KÉZILABDA

A dán női kézilabdások nem mindennapi ellenféllel fognak találkozni a világbajnokságon.

A világbajnokságok történeteben egyedülálló esettel találkozhatnak a kézilabda szurkolók. A 29 éves Hannah Mouncey  az ausztrál női válogatott játékosa nemi változtatáson esett át az utóbbi években.

Hannah Mouncey az ausztrál női válogatott csapatában.  Foto: ASIAN HANDBALL FEDERATION

Ausztrália válogatottja nem jelenthet gondot a dán női csapatnak, de egy játékos igazán feladhatja a leckét nekik.

2013-ban férfi kézilabda világbajnokságon szerepelt Callum Mouncey, aki azóta nemváltoztató operáción esett át, így Callumról Hannahra változtatta a nevét.

A férfi válogatottat a női-re cserélő játékos 188cm magas és 100kg, a beállós poszton ki tudja használni fizikai adottságait. Eddig hat válogatott mérkőzésesen 23gólt szerzett.

Zubai Szabolcs ellen, itt még Callum Mouncey névvel a hat évvel ezelőtti világbajnokságon.

Elsőre elutasítást kapott.

22 mérközést játszott a férfi válogatottban mielőtt 2015-ben a nemi operáció mellett döntött.

Az ausztrál szövetség figyelmen kívül hagyta Őt, de két év után már engedélyezték szereplését a női válogatottban. Kazahsztán ellen debütált és négy gólt is szerzett.

NOB engedélye is megérkezett

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is engedélyezte szereplését az Ázsia Játékokon bemutatkozott játékosnak, aki teljesítette a feltételt az egy éves hormonkezelést, így a határérték alá került a testosteron szintje.

Félelmetes gondolat”

Miután bemutatkozott a női válogatottban, nyíltan beszélt arról, hogy mennyire küzdött azért, hogy kézilabdázhasson a nők között is.

Mint ahogy félelmetes gondolat volt az, hogy kiálljak a családom, barátok és csapattársak elé, ugyanilyen érzés volt, hogy nem űzhetem azt a sportot amit szeretek. Rengeteg időt áldoztam a kézilabdára, nem akartam búcsút mondani neki.

Egy rövid ideig még az ausztrál focival is próbálkozott mielőtt teljesen a kézilabdára összpontosított volna.

Hannah Mouncey( jobbra) Fotó: Getty Images

Forrás: https://ekstrabladet.dk/sport/haandbold/danske-kvinder-paa-usaedvanlig-opgave-skal-moede-transkoennet-paa-100-kilo/7683137

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!

Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!