KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Pihentetheti a legjobbjait a magyarok ellen a svéd kapitány

Ismét a svéd női kézilabda-válogatott tarthatja életben a magyar női kézilabda-válogatott olimpiai álmait. A svédek eddig egyértelműen a tokiói torna egyik legnagyobb meglepetésének számítanak, már biztosan elsők egy fordulóval a csoportmérkőzések vége előtt.

A svédek válogatott játékosok, Anna Lagerquist és Jamina Roberts, van okuk mosolyogni  Fotó:  Johanna Lundberg Bildbyran
A svédek válogatott játékosok, Anna Lagerquist és Jamina Roberts, van okuk mosolyogni Fotó: Johanna Lundberg Bildbyran

Pár nappal ezelőtt, egy hosszabb Facebook-posztunkban már beszámoltunk a svédekről, akkor ezt írtuk: “Van élet Isabella Gullden után is.”, de az olimpia előtt is részletesen írtunk a svéd keretről, amiben kilenc olimpiai debütáló játékos kapott helyet a válogatottban. Akkor Tomas Axner csapatának a csoport harmadik helyének elérése volt a cél.

Egy kis visszatekintés, köszönjük Svédország!

A 2019-es kézilabda világbajnokságon az északi válogatott segítségével tudtuk kihasználni a 2018-ben szerzett olimpiai kvalifikációra jogosító kvótánkat. Emlékezhetünk arra, hogy az akkor már biztos olimpiai kvalifikációval rendelkező svéd válogatott a németekkel játszott a 7. helyért, és nyert 35-24-re.

Akkor ez azt jelentette, hogy a németek nem kvalifikálták magukat a selejtezőre, így a magyarok a 2018-ban, pont a németek ellen megszerzett Eb-7. helyükkel szereztek jogot arra, hogy egy sikeres olimpiai kvalifikációval ott legyenek Tokióban.

Most ismét a svéd válogatott segíthet nekünk, hiszen számukra a hétfői mérkőzés nem bír téttel, ellenben a magyar csapatnak életbevágó a mérkőzés a céljuk elérése érdekében.

A svéd szövetségi kapitány nyilatkozott, és elmondta örül, hogy elsők lettek a csoportban. “ Úgy gondolom, jobb esélyünk van egy Európán kívüli csapat ellen a középdöntőben és az is pozitívum, hogy Norvégiával csak a döntőben találkozhatnánk” – mondta a svéd Aftonbladetnek.

Arra a felvetésre, hogy pihentet néhány olyan játékost, aki többet játszott eddig, nem válaszolt igennel vagy nemmel.

“Ez egy lehetőség számunkra, hogy a túlterhelt játékosaink pihenjenek, de megnézzük, mi a legjobb a csapat számára” – mondta Tomas Axner svéd kapitány a magyarok elleni meccs előtt.

Jamina Roberts, aki ismerheti a magyar csapatot, hiszen megfordult Érden, azt mondta: ilyen helyzetben még nem igen voltak.

“Most már érezzük azt, hogy az elvárások növekedtek. Ilyen helyzetben még nem voltunk, de meg kell próbálnunk felkészülni erre is. Ugyanazzal a hozzáállással készülünk majd, mint eddig. Mi nem gondoljuk azt, hogy vagyunk valakik és, hogy könnyen tudunk egy meccset is megnyerni. Azt csináljuk, amiben jók vagyunk, és tesszük a dolgainkat továbbra is.”

Érdekes a svédek összetétele, hiszen nem mondhatjuk rájuk, hogy világklasszisokkal teletűzdelt csapatként vezetik négy forduló után az olimpiai “halálcsoportot”.

Többen anyukaként vesznek részt a tornán: Johanna Bundsen, Jamina Roberts, Johanna Westberg és Linn Blohm is szülés után tértek vissza az utóbbi időben.

Több játékosról beszámoltunk (mint például a dán Holstebróban sztómazsákkal játszó Jenny Carlsonról), viszont egyetlen balszélsőjükről nem született poszt.

Elin Hansson, aki sosem volt utánpótlás válogatott.
A svédek balszélsője, Elin Hansson lő kapura a franciák ellen.  Fotó Martin Bernetti TT NYHETSBYRAN
A svédek balszélsője, Elin Hansson lő kapura a franciák ellen. Fotó Martin Bernetti TT NYHETSBYRAN

A svéd válogatott egy balszélsővel érkezett az olimpiára, Elin Hansson személyében.

Ő a svéd bajnok Skuru játékosa, aki a tavalyi Európa-bajnokság előtt került a keretbe, majd az olimpiai kvalifikáción is játszott, de a felkészülés során dőlt el, hogy egyedüliként is megtudja oldani majd ezt a posztot.

A svéd válogatottnál évekig Loui Sand jelentette a legbiztosabb pontot a balszélen, de lemondott a női kézilabdáról és egy nemváltó műtéten esett át, majd egy férfi klubnál jelentkezett játékra. Az ő pótlását eddig úgy néz ki, sikerült megoldani a svéd csapatnak, Elin Hansson a harmadik legeredményesebb játékos a tornán. A 25 éves játékos sosem kapott meghívót az utánpótlás-válogatottakba, ma szinte a legtöbb játékidővel rendelkezik a svéd csapatban.

A svédek legeredményesebb góllövői a tokiói olimpián:

C. STROMBERG 23 gól

J. ROBERTS 21 gól

E. HANSSON 18 gól

L. BLOHM 16 gól

A svéd női kézilabda-válogatott utóbbi négy világversenyén (két Eb-n, két vb-n ) háromszor is előrébb végzett a magyar női kézilabda-válogatottnál, csak a decemberi, Dániában rendezett Eb-n sikerült őket megelőzni egy hellyel, akkor mi a 10., ők a 11. helyen végeztek.

Utoljára a két csapat tavaly novemberben találkozott egymással, akkor egy-egy felkészülési mérkőzést vívtak egymással a tavalyi Európa-bajnokság előtt. Magyar szempontból 28-27 és 24 -31 volt az eredmény a két felkészülési mérkőzésen.

A Magyarország – Svédország mérkőzést hétfőn reggel, magyar idő szerint 9.15 -kor rendezik meg.

A B-csoport állása az utolsó forduló előtt
MérkőzésGyDVGól+Gól-GDPont
Svédország4310129107227
ROC4211114118-45
Spanyolország4202104108-44
Brazila4112111112-13
Franciaország4112110113-33
Magyarország4103116126-102

Kapcsolódó cikk: