KÉZILABDA

Férfi kézilabda: U-21 VB-n a dánokkal játszunk.

Bemutatjuk a magyar U 21-es csapat következő ellenfelét a dán válogatottat, akik szabad kártyával jutottak ki az idei spanyoloszági VB.-re.

A tavaly az U 20-as EB-n a dánok csak a 12.helyezettek lettek (csak az első 11 csapat kvalifikálta magát a VB-re!),mert kikaptak a magyar csapattól, így a mieink jutottak ki a világbajnokságra. Az a mérkőzés itt tekinthető meg.

HUNGARY : DENMARK 31:29 (15:16)

Hungary: Nagy, Szita3, Kecskemeti 2, Kerkovits 2, Rozner, Ubornyak, Varga 2, Szöllösi, Demenyi, Mathe 11, Spekhardt 2, Rosta 4, Gabor, Ando, Schaffer, Borzas 5, Eles.

Denmark: Bang, Laursen, Moller 8, Ejlersen, Vinther, Würtz 1, Dahl, Tilsted 5, Gidsel 6, Nielsen, Madsen, Petersen 2, Iversen, Andersen 5, Jörgensen 2, Pedersen.

A VB-n a dánok nyerték a “halálcsoportot”.

A D csoport győztese a dán csapat lett, így a C csoport negyedik helyezettjével, a magyar csapattal találkozik a nyolcad-döntőben, ahol már egyenes kiesési rendszerben játsszák a mérkőzéseket.

A skandináv ellenfél egy mérkőzés kivételével minden meccsét megnyerte a csoportjában, csak Izlandtól kapott ki.

Norvégia-Dánia 31-32 (14-20)
Dánia-Németország 25-30 (15-15)
Argentína-Dánia 23-31 (11-13) 
Izland-Dánia 25-22 (13-9)
Dánia – Chile 48-24 (23-9)

1. Dánia (5 mérkőzés – 8 pont) 
2. Németország (5m – 8p)
3. Norvégia (5m – 6p) 
4. Izland (5m – 6p) 
5. Chile (5m – 2p)
6. Argentina (5m– 0p)

Eddigi teljesítményüket jellemezte a szövetségi edző, Stefan Madsen a dán kézilabda szövetség oldalán.

Stefan Madsen fotó: aalborghaandbold.dk

Jól jöttünk ki a csoportból, mert jól játszottunk és az erőinket is megfelelően fel tudtuk használni. Mindenkinek sikerült játékidőt adni. Védekezésünk is jó volt, így a kapusok is sok védéssel segítettek minket. A kontra játékunk a gyors indítások is működtek a játékunkban.

Az Izland ellen került egy kis homokszem a gépezetbe, ahol kikaptak 25-22-re.

Egy “félreértett magabiztosság”-ot tapasztaltam azon a mérkőzésen. Ez azt jelentette, hogy frusztráltak lettünk egy igazi kihívástól. Ezenkívül hiányzott az erő a játékukból, amikor egy az egy elleneztünk. Jó tapasztalat volt ez a meccs a fiúknak. Tudomásul kell vennünk a Világbajnokságon nincs könnyű ellenfél, a legjobbunkat kell adjuk mindig. Már most boldogok vagyunk, hogy a kiesési szakaszba kerültünk, ahol majd egy nagyon erős ellenfél vár ránk a C-csoportból, bárki is legyen az.

Néhány érdekesség a dán csapatról.

Kezdjük az edzővel, a Stefan Madsennel, aki az első évében, ahol vezetőedzőként tevékenykedett, megnyerte a dán bajnokságot az Aalborg-al. Ellenfélként találkozhatnak majd vele a magyar kézilabda szurkolók, amikor is egy csoportba került a csapata a Szegeddel, a Bajnokok Ligájában.Több éve már a dán szövetség alkalmazásában segít a különböző korosztályos csapatok félkészítését, így lassan tapasztalt edzőnek számít a maga 42 évével.

Legjobb jobbszélsőjük Frederik Bo Andresen a GOG játékosa sérülés miatt nincs a keretben. Helyettese Nikolai Vinther az Arhus jobb szélsője, aki ilyen gólokra képes :

‪U21 World Championship:‬‪Crazy match between Denmark and Norway. Denmark up by 6 at halftime but an amazing comeback of Norway in 2nd half. The best player of the match, the Danish right wing Nikolai Vinther, decided the match with this great finish!‬‪#handball #handtastic ‬

Slået op af Rasmus Boysen #6 i Tirsdag den 16. juli 2019

A legnagyobb profilok a csapatban a bal átlövő Emil Lærke, balszélső Emil Jakobsen és a jobbátlövő Mathias Gidsel, mindhárman dán bajnoki döntő játszottak júniusban az Aalborg ellen, ahol fél percen múlt a bajnoki címük.

A dán U 21 keret tagjai:

Mathias Gidsel, GOG
Nikolai Vinther, Århus Håndbold
Christoffer Bonde, Århus Håndbold
Salah Boutaf, Skanderborg/odder
Frederik Tilsted, Mors/Thy
Jonathan Würtz, TTH
Mathias Møller, Nordsjælland Håndbold
Anders Agger, Nordsjælland Håndbold
Andreas Magaard, TMS Ringsted
Lukas Jørgensen, GOG
Emil Lærke, GOG
Jens Dolberg, BSV
Kasper Lindgren, Mors/Thy
Frederik Iversen, Nordsjælland Håndbold
Oliver Norlyk, Aalborg Håndbold

A keretükben jól látható, hogy mindenki a dán első osztályban játszik és minden héten magasa intenzitású mérkőzéskésen edződnek, nem ritka az sem, hogy 50-60 perceket töltenek a pályán a csapataikban.

Többségük amellett, hogy az első osztályban kézilabdázik nem rendelkeznek profi szerződéssel, így többségük tanul vagy dolgozik a kézilabda mellett.

A magyar U 21-es válogatott legutoljára áprilisban találkozott, egy Franciaországban rendezett felkészülési tornán a dán csapattal és kikapott 32-21-re. Azon a mérkőzésen nem volt ott az “A” válogatottnál már figyelembe vett Szita, Máté D. és Rosta sem.

A szerdai mérkőzést 16.15-kor játsszák.

Forrás dhf.dk, kiemelt fotó: ihf

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!

Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!