KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Eb-t érő magyarverés után menesztették a részeg izlandi kapitányt

Július 6-31-e között Anglia nyolc városának tíz helyszínén rendezik a 13. női labdarúgó Európa-bajnokságot. A 16 csapatos tornán az észak-európai válogatottak mindegyike képviselteti magát. Norvégia és Dánia után egy kis ország csapata az izlandi női labdarúgó-válogatott mutatkozik be.

Az izlandi női labdarúgó-válogatott. Fotó Icelandic Football League
Az izlandi női labdarúgó-válogatott. Fotó Icelandic Football League

Rutintalan csapatnak nem neveznénk az izlandi női futballválogatottat. De azért azt kevesen gondolnák, hogy a gyengébb nem képviselői több világversenyen jártak, mint a férfiak. Pedig így van, amíg a fiúk a 2016-os Európa-bajnokság után a 2018-as világbajnokságra is kijutottak, a nők 2009 óta sorozatban a negyedik kontinenstornára kvalifikálták magukat.

Az első két Eb-n még Sigurdur Ragnar Eyjólfsson volt a szövetségi kapitány, aiki a 2009-es három vereség után négy évvel negyeddöntőbe vezette a csapatot (igaz, ott a svédek ellen esély sem volt, amint a 0-4-es eredmény bizonyítja).

Utódja, Freyr Alexandersson szintén hozott egy nullpontos Eb-t, majd miután a válogatott elbukta a 2019-es vb kvalifikációján, lemondott.

Egy magyarországi italozás vetett véget az izlandi szövetségi kapitány munkájának.

Jött Jon Thor Hauksson, aki sikeresen megvívta a mostani Eb selejtezőit: a csapat hat győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel az F csoport második helyén zárt Svédország mögött, többek között a magyarokat is kétszer legyőzte (4-1, 1-0). De pont Magyarország miatt kellett távoznia is: 2020. december 1-jén a Szusza Ferenc Stadionban aratott 1-0-s sikert követően ugyanis a szakember alaposan berúgott, és részegen néhány játékosra kínos megjegyzéseket tett. A szövetség december 8-án bejelentette a szakember távozását, Hauksson pedig egy közleményben elismerte, átlépte a határt, és bocsánatot kért.

Utódja Thorsteinn Halldórsson lett, aki korábban a Thróattar és a Haukur férficsapatát is irányította, de sikereket a Breidablik női együttesével ért el, amelyet 2015-ben, 2018-ban és 2020-ban bajnoki címhez, 2016-ban és 2018-ban pedig kupagyőzelemhez segített.

Eddig 14 mérkőzésen ült a ,kispadon, tíz győzelem és egy döntetlen mellett mindössze három vereséget szenvedett – egyet éppen a mostani csoportellenfél olaszokkal szemben. A világbajnoki selejtezőkön is nagyszerűen teljesített a csapat, öt győzelemmel és egy vereséggel vezeti csoportját, és nagy valószínűség szerint a jövőre Ausztráliában és Új-Zélandon rendezendő vébére kivezeti a csapatot.

Ez pedig szerződéshosszabbítást ért, az izlandi szövetség június elején 2026-ig szóló megállapodást kötött a szakemberrel, de megfelelő eredmények esetén opciós joggal bír a 2027-es vb végéig.

Az izlandiak kerete

Kapusok: Sandra Sigurdardottir (Valur), Cecilia Ran Runarsdottir (Bayern München), Telma Ivarsdottir (Breidablik).
Védők: Aslaug Munda Gunnlaugsdottir (Breidablik), Elisa Vidarsdottir (Valur), Ingibjorg Sigurdardottir (Valerenga), Gudny Arnadottir (AC Milan), Gudrun Arnardottir (Rosengard), Sif Atladottir (Selfoss), Hallbera Gudny Gisladottir (IFK Kalmar).
Középpályások: Alexandra Johannsdottir (Eintract Frankfurt), Dagny Brynjarsdottir (West Ham), Karolina Lea Vilhjalmsdottir (Bayern München), Selma Sol Magnusdottir (Rosenborg), Gunnhildur Yrsa Jonsdottir (Orlando Pride), Sara Bjork Gunnarsdottir (Lyon), Agla Maria Albertsdottir (Häcken), Amanda Andradottir (Kristianstads).
Csatárok: Svava Ros Gundmundsdottir (Brann), Berglind Bjorg Thorvaldsdottir (Brann), Elin Metta Jensen (Valur), Sveindis Jane Jonsdottir (Wolfsburg).

Az izlandiak csoportmérkőzései:
Július 10., vasárnap
17.00: Belgium – Izland

Július 14., csütörtök
17.00: Olaszország – Izland

Július 18., hétfő
20.00: Izland – Franciaország

A torna csoportbeosztása:
A csoport:
Anglia, Ausztria, Norvégia, Észak-Írország
B csoport: Németország, Dánia, Spanyolország, Finnország
C csoport: Hollandia, Svédország, Svájc, Portugália
D csoport: Franciaország, Olaszország, Belgium, Izland