KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Egy megfélemlítés elleni kampány reklámarca lett a transznemű kézis, Loui Sand

Loui Sand történetéről a Dániasport is beszámolt, tavaly januárban.

A svédek 105-szörös válogatott, Eb- bronzérmes balszélsője, akkor még Louise Sand néven egy podcastban jelentette be visszavonulását. Az ok nem mindennapi volt: úgy érezte, rossz testbe született és férfiként szeretne élni a továbbiakban. Immáron Loui Sandként úgy döntött, előadásokat tart majd, ám „Az életem senki sem birtokolhatja” című sorozatát a koronavírus-járvány miatt abba kellett hagynia.

Loui Sand Fotó: Björn Larsson Rosvall/TT
Loui Sand Fotó: Björn Larsson Rosvall/TT

Ahogy javult a helyzet, a turné a folytatódott, az Aftonbladet pedig egy riportot közölt ezzel kapcsolatban a korábbi sportolóval.

Loui Sand élete nem unalmas, díjakat oszt ki, előadásokat tart és egyre több interjút ad.

Ha valaki, akkor ő tudja, milyen kirekesztettként élni: transzszexuális, nem fehér bőrű, ráadásul meleg emberként sok mindent átélt már.

Felszabadító érzés, büszke vagyok az előadásomra és arra, hogy mindenről merek beszélni. Korábban ezt nem igazán éreztem, de most már igen. Néhány évvel ezelőtt nehéz lett volna bármit is mondanom, de most már a kirakós néhány darabja a helyére került” – mondta.
Hozzátette, hogy korábban nem kaptak sajtófigyelmet a transzneműek, de most már egyre több ilyen esetről hallani.

„Remélem, hogy egyre több ilyen ember mer előjönni a történetével. Mert aki csendben, szenvedve él, neki a legrosszabb.”
A koronavírus-járvány miatti leállásban állást kapott egy iskolában, ahol fiatalokkal dolgozhat. azt mondja, sokat tanulhatunk egymástól.
Közben lehetőséget kapott, hogy egy megfélemlítés elleni kampány (amelyet a Friends nevű szervezet és a Cartoon Network médiavállalat indított) reklámarca legyen. Azt mondta, mindenkinek kijár az egyenlő bánásmód és az, hogy ne akarják megváltoztatni.

A kampány nagyköveteként lehetőséget kapok arra, hogy példaként szolgáljak és tanácsokat adjunk a gyermekeknek és fiataloknak arról, milyen egy jó barát, hogyan kezeljük és állítsuk meg a megfélemlítést, és ha zaklatásnak vagyunk kitéve, merjünk róla beszélni.

A kézilabda az élete része maradt

A kézilabda iránti szeretete sem lanyhult, a hiányt edzéssel próbálja megoldani. Egykori klubjában, az IK Sävehofban edzett, ráadásul a férfi juniorcsapatban. Majd amikor ők befejezték a munkát, csatlakozott a nőkhöz. Bajnokságban még nem játszhat, de reméli ez hamarosan majd megváltozik.

„Egyre jobban hiányzik a játék. De azért harcolok, hogy mi, transzszexuálisok, képesek legyünk érezni, hogy tartozunk valahová. Megértem, hogy nehéz, és nem tudom, mi a megoldás. De együtt kell küzdenünk érte, mert ez is egy kirekesztés.”

Loui Sand az Instagram oldalán is oszt meg képeket, ahol jól látható milyen változáson ment át.

Kiemelt kép: Loice Venance