KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Az FC Koppenhága modell

Az FC Koppenhága olyan javaslatot készített, amely megváltoztatná az európai versenyek kvalifikációs felépítését, írja a The Athletic.

Az FCK szurkói a kapu mögött. fotó : Lars Rønbøg, Getty Images

A dán Ekstra Bladet napilap már tavaly nyáron megszellőztette, hogy az FC Koppenhága áll azon javaslat mögött, amely megváltoztatná az európai versenyek kvalifikációs struktúráját.-írja a bold.dk

Daniel Rommedahl, az FC Koppenhága nemzetközi ügyekért felelős igazgatója elismerte, hogy akkoriban az UEFA kétségbe vonta a javaslatot, mivel a nagy bajnokságok top klubjainak nem lesz ugyanolyan könnyű a csoportkör elérése, mint most.

De a javaslat még mindig létezik, írja a The Athleticés „The Copenhagen Acces Model”  néven említi.

Röviden: a Bajnokok Ligájában jelen lévő 79 csapatot az elmúlt 10 évben elért eredmények alapján rangsorolnák.

A 20 legjobb automatikusan bejutna a csoportkörben, míg a fennmaradó 72 csapatnak számos kvalifikációs fordulót kellene megtennie.

A rangsort az utolsó 10 év nemzetközi meccsein elért eredmények alapján állítanák fel.

Így a top bajnokságok egyes klubjai, mint az RB Leipzig és az Atalanta, akik Európában újonnan érkezőknek számítanak, több selejtezőt kéne lejátszaniuk, míg az Ajax, a Porto és az Olympiakospéldául ebben az idényben, közvetlenül a csoportkörben kerülne.

Ugyanezt a modellt  használnák az Európa Ligában és a közelgő Coneference Ligában, és az FCK-t támogatja többek között a Celtic és az Ajax, de az angol Premier League klubok között nyilvánvalóan nem népszerű a javaslat, hiszen így azok a PL csapatok, akik az első négyben végeztek, de nem rendelkeznek nemzetközi múlttal, azoknak selejtezőket kén játszaniuk.

Egy európai topklub névtelen forrására hivatkozva írja a The Athletic, hogy kompromisszumként a topbajnokságok két legjobbjának viszont  garantálva lenne a helye a csoportkörben.

Az FCK jelenleg az UEFA tízéves együttható (koefficiens) rangsorolásában a 43. helyen áll, amely listát az UEFA többek között arra is használja, hogy az alapján ossza szét a pénzeket a csapatok között.

Kiemelt kép: fck.dk, Lars Rønbøg, Getty Images