KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Hazudtak az ausztrálok a transzszexuális játékosukról.

Hannah Mouncey akiről ebben a cikkünkben már írtunk, állítja, játékra kész állapotban volt, de társai kiközösítették.

Hanna Mouncey az ausztrál válogatottban a legmagasabb. Fotó: Bob Wood / IHF

Bár egy éve még szerepelt az ausztrál női kézilabda-válogatottban, és az Ázsia-bajnokságon segített kvalifikációt szerezni, az idei világbajnokságon már nem léphetett pályára Hannah Mouncey. A szövetség ugyanis nem nevezte be a tornára.-írja a dán tv2 sport az ausztrál Star Observer-re hivatkozva
Mouncey helyzete azért sem könnyű, mert transzszexuális: 2015-ben nemváltó műtéten esett át, előtte 22 alkalommal – még Callum keresztnévvel – szerepelt a férfiválogatottban.
A 29 éves, 188 centis 100 kilós beállós – aki a megfelelő hormonkezelések után a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól is megkapta a játékengedélyt – nagyon komoly előnyöket élvezett volna a női mezőnyben.
Azonban a Hannah névre váltott sportolót a szövetség nem válogatta be a vb-keretbe, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem volt játékra kész állapotban. Ez azonban Mouncey szerint nem egészen fedi a valóságot.
A játékosok egy, a csapatvezető által is támogatott csoportja azt mondta, nem szeretné, ha az öltözőt és a zuhanyozót használnám a mérkőzések előtt és után. Ez volt az egyetlen ok, amivel az edző a mellőzésem indokolta” – nyilatkozta az ausztrál Star Observer lapnak.
Azaz a szövetség szándékosan hazudott a távolmaradásával kapcsolatosan.
Bár minden fizikai teszten könnyedén átmentem, az edzőm megerősítette, a valódi okokkal szemben azt fogja mondani mindenkinek, hogy nem vagyok olyan állapotban, hogy a válogatott hasznára legyek. Az emberek gyakran választják a könnyebb utat a helyesel szemben. Ilyen az emberi természet. Lehet, hogy ez nem egy kedves gondolat, de számítani
kell erre
” – tette hozzá.

https://www.instagram.com/p/BrNEd6TBEz6/?utm_source=ig_embed

Dánia szövetségi kapitánya szerint, aki még a torna előtt nyilatkozott Hannáról , ez volt a legjobb döntés a sportnak amellett, hogy ő szimpatikusnak találja a sportolót.

Okos döntés volt, sok mérkőzés inkább róla szólt volna, azt hiszem ez igazán nehéz kérdés. Sajnálom őt,hiszen nőnek érzi magát akkor lehetőséget kellene adni, hogy az álmait valóra váltsa. De ha valaki nemet vált és férfiből nővé válik, attól még megmarad a fizikai előnye, ami a kézilabdában nem hátrány. Sportunknak jobb ha megtartjuk azokat a szokásokat amiket megszoktunk…”-mondta Klavs Bruun Jørgensen.

A lap megpróbálta megszólaltatni az Ausztrál Kézilabda Szövetséget is, de nem kapott választ a kérdéseire.
Ausztrália a világbajnokságon teljesen esélytelenül, hét vereséggel az utolsó, 24. helyen végzett.

Forrás Tv2 sport.dk, fordítás daniasport.hu

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!