JÉGKORONGKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

NHL-klasszisai nélkül vág neki a vébének és a magyarok elleni nyitánynak a dán hokiválogatott

Nyolc edzőmérkőzéssel a tarsolyában Heinz Ehlers a dán férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya összeállította a keretét a Finnországban megrendezendő tornára. Nagyon jó elegyet képeznek a dán bajnokság, a Dansk Metal Liga, és az európai topbajnokságokban játszó játékosok, valamint az egyetlen NHL-játékos, Nikolaj Ehlers. Csak éppen utóbbi játékára minimális az esély.

A dán férfi jégkorong-válogatott Fotó / Kiemelt kép: metalligaen.dk
A dán férfi jégkorong-válogatott Fotó / Kiemelt kép: metalligaen.dk
Kapusok

Három kapus is bekerült a válogatottba. A még csak 22 esztendős Frederik Dichow a svéd Frölunda csapatából. Valamint két játékos a dán bajnokságból. Mathias Seldrup az Esbjergből, és George Sörensen az Aalborgból.

Védők

Rengeteg tapasztalt védőjátékos került be a csapatba. Közülük is kiemelkedik Jesper Jensen Aabo (EC-KAC), a csapatkapitány, aki már a 12. világbajnokságán fog játszani. Oliver Lauridsen (Malmö) 10. és Markus Lauridsen (Malmö) 9. világbajnokságára készül. Mindhármuknak komoly nemzetközi tapasztalata van. Utóbbi kettő megfordult az Észak-Amerikai profi ligában is.

A fiatalabb játékosok közül Matias Lassen (Malmö) az 5. Világbajnokságán fog jégre lépni. Míg Anders Krogsgaard (HC Insbruck) és Morten Jensen (Rungsted) egyaránt egyetlen világbajnokságot tudhat maga mögött. Rajtuk kivül két debutáló is lesz a keretben. A jó fizikális felépítésű Jacob Gammelgaard (Rungsted) és a technikailag rendkivül erős Anders Koch (Aalborg) személyében.

Támadók

A csatárok között is találunk egy debütáló játékost, Oscar Fisker Mölgaard (HV71) személyében. Tavaly az U18-as világbajnokság Divizió IA legjobb csatárának választották meg. Elképesztő az a meccsszám amit lejátszott az fiatal csatár ebben a szezonban, megfordult klubja U20 csapatában majd 41 svéd ligamérkőzést és nemzetközi kupa mérkőzéseket is játszott! Öt hónap alatt ez lesz a harmadik világversenye amin részt vesz.

Az NHL-ben is megfordult rutinos játékosok sora, Patrick Russell (Linköping) Mikkel Bödker (HV71) és Nicklas Jensen (SC Rapperswil-Jona Lakers). A Herning Blue Fox két csatára, Mathias Bau már a 8. világbajnokságán fog játszani míg csapattársa Morten Poulsen a 11.-en. Mortennek már összesen 215 válogatott mérkőzés van a tarsolyába.

NHL-játékos nélkül?

Ezúttal is egy nagyon masszív csapatot sikerült összeállítani a dánoknak, akik a nyitómérkőzésüket szombaton 15.20-kor játszák Magyarország ellen. Viszont Nikolaj Ehlers részvétele kétséges a szombati mérkőzéssel kapcsolatban.

“Amikor NHL-játékosok vannak a keretben, mindig vannak biztosítási kérdések. És bár azóta dolgozunk az ügyön, amióta Nikolaj tájékoztatott minket, hogy vb-képes, még mindig vannak technikai kérdések a biztosítással kapcsolatban, amelyek a cikk írásakor még nem zárultak le. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a Magyarország elleni mérkőzés előtt rendben legyenek a dolgok.” – mondta Kim Pedersen általános igazgató.

A helyzet péntek estig semmit sem javult, a dán Tv2 szerint egyelőre úgy tűnik, a legnagyobb nevet nélkülözni kell majd a finnországi világbajnokságon.

„Sajnos megvan annak a veszélye, hogy egyáltalán nem születik megállapodás. És ez most mulatságosnak tűnik, de nem tudsz vele mit kezdeni” – mondta a Winnipeg Jets 27 éves szélsője a pénteki, tamperei edzés után.

A dán klubban eddig még sohasem szereplő hokis 2015 óta játszik az NHL-ben (előtte a svájci EHC Bielben, majd a Halifax Mooseheads csapatában jégkorongozott) és eddig három világbajnokságon részt vehetett – többek között a tavalyin is, amelyen egy góllal és hat assziszttal zárt.

Egyelőre azonban nincsen olyan társaság, amely vállalná a biztosítását, a dánok pedig kényszerből a nemzetközi szövetséghez (IIHF) fordultak pontosításért. De meglepődnénk, ha ott lenne a jégen a magyarok ellen.

Nikolaj Ehlers azonban egyelőre próbál pozitív maradni, bár mindössze egy százalék esélyt lát arra, hogy játszhat.

„Csalódott az ember, amikor nem tud teljes gőzzel edzeni. Úgy nehéz felkészülni, ha nem tudod, játszhatsz-e másnap. Ez frusztráló nekem és a csapatnak is, hiszen erről beszélnek az öltözőben.”

Hozzátette, azért jött, hogy játsszon, és hogy meglegyen az esélye arra, hogy a vb után távozó szövetségi kapitánnyal, az édesapjával, Heinz Ehlersszel még játsszon néhány mérkőzést. A szakember helyét a világbajnokság után a 46 éves svéd Mikael Gath veszi át, akivel hároméves szerződést kötött a dán szövetség.

Az NHL-szezon is közbeszólt

Érdekesség, hogy a 2022-23-as szezonban hat dán is pályára lépett az NHL-ben, velük azért masszívabb lenne a válogatott.

A legjobban Seattle Kraken szélsője, Oliver Bjorkstrand teljesített, aki 20 gólnál és 25 asszisztnál jár, csapata pedig a Nyugati főcsoport döntőjéért harcol. Hasonló helyzetben van a Vegas Golden Knights csatára, Jonas Röndbjerg is (aki mindössze 13 meccsen kapott lehetőséget, a playoffban viszont nem lépett jégre), illetve a már főcsoportdöntős Carolina Hurricanes kapusa, Frederik Andersen is.

Az Ottawa Senators 22 éves kapusa, Mads Sögaard három hete jelezte, hogy kihagyja a tornát, ugyanis klubja azt kérte tőle, már az új szezonra készülve az erőnlétére összpontosítson.

„A szezon elején sérülést szenvedtem, és Ottawa szerint az a legjobb, ha gondoskodom róla, hogy teljesen meggyógyuljak, és ez a sérülés a jövőben ne okozzon problémát. Sajnálatos, de tiszteletben tartom a munkáltatóm kérését” – nyilatkozta.

De Lars Eller, a Colorado Avalanche centere sincs ott a keretben.

Óriási dán fölény

Ami a szombati, Magyarország elleni mérkőzést illeti: Dánia fölénye óriási, hiszen tétmérkőzésen legutóbb 1976. március 13-án kaptak ki a magyaroktól, még egy C csoportos vb-n 10-2-re. A felek legutóbb 2017. február 11-én találkoztak, akkor Dánia 5-1-re nyert, előtte 2016. november 5-én Magyarország diadalmaskodott 3-1-re.

A dán férfi jégkorong-válogatott kerete.

Ez is érdekelheti: