a Silkeborg-Voel jelezte, hogy ötmillió koronára lesz gyorsan szükségük, majd a Viborg HK jelentette be, hogy bajba kerülhet.

Viborg HK. Arhivfotó: Morten Pedersen
Viborg HK. Arhivfotó: Morten Pedersen
Kézilabda vagy labdarúgás

A klub sajtóközleményben elismerte, hogy már a 2021/2022-es pénzügyi évben is nagyobb hiány mutatkozott, most azonban 3,25 millió dán koronát (177 millió forintot) kell előteremtenie, hogy Dánia legsikeresebb női klubja fennmaradhasson.

Az összeg felére a helyi vállalkozói közösség támogatást ígért, de a vezetés abban is bízik, hogy december folyamán a maradék 1,6 millió dán koronát (87 millió forintot) is össze tudja gyűjteni, írta a Viborg Stifts Folkeblad.

Amennyiben sikerül megtalálni az összeget, úgy a klub a következő szezonra megváltoztatja a célját, és csupán a női bajnokság alapszakaszának legjobb nyolc legjobb csapata közé szeretne bejutni.

A jelenlegi a szezonban az Európai Liga csoportkörét és a hazai kupában a Final4-t tűzte ki.

Nem a Viborg HK az egyetlen kézilabdaklub, amelynek komoly anyagi gondjai voltak ebben a szezonban. Női oldalon a Silkeborg Voel egy hónapja elkerülte a csődöt, amikor a klub szponzorok és magánszemélyek segítségével ötmillió koronát (273 millió forintot) kalapozott össze. Ugyanakkor nemrég a Randers HK bedobta a törülközőt, de a férfiaknál az 1. osztályú Ajax Köbenhavn is tönkrement és visszalépett.

Egy érdekességet azonban mindhárom női csapatnál meg kell említeni: amíg azok pénzügyi gondokkal küzdenek, az ugyanott található férfi futballklubok egyáltalán nem. Mind a három csapat rekordbevételekre tett szert az elmúlt évben: a dán Superliga felsőházába, illetve nemzetközi kupákban, rendszerint telt ház, azaz 8-10 ezer nézők előtt szerepelnek, és a női kézilabdaklubokkal egyáltalán nem akarnak együttműködni.

Bár a Silkeborg IF 100 ezer koronával támogatta a női csapatot, volt is miből a majd 100 millió koronás pluszból. A Randers már nem tette meg ezt a szívességet, ők 33 millió pluszban zártak, de véleményük szerint nem lehet egy klubban a két egyesület.

Kapcsolódó tartalom: