KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Téli olimpiára készül a kézilabda

De most nem a teremsport, hanem a hóban űzhető válfaja.

A hókézilabdát a dánok által feltalált strandkézilabda szabályai szerint játszanák.
Fotó: Scanpix Denmark

Úgy tűnik, Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke nem adja fel a tervét, és megpróbálja a sportágat téliesítve betolni a téli olimpia programjába.

Az eszement gondolat még nyolc-tíz éve fogant meg az egyiptomi sportvezető fejében, amikor kitalálta, mivel a kézilabda teremsportág, évszaktól függetlenül lehet űzni. És akkor miért ne próbálják meg átrakni a téli olimpia programjába, helyére pedig jöhet nyáron a standkézilabda.

Az ötletből nem lett semmi, de közben az argentin Ushuaiában megszületett a téli válfaj: a hókézilabda. A 2013-ban megrendezett első eseményt újabbak követték, a IHF pedig lát abban potenciált, hogy nemzetközi szinten is elterjessze.

A dán Tv2 szerint az IHF legnagyobb döntéshozó tanácsa (IHF Council) a legutóbbi ülésén egyeztetett is erről, legalábbis erre bizonyíték a jegyzőkönyv, amely szerint Musztafa elnök tájékoztatta a tanácsot a tervekről. Szerinte a hókézilabda egyenes út lehet a téli játékokra.

Természetesen mindannyiunkat érdekel, hogyan fejleszthetjük a sportágat. 

Per Bertelsentz, a Dán Kézilabda Szövetség elnökét

A hírek szerint a szabályokat a következő ülésen mutatják be, és annak kidolgozásáért majd a strandkézilabda-munkacsoport felel majd. Elsősorban azért, mert a két sportág sok paraméterben hasonlít egymásra, ezért a szabályokat így kell megfogalmazni.

“A kézilabda játszható sportarénákban, strandon és hóban is, ez mindenkinek tetszik is, aki szereti a kézilabdát.”-mondta a PATHF elnöke Mario Mocca.

A Pánamerikai Kézilabda Szövetség elnöke nagyon büszke és boldog, amiért látja mennyire élvezik ezt a sportot is, ami nem ismeri a határokat.

A dán portál megszólaltatta Per Bertelsentz, a Dán Kézilabda Szövetség elnökét, aki az IHF Council tagjaként pontos képet tudott adni a tervekről.

„Természetesen mindannyiunkat érdekel, hogyan fejleszthetjük a sportágat. Mindent megvizsgálunk, hol lehet kézilabdázni, így természetesen a hó is szóba került” – mondta. Ugyanakkor hozzátette, a nemzetközi szövetséget most elsősorban a kerekesszékes kézilabdafejlesztése érdekli.

Kiemelt kép: Scanpix Denmark