KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

3F Superliga tippajánló: hitchcocki forduló dönt a kiesőkről

A hétvégén a playoff 10., utolsó fordulójával folytatódik az 3F Superliga, azaz a dán labdarúgó-bajnokság, amelyben már a hét elején eldőlt, hogy az FCK lesz a bajnok, a Nordsjaelland pedig az ezüstérmes. De a harmadik helyért és a kiesés elkerüléséért még nagy a harc.

3F Superliga 2022/2023 logó Fotó: Superliga.dk
3F Superliga 2022/2023 logó Fotó: Superliga.dk
FELSŐHÁZ
VASÁRNAP
17.00:
Nordsjaelland – Viborg

Hiába vezette hosszú ideig a bajnokságot, és vette vissza időről időre az első helyet a Nordsjaelland, az utolsó előtti fordulóban beleszaladt egy csúnya 5-1-es vereségbe a Bröndby ellen és ezzel elszállt a bajnoki álma.

Az FCK viszont győzött Viborgban, ezzel egyrészt megvédte a címét, másrészt besegített a riválisnak, hiszen így a hazaiak elveszítették az esélyüket, hogy utolérjék a Nordsjaellandot. Ha nem így történt volna, akkor a vasárnapi csata izgalmait kellene most ecsetelnünk, így viszont csak a vendégek számára van tétje: győzelemmel lenne esélye még a bronzéremre.

Az FCN-ből Emiliano Marcondes és Wahid Faghir sérüléssel bajlódik, a vendégeknél Mads Lauritsen, Zan Zaletel, Marokhy Ndione és Nils Mortimer hiányzik hasonló ok miatt, míg Ibrahim Said és Jeppe Grönning az eltiltását tölti.

FC Nordsjælland (4-3-3): Andreas Hansen – Oliver Villadsen, Kian Hansen, Adamo Nagalo, Martin Frese – Mads Bidstrup, Jacob Steen Christensen, Daniel Svensson – Ernest Nuamah, Benjamin Nygren, Mohamed Diomande

Viborg FF (4-3-3): Lucas Lund Pedersen – Anton Gaaei, Daniel Anyembe, Jakob Bonde, Oliver Bundgaard – Magnus Westergaard, Mads Søndergaard, Clint Leemans – Renato Junior, Alasanna Jatta, Elias Achouri

Tippünk: X, 1

17.00: FC Köbenhavn – Randers

A hétvége egyik legérdektelenebb mérkőzését Koppenhágában rendezik, ahol a biztos első FCK a minden bizonnyal hatodik helyen záró Randers ellen lép pályára.
Itt maximum a hazai örömünnep lehet izgalmas: az aranyérmet mégiscsak saját pályán lehet igazán jól megünnepelni, mondjuk egy győzelemmel.

Tippünk: 1

17.00: AGF – Bröndby

A forduló előtt a hazaiak állnak dobogós helyen, de ugyanúgy 40 pontjuk van, mint a Viborgnak, csak a kettővel jobb gólkülönbség dönt a javukra. Ahhoz, hogy biztosan meglegyen a bronz, alapvetés a Bröndby elleni győzelem.

Ezt a sérült Benjamin Hvidt és a két eltiltott, Nicolai Poulsen és Sigurd Haugen nélkül kell abszolválni.

A Bröndby már csak ötödik lehet, de ehhez pontot kellene szereznie. nem lehetetlen, hiszen a legutóbbi három idegenbeli bajnokin összejött. Ráadásul meglehet még a lendület, amit a Nordsjaelland elleni 5-1-es kiütés ígér. Az utolsó meccsre visszatér a büntetését letöltő Daniel Wass, míg a csapatkapitány Kevin Mensah az utolsó meccsére készül a klub színeiben, a nyáron ugyanis lejár a szerződése, és nem valószínű, hogy marad.

AGF (3-5-2): Hansen – Mølgaard, Tingager, Bisseck – Beijmo, Yakob, Anderson, Madsen, Links – Duelund, Mortensen

Brøndby IF (3-5-2): Hermansen – Alves, Tshiembe, Lauritsen – Mensah, Evjen, Wass, Vallys, Riveros – Kvistgaarden, Omoijuanfo

Tippünk: 1

ALSÓHÁZ
14.00:
Midtjylland – OB

Saját magának tette nehézzé az utolsó fordulót a Midtjylland az alsóházban, a Silkeborg elleni döntetlennel ugyanis nem tudta még megszerezni a hetedik helyet. Ezt szombaton az Odense ellen kellene megtennie, de a vendégeknek sem tét nélküli a csata, hiszen egy esetleges győzelemmel meg is előznék a riválist. Márpedig az alsóház legjobbja előtt megnyílik az út az európai kupaporond, a Konferencia Liga selejtezője felé.

Henrik Dalsgaard az eltiltása után visszatér, de hasonló ok miatt ezúttal Paulinho nem játszhat. Joel Andersson és Emam Ashour sérült.

Az OB leginkább Emmanuel Sabbi formájában bízhat, az amerikai válogatott csatár ugyanis öt gólt szerzett csapata legutóbbi öt bajnokiján. Kenneth Zohore, Mihajlo Ivancevic, Naatan Skytta, Bashkim Kadrii és Musa Jawara sérülés miatt nem játszhat.

FC Midtjylland (4-4-2): Lossl – Dalsgaard, Gartenmann, Juninho, Døhr Thychosen – Sørensen, Martinez, Gigovic, Olsson – Isaksen, Brumado

OB (4-2-3-1): Hansen – Mickelson, Slotsager, Skjelvik, Adelgaard – Tverskov, Manneh – Minteh, Frøkjær-Jensen, Breum – Sabbi

Tippünk: 1, X

14.00: AaB – Silkeborg

Hitchcocki izgalmakat ígér az alsóház legalja, hiszen a két kieső helyre még három, egyaránt 27 ponttal álló csapat pályázik. A legjobb helyzetben az AaB van, amelynek plusz 9 a gólkülönbsége, azaz amennyiben legyőzi otthon a Silkeborgot, biztosan bennmarad.

Erre azért is szükség lenne, mert az aalborgiak a Superliga 1991-es bevezetése óta mindig az élvonalban szerepeltek, és négyszer a bajnokságot is megnyerték. Allan Sousa és Rasmus Thelander szereplése kérdéses, ugyanakkor Kasper Jörgensen letöltötte azt eltiltását és visszatér.

A Silkeborgnál a bennmaradás elhozta a megnyugvást, edzői téren is a folytonosság elve érvényesült, Kent Nielsennel ugyanis 2026 nyaráig hosszabbítottak. Ugyan a csapat se előre, se hátra nem mozdulhat, Nielsen szerint a riválisok miatti tiszteletből és a sportszerűség miatt sem vehetik félvállról ezt a csatát – amelyről Gustav Dahl, Mads Kaalund, Alexander Lind és Stefan Thordarson hiányzik majd.

AaB (4-3-3): Mantl – Jørgensen, Kramer, Granli, Ahlmann – Ferreira, Højholt, Fossum – Prip, Helenius, Bakiz

Silkeborg IF (4-3-2-1): Larsen – Sonne, Salquist, Busch, Engel – Klynge, Brink, Mattsson – Jørgensen, Kusk – Adamsen

Tippünk: 1, X

14.00: Horsens – Lyngby

Mit tippeljünk egy olyan mérkőzésre, amelyen a szezon során két legrosszabb teljesítményt nyújtó csapat közül az egyik akár benn is maradhat? – igaz, a sorsuk nem a saját kezükben van.

Iksz lesz ez, akárki meglássa – erre utal az idei három, egymás elleni csata is, amelyek közül mindketten nyertek egy-egy hazait, és összejött egy 1-1-es döntetlen.

A Horsens április 11-a óta nem nyert bajnokit, Simon Makienok sérült, Mikkel Lassen eltiltott – ez így nem sok jót ígér.

A Lyngby nagy hajrával érte el, hogy még az utolsó körben izgulhat, ott Kristian Riis, Jannick Storch és Baptiste Rolland sérült, míg Alfred Finnbogason az eltiltását tölti.

AC Horsens (3-4-3): Delac – Kiilerich, Riisgaard Jensen, Gomez – Santos, Gemmer, Kruse, Musonda – Just, Jacobsen, Opondo

Lyngby BK (3-4-3): Mads Kikkenborg – Pascal Gregor, Andreas Bjelland, Lucas Hey – Willy Kumado, Tochi Chukwuani, Marcel Rømer, Sævar Magnusson, Kolbeinn Finnsson – Petur Knudsen, Frederik Gytkjær

Tippünk: X

A 3f Superliga alsóházának állása a 31.forduló után. Fotó: Superliga.dk
A 3f Superliga alsóházának állása a 31.forduló után. Fotó: Superliga.dk