KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

33 ezer játékost figyel, így építene nagy csapatot az FC Köbenhavn

Idén nyáron mindössze 32. születésnapján ünnepelheti az FC Köbenhavn labdarúgócsapata, amely 1992. július 1-jén a Kjöbenhavns Boldklub és a Boldklubben 1903 összeolvadásából jött létre. Ugyan az FCK fiatalnak tűnik, de a jogelődre azért nagyon büszke lehet: az 1878. október 24-én alapított Kjöbenhavns Boldklub ugyanis a kontinentális (azaz a Brit-szigeteket nem számítva) Európa legrégebbi futballklubja.

2023 decemberében az FC Köbenhavn játékosai a Parkenben ünnepelnek, miután a Galatasaray elleni győzelemmel bejutottak a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába.
Fotó / Kiemelt kép: Sebastian Widmann/Uefa/Getty Images
2023 decemberében az FC Köbenhavn játékosai a Parkenben ünnepelnek, miután a Galatasaray elleni győzelemmel bejutottak a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába.
Fotó / Kiemelt kép : Sebastian Widmann/Uefa/Getty Images

De visszatérve a jelenbe, az az FC Köbenhavn jelenleg a legeredményesebb dán klub, hiszen 15 bajnoki címet és 9 kupasikert mondhat a magáénak. És ugyan utóbbit nem gyarapíthatja a szezonban, mert a decemberi negyeddöntőben elvérzett a Silkeborg ellen, a 16. aranyérem nem irreális. Főleg, ha hamarosan már csak arra kell koncentrálnia.

A csapat 1992 óta mindössze egy olyan szezont futott, amikor nem jutott ki az európai kupaporondra (2000-2001-ben), 16 alkalommal a Bajnokok Ligájában próbált szerencsét, igaz, a csoportkört mindössze hatszor érte el, és onnan mindössze kétszer jutott tovább. Egyszer 2010-11-ben, amikor a nyolcaddöntőben az angol Chelsea állította meg (0-2, 0-0), illetve most, amikor nagy valószínűséggel a szintén angol Manchester City jelenti a végállomást. Legalábbis a keddi, hazai 3-1-es vereség után ez a papírforma.

Rutinos játékosok, fiatal akadémisták

De a szezonjára abszolút büszke lehet a csapat, amíg tavaly dán bajnokként bucira verték a G csoportban – idegenben három tükörsima vereség, otthon három döntetlen a Manchester City (0-0), a Sevilla (0-0) és a Borussia Dortmund (1-1) ellen –, addig a jelenlegi szezont nyolc ponttal az A csoport 2. helyén zárta. Ráadásul úgy, hogy Münchenben gól nélküli döntetlent ért el a Bayern ellen, otthon pedig 4-3-ra verte a Manchester Unitedet.

Amikor a Manchester Uniteddel játszottunk, mondtam a csapattársaimnak, hogy lesz lehetőségünk – csak könyörtelennek kell lennünk a kapu előtt” – nyilatkozta a csapat norvég válogatott szélsője, Mohamed Elyounoussi a The Athleticnek.

A Southampton korábbi játékosa volt az, aki megszerezte a koppenhágaiak első gólját a United elleni visszavágón, megmutatva a társaknak, hogy igenis van esély bárki ellen.

Ugyanakkor azt is elmondta, egyáltalán nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy a tél miatt abszolút nincsenek játékban, legutóbbi tétmérkőzésüket decemberben a Galatasaray ellen vívták a BL-ben, ahol most a ManCity ellen kellett folytatniuk.

A 29 éves játékos a helyi átigazolási stratégiának megfelelő igazolás volt, ebben hasonlítanak az öt-hat évvel ezelőtti Ajaxhoz. A klub ugyanis rutinos, máshol már bizonyított játékosokat szerződtet azért, hogy a tehetséges akadémistákkal vegyítve épüljön a keret hosszabb távra.

Ami különösen érdekes, hogy Elyounoussi edzője egy olyan szakember, Jacob Neestrup, aki mindössze hat évvel idősebb nála.

„Meglepődtem, hogy milyen fiatal. De igényes edző, megköveteli, hogy teljesítsek a pályán, de azt is biztosítja, hogy önmagam lehessek. Néha mindkét szélen játszom, néha a középső középpályán. Energikus szakember, úgy gondolom, hogy szép jövő előtt áll” – vélte a norvég labdarúgó.

Tökéletes ősz kis hibákkal

Neestrup több mint az edző, ő egy igazi őslakos, aki úgy ismeri a klubot és a várost, mint kevesen. Játékos pályafutását Koppenhágában kezdte, de az első csapatban való bemutatkozása után két perccel súlyos bokasérülést szenvedett. Nyolc hónapig lábadozott, de sohasem térhetett vissza igazán, így 23 évesen kénytelen volt visszavonulni.

Azóta viszont keményen dolgozik, 25 évesen a koppenhágaiak 17 éven aluli csapatának edzője volt, majd 2021-ben, egy rövid, viborgi idő után a csapat segédedzője lett. A 2022–2023-as gyengébb szezonkezdet után a klub menesztette Jess Thorupot, és Neestrupot kérte fel az irányításra.

„Sohasem kételkedtem benne. Jacob tudja, mit akar, és érti, hogyan akarjuk fejleszteni a futballunkat. Nagyon ambiciózus modellt követünk tapasztalt játékosokkal és nagy potenciállal rendelkező fiatalokkal” – mondta Peter Christiansen sportigazgató.

Neestrup pedig beindult, első szezonjában duplázott, a kupaelsőség mellett behúzta a bajnoki címet is. Idén a BL-nyolcaddöntő a nagy durranás, de a hétvégén folytatódó Superligában sem esélytelen: 17 forduló után 33 ponttal a harmadik helyen áll csapata, de hátránya mindössze három pont a listavezető Midtjylland mögött. És az alapszakasz még követi a felsőházi rájátszás, szóval van elég idő és mérkőzés a javításra.

„Tökéletes őszünk volt, kivéve november végét és december elejét, a ManUnited legyőzését követő 10-12 napot” – mondta Neestrup. „Két bajnoki mérkőzésen, a Viborg és az AGF ellen egész jól játszottunk, de veszítettünk, pedig egyébként 10-ből 10-szer megnyernénk ezeket a meccseket. Aztán a Silkeborg elleni kupacsata katasztrófa volt: elveszítettük 2-0-ra az első meccset, majd ugyan megnyertük a visszavágót, de az kevésnek bizonyult és kiestünk. De mindig is a hazai liga lesz a legfontosabb, hiszen ez lehetővé teszi számunkra, hogy a Bajnokok Ligájában játszhassunk”

Kevés csapat meri ezt megtenni

2017 és 2021 között a Koppenhága egy bajnoki címet nyert, és nem kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája csoportkörébe. De két bajnoki cím 2022-ben és 2023-ban azt bizonyítja, hogy újra a legjobbnak számítanak otthon, és ennek egyik fő oka a klub akadémiája.

„A modellünket csak intelligens és komoly stratégiával lehet megvalósítani az akadémián” – mesélte Christiansen.

Tizenkét évvel ezelőtt 50 klubbal kezdtek együttműködést, segítve a fiatal játékosok fejlődését. A program lehetővé tette a klub számára, hogy szorosan együttműködjön 33 ezer (!) labdarúgóval – ez a Dániában regisztrált játékosok körülbelül 10%-a. Ez azt jelenti, hogy az FCK más klubokat megelőzve begyűjtheti akadémiájába a legnagyobb tehetségeket.

„Évek kemény munkája kellett hozzá, de most már minden a helyén van” – magyarázta Christiansen. „A tehetségeknek a legmagasabb színvonalú oktatásra van szükségük. Jól képzett edzőkkel, szakemberekkel és elemzőkkel dolgozunk. Persze, még kell a bátorság ahhoz, hogy a legnagyobb színpadon is játszassuk őket, néha egyszerre többet is. Nem mindenki meri ezt megtenni, de mi igen.”

Az FC Köbenhavn 2006-ban költözött be az edzőközpontjába, amelyet a közelmúltban korszerűsítettek, 2022-ben pedig új, ideiglenes épületet húztak fel, amelyben egy fitneszterem is helyet kapott. A 14-19 évesek összes edzői stábja ugyanazon a nagy irodaterületen osztozik, ami óhatatlanul is beszélgetésekhez és együttműködéshez vezet a különböző korosztályokban. Elősegíti azt az érzést, hogy a kollektíva élvez prioritást, nem pedig az egyének.

Mit tud a PSV és a Bayer?

A kemény munka meghozta gyümölcsét. Amikor 2022 októberében a csapat találkozott a Manchester Cityvel, a kezdő tizenegyben hat olyan játékos kapott helyet, aki az akadémiáról került ki. A tendencia azóta is folytatódik.

Természetesen nem minden játékos marad Koppenhágában. Victor Kristiansen (Bologna) és Hákon Arnar Haraldsson (Lille) két olyan játékos, akik a klub rendszerén keresztül jutottak el külföldre. De Neestrup jelenlegi első csapatában is akadnak olyanok, akiknek megvan erre a lehetőségük, mint például Roony Bardghji, Oscar vagy éppen Emil Höjlund, a Manchester Unitedben játszó Rasmus Höjlund öccse.

Neestrup folyamatosan fejleszti magát, néha kényszerűségből. Most például a csapata hamis 9-essel játszik, de nem azért, hogy másolja Pep Guardiolát, hanem mert sérülések miatt nincs más lehetősége. De a spanyol szakembert nagyon tiszteli, mellette még a brightoni Roberto De Zerbi munkásságát követi figyelemmel.

„De olyan csapatokat is figyelek, amelyek hasonló szinten állnak hozzánk, mint például a PSV Eindhovent, amely legázolja a holland bajnokságot. Szeretném megérteni, mit csinálnak ott jól. De így tekintek a cseh Sparta Prahára is. Több időt töltök azzal is, hogy a Xabi Alonso vezette Bayer Leverkusent nézzem Németországban.”

Kapcsolódó Tartalom: