LABDARÚGÁS

Megvan a dánok új szövetségi kapitánya.

Megvan a dánok új szövetségi kapitánya

Åge Hareide után Kasper Hjulmand veszi majd át az irányítást.

Nem lehet azzal vádolni a Dán Labdarúgó Szövetséget, hogy ne tervezné a jövőt: a vezetőség szerdán sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 2020. augusztus 1-től a távozó Åge Hareide után Kasper Hjulmand lesz a válogatott új szövetségi kapitánya.

A jelenlegi kapitány, Hareide 2015. december 10-én váltotta a poszton Morten Olsent, és a vezetésével a válogatott sikerrel vette a világbajnoki selejtezőket, igaz, Írország ellen csupán pótselejtezőn harcolta ki a vb-szereplést.

Érdekesség, hogy a két rivális az Európa-bajnoki selejtezőkön is azonos csoportba került, az írek négy forduló után 10 ponttal állnak az élen, a dánok három meccsen még veretlenek: Svájccal 3–3-at, Írországgal 1–1-et játszottak, hétfőn pedig 5–1-re verték Grúziát.

Hareide szerződése 2020 nyarán jár le, de a szövetség már most gondolt a folytatásra, így a 47 éves Kasper Hjulmandot bízta meg a feladattal. A szakember négy éves szerződése 2020 augusztus 1-jén lép életbe. „

Szövetségi kapitánynak lenni nagy megtiszteltetés és óriási feladat. Nagyon várom, hogy elkezdjem a munkát. Lenyűgözött a csapat erőssége, hogy a fiatal tehetségek és a tapasztalt játékosok milyen jó elegyet alkotnak. Åge Hareide fantasztikus munkát végzett – nyilatkozta  Hjulmand, aki hozzátette, egyáltalán nem szeretne belekeveredni a következő 12 hónap szakmai munkájába, ő valóban csak jövő augusztustól foglalkozik a csapattal.

Hjulmand és Wieghorst egy képen a sajtótájékoztató után

Kasper Hjulmandot és Morten Wieghorst az új edzőpáros.

Hjulmand pályafutása során kétszer volt az FC Nordsjælland vezetőedzője (2011-2014, 2016-2019), 2012-ben bajnokságot, egy évvel később ezüstérmet szerzett. Emellett dolgozott a Lyngby és a Mainz együtteseinél is.

A segítője a 48 éves, 30-szoros dán válogatott középpályás, Morten Wieghorst lesz, aki játékosként nyert bajnokságot a Lyngbyvel, a Bröngbyvel és a skót Celtickel is. Edzőként ugyancsak irányította a Nordsjællandot (2006-2011), amellyel kétszer kupát nyert. Volt az U21-es válogatott szövetségi edzője, irányította az aarhusi AGF és az aalborgi AaB csapatát.

A váltás okáról Peter Møller a DBU , sportigazgatója nyilatkozott.

Nagyon büszkék vagyunk, Åge Hareide és Jon Dahl Tomasson edzőpáros munkájára, de jövőben más stratégiát és terveket szeretnénk látni. Megbeszéltük velük is, egyedül a bejelentés időpontján volt nézeteltérés. Sajnálom, hogy nem jöttek el a sajtótájékoztatóra.

Simon Kjært, a csapat kapitányát meglepte a döntés.

Meglepetésként hatott ránk, játékosokra a váltás. Hétfőn este a Grúzia elleni mérkőzés után búcsúztunk el és kívántunk jó nyarat egymásnak.

Profi labdarúgók vagyunk, így természtésen mi mindet megteszünk a hátralévő EB- selejtezőkőn annak érdekében, hogy szépen a búcsúzzunk Åge-től és Jon-tól.

Egyes újságírók, akik közelebb állnak a labdarúgó válogatotthoz, tudni vélik a váltás felér egy felmondással, annak ellenére is, hogy a DBU azt kommunikálja, hogy a szerződésük lejár és nem hosszabbítanak velük szerződést.

A bejelentés időzítése sokak szerint nem szerencsés, illetve nem teremt megfelelő munka környezetet az edzőpáros és a DBU között, ezért még azt sem tartják kizártnak, hogy a váltás a kispadon hamarabb megtörténik.

Forrás. fotó: DBU.dk, TV2 Sport.dk

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!

Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!