EGYÉBLABDARÚGÁS

Igaz történet alapján “Martin Braithwaite szenzációba illő Barcelonába igazolásáról”

Martin Braithwaite szenzációba illő Barcelonába igazolásáról: hogyan lehet valaki egy tehetséges, ámbár sokak által ”csak” egy átlagosnak tartott focistából az FC Barcelona játékosa ? Véletlen, szerencse esetleg más érdekek?

A nagy pillanat Martin Braithwaite számára, megérte sokat dolgozni.  Fotó : Getty Images
A nagy pillanat Martin Braithwaite számára, megérte sokat dolgozni. Fotó : Getty Images

Korábban oldalunkon már írtunk Martin Braithwaite szenzációba illő Barcelonába igazolásáról, most ezt a témát boncolgatnánk tovább.

Úgy gondolom ez az igazolás, nem más, mint egy jó átgondolt, 10-12 hónapos intenzív csapatmunka.
A recept adott volt, végy egy jó válogatott szintű játékost, aki hisz magában, ambiciózus és nem ijed meg az új kihívásoktól, készen áll a harcra, majd kell hozzá egy jó ügynök, aki nem csak pénzt lát ügyfelében, hanem kihívást és hisz benne. Fel kellett állítani egy csapatot, ahogy Kim Boye – a játékos mentális felkészítője fogalmazott – egy A-Team-et. (gondolom mindenki ismeri a híres sorozatot, illetve mozifilmet The A-Team – magyar fordításban Szupercsapat néven futott).

Egy olyan csapatot, ahol mindenkinek megvan a saját feladata, de egy célért dolgozik mindenki, és így kerülnek a kis kirakós darabkák a helyükre . Óriási befektetés, az elején gyakorlatilag csak ”viszi” a pénzt, de hittel, akarattal, rengeteg munkával minden többszörösen megtérülhet.

Mi a játékos dolga ?

Edzeni, keményebben, mint eddig bármikor. Plusz, egyéni labdás edzés, plusz erőnléti edzés, ami azt is jelenti, hogy a legambiciózusabb labdarúgók, bizony még külön felfogadnak magasan képzett erőnléti edzőt is, aki folyamatos ellenőrzés mellett ki tudja hozni a játékosokból a legjobb teljesítményt. Elérni a fizikai teljesítőképesség legfelső határát. Megfelelően erős, de rugalmas izomzattal , ugrómagasság, lépéshossz és a futósebesség növelésével.
Igen erre áldozni kell időt, energiát és nem kevés pénzt. A magasan kvalifikált jó személyi edzőket meg kell fizetni.
Sérülés megelőzésére , apróbb sérülések kezelésére igénybe kell venni fizioterapeutákat annak a gyors kezelésére és ellátására is, folyamatos megfigyelésére.

Az igazán profi játékosok felismerték , hogy milyen fontos az őket körülvevő stáb munkája, mert csak így képesek folyamatosan a határaik kitolására.

 Talán emlékeztek, amikor a daily mail is megírta, hogy C. Ronaldo  autókat vásárolt ajándékba az orvosi stáb tagjainak Madridban, hálája  jeléül
Talán emlékeztek, amikor a daily mail is megírta, hogy C. Ronaldo autókat vásárolt ajándékba az orvosi stáb tagjainak Madridban, hálája jeléül
Mi az ügynök dolga ?

Természetesen eladni a játékost. Ezért kellett keresni egy olyan ambiciózus játékos ügynököt, akinek a megfelelő kapcsolatai is megvannak, hogy bejusson a világ legjobb csapataihoz.
Ö volt Hasan Cetinkaya. Ö mondta : ” a Barcelona vezetői sem különb emberek, mint bárki, nem kell tartani tőlük, ha van egy jó áru, ami megéri a pénzét , akkor el is lehet adni nekik

Hitt benne, hitt magában, s hitt a játékosban.

Többször említettem a hit szót. Miért is ? Mert óriási szerepe van egy profi sportoló életében, ugyanis ha nem hisz abban amit csinál, ha nem hisz abban, hogy folyamatosan szintet léphet mi értelme is van az egésznek ? Kb semmi. Persze nem lesz, s nem lehet mindenkiből Messi, de gyerekként amikor valaki álmodozik, akkor nem a világ legjobb csapatában képzeli el magát ?
Dehogynem. És legyen az ember bármennyi idős a foci olyan csodás sport, hogy ha a felnőtt emberek elkezdik játszani, akkor egyből újra gyerekké változnak, mert a pályán csak a játék számít.

A pluszmunkát azon kívül kell elvégezni, és így lesz meg az eredmény.
A hit erősítéséhez, viszont kell egy kis segítség , ezért Matin Braithwaite igénybe vette a dán Kim Boye segítségét, aki focistákat támogat céljaik eléréséhez. Olyan, mint egy lelkipásztor, csak nem vallási szinten. Hacsak a foci nem vallás … sokaknak az tudom…
Többen támadták öt is itt Dániában, hogy nem csinált semmit, csak a pénzt viszi el. De ezt is csak az mondja, aki nem ismeri ezt a világot, hogy az elit, profi és élsportolók élete mennyire nehéz tud lenni, és milyen világ ez, ami fel is tud emelni, de el is tud tiporni. Abba biztosan lehetünk, kell egy nagyon stabil családi háttér, ez az alap, de néha kell egy külsős, egy olyan segítség, akit a napa 24 órájában hívhat a játékos, ha szüksége van rá, aki mindig a játékos rendelkezésesére áll.

Martin Braithwaite és mentora Kim Boye
Martin Braithwaite és mentora Kim Boye

Sokan megvádolták Kim Boyet, hogy biztos pénzt akaszt az asztal alatt. De nem, nem alatta, hanem felette. Ö számlázik, a játékos meg örömmel fizet. Nem is keveset. De az ügyfele biztosan érzi, hogy nagy segítség amit tőle kap, hiszen akkor nem fizetné ki az összeget. Kim Boye a mentális trénere Pierre-Emil Højbjergnek is, aki a Bayern Münchenben még nem tudott megragadni fiatalon, (ebben az időben vesztette el az édesapját) viszont jelenleg egy PL csapat, nevesen a Southampton csapatkapitánya!

Természetesen egy ilyen stáb kialakítására egy dán szuperliga játékosnak nincs lehetősége, hiszen nem keresnek annyit. Ahhoz itt is el kell jutni előszór külföldre, lehetőleg valamelyik top 5 bajnokságban, ahol a megkeresett pénzt aztán nem felélni kell, hanem újra befektetni.
Hinni kell benne, amiről egy játékos gyerekként álmodozott , azt felnőttként meg tudja valósítani, s nem kell hátradőlni az első profi szerződés után.

Milyen a jó mentális tréner, és mit tud adni. Többet mit gondolnánk, Kim azt mondja magáról, hogy ö mentális tréner a sportban, mentális tréner az életben, folyamatosan pozitív energia adó személyiség, történet mesélő, tudat építő, vagyis sok minden, amire egyszerűen nem mindenki képes. Van egy karizmája, ami részben talán vele született, részben pedig tanult. Egy igazi pozitív élet igenlő ,aki ezt át akarja adni a játékosnak, hiszen maga is futballista volt, aki szintén közel állt
egy Barca szerződéshez fiatalon, de különböző okok miatta ez nem jött össze.

Kim biztos benne, hogy az ö tapasztalatai és hibái alkalmassá teszik arra, hogy másokat a jó irányban tereljen.

S úgy néz ki abszolút igaza van. Egy olyan értéket ad át, ami sokszor felbecsülhetetlen, hiszen mint tudjuk a hit hegyeket mozgat meg. S igen ennek ára van. Ebbe be kell fektetni, de hit, erő, kitartás, akarat, s persze szerencse, de biztos, hogy meg fog térülni.
Szerintem Martin Braithwaite útja jó példa lehet a magyar labdarúgók számára is, hogy nem kell Messinek lenni, hogy eljussanak a Barcához, vagy bármelyik top klubokhoz.

Martin Braithwaite és a válogatott csapattársa, Joachim Andresen (Lyon) a minap arról beszélt egy tv-műsorban, hogyan is áll fel az ő stábja. A dán védőért 35 millió eurót fizetett a francia csapat a nyáron, de nem teheti meg, hogy hátra dőljön. 23 évesen is tudja, neki szüksége van egy ügyvédre, tanácsadóra, dietetikusra, metál trénerre és ami érdekes egy scoutra is!

Az ilyen nagy célokhoz nem elég a tehetség és a szerencse, fel kell építeni az”A-Team“-et amibe a család és maga a játékos is egy célért dolgozik nap mint nap.

Németh Tamás jegyzete.