KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Hajrá Dánia, avagy Így néz ki egy igazi multikulti válogatott

Nincs olyan futballmérkőzés, amelyen ne hangzana fel valamilyen rasszista rigmus, bekiabálás. Ez akár még Dániában is előfordulhat, pedig a helyi válogatott valódi olvasztótégelyként működik, igazi multikulturális keret jött össze. Így néz ki a dán labdarúgó-válogatott napjainkban.

A dán labdarúgó-válogatott tagjai között Thomas Delaney, Jannik Vestergaard, és a jobb szélen álló Pierre Emilie Höjbjerg is külföldi gyökerekkel rendelkezik. (lehajtott fejjel Joachim Maehle)
A dán labdarúgó-válogatott tagjai között Thomas Delaney, Jannik Vestergaard, és a jobb szélen álló Pierre Emilie Höjbjerg is külföldi gyökerekkel rendelkezik. (lehajtott fejjel Joachim Maehle)

A dán válogatott negyede olyan játékosokból áll, akik akár más válogatottakban is játszhatnának. Vagy azért, mert nem az észak-európai országban születtek, vagy azért, mert valamelyik szülő révén akár arra is igényt formálhattak volna, hogy másik nemzeti csapat ajánlatát fogadják el.

Sok esetben ez a döntés egyértelmű (mert csupán egy választása van), de másoknak ez nem olyan egyszerű attól függetlenül, hogy esetleg menekültek egy háborúból vagy a szülök munka miatt költöztek más országba.

A dán Tipsbladet.dk 2015-ben számolt be arról a sajtótájékoztatóról, amelyen hivatalosan is bejelentették, hogy az ugandai Kampalában, dél-szudáni szülők gyermekeként született Pione Sisto dán állampolgárságot kap, és szerepelhet a helyi utánpótlás-válogatottban.

„A rendes sajtótájékoztatót megzavarta két ember a pódiumtól jobbra. Az elöl álló két seprűnyelet tartott a kezében, és a felső testét és az arcát fehér por borította, míg a hátul álló asszony egy topban és törzsi eredetű szoknyában táncolt, szintén fehérre festett arccal. Törzsi táncot jártak a teremben mindenki előtt a dán labdarúgó szövetség hivatalos sajtótájékoztatóján. Jess Thorup az akkori U21 es csapat edzője kezét az arcába temetve, néha egy-egy grimaszt is eleresztve mosolygott” – írta a portál, jelezve, ez nem vicc, Sisto szülei így ünnepelték fiuk válogatottbeli meghjvását.

Az Európa-bajnokság 26-os keretben heten vannak, akik bevándorlók gyermekei vagy nem az országban születtek.

Kasper Schmeichel (Leicester): a nagyapja Lengyelországból származik, apukája Peter Schmeichel hétéves koráig rendelkezett lengyel állampolgársággal. Ahogy az 1992-es Európa-bajnok legenda két éve nyilatkozta: „Kicsit lengyel vagyok, de dán lettem.

Jannik Vestergaard (Southampton): édesanyja német, így német útlevéllel is rendelkezik.

Mathias „Zanka” Jörgensen (FCK): dán anya és gambiai apa gyermekekén született, de már Koppenhágában.

Pierre Emilie Höjbjerg (Tottenham): szintén Koppenhágában született, de dán édesapja Párizsban ismerkedett meg francia édesanyjával.

Thomas Delaney (Dortmund) : nagyapja az Egyesült Államokban született, de ükapja Írországból vándorolt a tengerentúlra. 2012-ig még az is felmerült, hogy amerikai válogatott lesz.

Martin Braithwaite (Barcelona): az édesapja Guyanában született.

Yussuf Poulsen (RB Leipzig): tanzániai születésű édesapja egy konténerszállító hajón dolgozott, amely az ország legészakibb kikötővárosa, Tanga és Dánia között ingázott. Így ismerte meg azt a dán lányt, akit később feleségül is vett.

Akik kimaradtak a keretből

De ha ez nem elég, a bő keretben még ott volt a fentebb említett Pione Sisto (FC Midtjylland) és a dán-ukrán kettős állampolgárságú Erik Sviatchenko (FC Midtjylland) és Philip Billing is (Bournemouth FC ), aki nigériai is lehetne édesapja révén.

Kapcsolódó cikk: