INTERJÚKLABDARÚGÁSUTÁNPÓTLÁS

Németh Hunor Vajk: magyarként egy skandináv elitakadémián

Folytatjuk a Dániában (Skandináviában) sportoló magyarok bemutatását, hiszen honlapunk a  dániasport.hu elkötelezett az iránt, hogy bemutasson olyan jelenlegi játékosokat, edzőket vagy volt sportolókat, akik a sportszerető közönség látókörén kívülre kerültek. Soroztunk eddig legfiatalabb tagjával a 14 éves Németh Hunor Vajkkal és szüleivel beszélgettünk arról milyen egy dán elitklubban, az FC Koppenhága csapatában utánpótlás labdarúgóként nevelkedni.

Német Hunor 15 számmal az FC Koppenhága csapatánál jó kezekben van. Fotó: privát.
Német Hunor 15-ös számmal az FC Koppenhága csapatánál, jó kezekben van. Fotó: privát.

Hunor Dániában ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, családjával a dán főváros mellett élnek lassan már 13 éve.

Már az első lépéseket egy labda mellett tette meg

Miért pont a labdarúgás, hogyan lettél a sportág szerelmese? Szüleid inspiráltak vagy magadtól választottad?

“A szüleim azt mondták , hogy félévesen álltam lábra, s azóta mindig van nálam labda. Anyukám vette ezt észre először, rengeteget labdázott velem, erre tisztán emlékszem. Tényleg nagyon sokat. Majd amikor háromévesen elkezdtem az óvodát Dániában, akkor az ott lévő nagyobb – akkor már 5 éves fiúk – szerencsére bevettek a csapatba, így gyakorlatilag minden nap fociztunk.”

“Vicces, de emiatt az első mondat dánul is egy szurkolói FCK-szlogen volt, amit megtanultam. Itt már apukám is aktívan része volt a napi focinak, mondhatni nem volt nap, hogy ne edzettünk volna együtt. Kb. 3 éves korom óta gyakorlatilag én csak edzek, de imádom, ez az életem.”

Majd utána folytatódott az iskolában is, a napköziben, ahová gyakran be is hívatták a szüleimet, hogy túl komolyan veszem a játékot, mert mindig győzni akartam, és ennek általában a vesztesek nem örültek. Emlékszem többször írt az osztályfőnök, hogy szüleim beszéljenek velem, hogy a napközis focit nem kell olyan komolyan vennem. Persze ez semmilyen hatással nem volt rám.”

Az iskola és a labdarúgás, hogyan fér meg egymás mellett Dániában?

“Soha nem volt gond, mert azokat, akik elitakadémiákon játszhattak, mindig korábban elengedtek, emiatt én gyakran távoztam óra közben. Persze most, hogy komolyodik a dolog, és már heti 6 edzésünk, plusz egy meccsünk van, már elengedhetetlen volt, hogy iskolát váltsak. Az FC Koppenhágának van egy szerződése egy iskolával, ami kb. 600 méterre van az edzőpályáktól. Az ottani tanrend passzol a focistáknak. Ezt úgy csinálták meg, hogy minden iskolában van heti kétszer olyan óra, amit a diákok az érdeklődési körükre fordíthatnak. Na ez nekünk a foci, amit hétfő, illetve csütörtök reggelre rakták be.

Németh Hunor Vajk fehér mezben 15-ösz számmal az U15-ös csapatban. Fotó: privát
Németh Hunor Vajk fehér mezben 15-ösz számmal az U15-ös csapatban. Fotó: privát
Egy északi elit klub Akadémiáján

Jelenlegi klubbod, az FC Koppenhága Skandinávia egyik legsikeresebb klubja. Hogy kerültél ide? Bemutatnád a saját csapatod?

“Egy kistérségi csapatban kezdtem ötévesen, ahol szerintem nagyon jó foci volt, a mai napig kellemes emlékem van róla és amennyire tudom, neki is rólam. Sokan követik a pályám és szurkolnak nekem. Egyszer látott az FC Koppenhága akkori vezető játékosmegfigyelője, ő vitt a klubhoz.”

“8 éves voltam ekkor, de az U10-hez csatlakoztam. Két év után tettem egy kétéves kitérőt, ahol az FC Nordsjaelland akadémiájához csatlakoztam, mert így a mindennapok könnyebbek voltak a szüleimnek. Szerintem ott rengeteget tanultam, fejlődtem, más perspektívából tanultuk a futballt. Nagyon érdekes volt. De aztán 12 évesen, amikor elég idős lettem ahhoz , hogy egyedül vállaljam a vonatozást, visszamentem az FC Koppenhágába, amit azóta sem bánok. Óvodáskorom óta FCK-szurkoló vagyok, ott vagyok a meccseken, ott szeretnék majd én is játszani a felnőtt csapatban egyszer.”

“A saját csapatomban sok tehetséges srác van, a versenyhelyzet jót tesz mindenkinek. A klubban minden adott ahhoz, hogy a fejlődésünk biztosított legyen.

Milyen poszton játszol? Mit tartasz az erősségednek és mi az, amiben úgy érzed, fejlődnöd kell?

“Védekező középpályás a posztom (focinyelven 6-os), de gyakran játszom a támadószekcióban is, mint 8-as. Illetőleg 6-osként természetesen van mélységi irányítói szerepköröm is. Erősségem a játékintelligenciám és a játék olvasása, a rúgótechnikám, illetőleg jó arányban nyerem a párharcaimat, sokat tudok futni.”

“Úgy érzem, mindenben fejlődnöm kell, mindig mindenen lehet még csiszolni, így nehéz konkrét dolgot mondanom. Például szeretném a gyengébbik lábamat is annyira tökéletesíteni, amennyire csak lehet. Még gyorsabban szeretnék “scannelni”, hogy a leggyorsabb, legjobb döntést tudjam meghozni, még jobban olvasni a passzsávokat, hogy több labdát szerezzek a párharcok elkerülésével.”

“Mondjuk imádom a test-test elleni harcot, de az edzőim kérése is az, hogy amennyire lehet kerüljem el az ütközést úgy, hogy leolvasom az ellenfelet, s úgy szerzek labdát. Persze, ha kell, belemegyek a párharcokba.”

Ronaldo és Toni Kroos inspirálja

Van példaképed, és ha igen miért pont ő?

“Természetesen, mint rajtam kívül sok millió srácnak, kisgyereknek Cristiano Ronaldo.”

“Rajongtam érte kiskoromban, a mai napig ő a kedvencem. De ha valaki példakép, akire nagyon szeretnék hasonlítani a pályán, az Toni Kroos. A játékintelligenciája miatt, ugyanakkor olyan kemény és harcias is szeretnék lenni egyben, mint Steven Gerrard vagy Casemiro. Gerrard úgy gondolom,
megalkuvás nélkül küzdött mindig, szeretem ezt a mentalitást.”

Hogyan telnek napjaid? Miként néz ki egy heted? Edzések, suli, a hétvégi meccsek, barátok – mindenre jut időd?

“Hát ezt könnyű elmondani, ugyanis évek óta ugyanaz és szerintem még sokáig így is lesz. Heti két reggeli, négy délutáni edzés. Egy szabadnap van az a szerda, ahol vagy apukámmal edzünk pluszban focit, vagy erősítünk, vagy mindkettő. Szombat meccsnap. Azok a meccsek után este is erősítés van. Vasárnap pedig pihenőnap, akkor csak erősítünk, vagy nyújtunk picit. De sokszor akkor is focizunk. A barátaim elsősorban a csapattársaim, velük szoktam találkozni még pluszban, akkor game-ezünk vagy kosarazunk. Minden nap 21.00 kor megyek aludni és általában 6.10-6.30 között kelek.
Szigorú a napirendem, de megszoktam már.”

És a covid-19 mennyit változtatott ezen a szoros programon?

December közepe óta nem voltam iskolában személyesen, csak online tanulás van. Talán már áprilisban kezdődik a suli, de bevallom örültem neki részben, mert nem kellett korán kelnem. Viszont sajnos edzések sem voltak 2,5 hónapig, ilyen hosszú “szünet “ sohasem volt még. Persze én nem álltam le egy napra sem, apával mindennap edzettünk, hogy jobb formában térjek vissza, mint mások, vagy mint amilyen én magam voltam.

“Természetesen mindkét válogatottat követem, nagyon örültem, hogy újra kijutottak az Eb-re. Vicces de apukám szokta mondani, hogy ő 36 évet várt erre, míg én már másodszor látom majd őket az Európa -bajnokságon.”

Azt gondolom, hogy a dán foci és utánpótlás nagyon jó úton jár, sokat lehet tanulni és folyamatosan fejlődni.

Németh Hunor Vajk
A dán válogatott érmes lehet az Európa Bajnokságon.

Gondolom a dán focit követed, most nagyon sikeresek mondhatni az Eb egyik esélyeseként tartják számon a válogatottat, hiszen legutóbb 4-0 ra nyertek Ausztriában. Figyelemmel követed a magyart focit is?

“A dán válogatott szerintem nagyon erős, egyénileg és csapatszinten (U21-ben szintén), ezért a szinte ki lehet állítani egy A, B, C keretet is. Vannak nagy sztárjaik, akik top csapatokban játszanak, illetőleg sok fiatal játékosuk. Szerintem esélyesek az EB-n a legjobb négybe jutásra, ott meg már bármi megtörténhet.

“A magyar válogatottnak már a csoportból való továbbjutása is bravúr lenne, ám ha mindenki egészséges, kis szerencsével simán sikerülhet. A múlt héten kiderült, hogy például a németek is verhetőek. Nekem is egyértelműen az a célom, hogy hamarosan magyar válogatott legyek, végig járjam a ranglétrát egészen a felnőttig. Hamarosan jön az első kiválasztás, igaz a világjárvány miatt minden csúszik, de bevallom olyan teljesítményt szeretnék folyamatosan nyújtani, hogy mindkét válogatottól keressenek, az lenne a legjobb visszaigazolás számomra.”

A dán utánpótlás erejét mutatja, hogy abszolút versenyben voltunk…”

Mi a pozitív és esetleg negatív dolog a dán labdarúgásban?

“Azt gondolom, hogy a dán foci és utánpótlás nagyon jó úton jár, sokat lehet tanulni és folyamatosan fejlődni. Normál esetben – ha nincs koronavírus – sokat járunk külföldre, hogy rendre a legjobb korosztályos csapatokkal mérkőzzünk meg. Jártunk már a Manchester City akadémiáján, vagy akár a La Masián is, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, és többször Németországban vagy Hollandiában. A dán utánpótlás erejét mutatja, hogy abszolút versenyben voltunk , vagyunk ezeknek az országoknak az utánpótlás csapataival.”

“Rosszat nem nagyon tudok mondani, boldog vagyok, imádok focizni, tudok fejlődni, szerencsés környéken lakunk, hiszen a csapatom folyamatosan tud konkurálni a két másik akadémiával, mint az FC Nordsjaelland vagy a Bröndby IF.”

A dán tehetségre vadásznak az európai topligák

Nagyon sikeres a dán labdarúgás utánpótlása, mit gondolsz miért? Az oldalunkon nagyon sokat foglalkozunk ezzel a témával is hiszen számtalan tehetséget nevelnek ki. Nem csak a nagyobb, de a kisebb klubok is olyan játékosokat értékesítenek, akiket 2 millió eurótól akár 8 millió euróig is el tudnak adni a top bajnokságokba.

“Én azt gondolom azért, mert folyamatosan akarnak tanulni, a mi edzőink is évente kétszer járnak külföldi nagyobb akadémiákra, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat. Illetve, mert nagy a versenyhelyzet. Az én csapatomban 12 nemzetiség van, igaz mindenki itt született már rajtam kívül, de ez is mutatja, hogy minden szinten sokszínűek vagyunk, ehhez való alkalmazkodás jobban hozzá tud szoktatni a top futball szintjéhez, amit én is szeretnék elérni egyszer.”

Hunor (fehér mezben) labdaszerzés után, góllal fejezte be a támadást. Felvétel: Privát / Veo

Természetesen a család a legnagyobb támogató

Személy szerint ( a szerk. ) úgy gondolom Hunor nagyon jó helyen van az FCK-nál, talán azt is mondhatnám Salzburg -szintű klubban nevelkedik (most azért is ez a hasonlat mert ezt ugye sokan ismerik otthon). A dán utánpótlásképzés önmagáért beszél. Megannyi posztban, írásban foglalkoztunk azzal mennyi fiatal került ki Európába a dán bajnokságból

A szülőket , Juditot és Tamást arról kérdeztük, mennyire nehéz, vagy esetleg könnyű egy tehetséges fiatal labdarúgónak az életét egyengetni, aki Dániában él és még ugyan csak 14 éves, de már most nagyon komolyan veszi a labdarúgást, és ahogy látom ezért mindent meg is tesz, hogy profi labdarúgó legyen!

Hunor Dániában nőtt fel, itt szocializálódott. Van-e, éreztek-e valamit, ami miatt úgy gondoljátok, előny, esetleg akár hátrány lehet számára a dán labdarúgás külföldiként?

Természetesen óriási előny, hiszen, nyilván otthonról is mindenki ki szeretne kerülni külföldre minél előbb, de ez a jelenlegi szabályzás szerint is csak legkorábban 16 évesen teheti meg egy fiatal. Na most az azt jelenti, hogy a nyelvi környezetet kell felvenni minél előbb, illetve az iramot , a stílust, a keménységet, és meg kell birkózni azzal, hogy bizony nagyon egyedül van az ember. Szóval valóban óriási kitartás kell hozzá, de hát valamit valamiért…

Az álmok Madridba vezetnek majd?

“Ez nálunk nyilván könnyebb, hiszen egész kiskora óta itt nőtt fel, így nem kell se nyelvi, se szociális akadályokkal megküzdeni. Viszont, ha úgy adódna, s Hunornak is lenne lehetősége fiatalon, 16 éves kora után egy, a dániainál magasabb szintű futballkultúrához csatlakoznia, akkor gond nélkül támogatnánk. Biztosak vagyunk benne, hogy majd venni fogja a következő akadályokat is, mert tudja, a céljaihoz ez kell.

“Beszél két nyelven folyékonyan, angolul is nagyon jól, nem hiszem, hogy probléma lenne neki. A csapata már itt is nagyon vegyes összetételű, így kb. hasonló kultúrával találkozna mindenhol már a top futballban, és hát nem az a srác aki, megijed a saját árnyékától.”

Visszatérve Hunorhoz: Ha 10 év múlva beszélünk majd, mit fogsz mesélni nekünk? Terveid a jövőre nézve?

“Ez azt jelenti, hogy 24 éves vagyok, azt hiszem, pont az a megfelelő életkor, addigra szeretném elérni azt, hogy egy igazi nagy topcsapathoz kerüljek és remélem, azt fogod kérdezni tőlem, hogy milyen az idő Madridban.

A dán Veo cég magyarországi partnere a Dániasport.hu.
Elérhető áron mérkőzés és játékoselemzés nem csak a legnagyobb klubok számára.
Írjon nekünk bártan még ma!
További információ : info@daniasport.hu

Veo-Már operatőr sem kell a meccsfelvételhez
A dán Veo cég magyarországi partnere a Dániasport.hu.
Elérhető áron mérkőzés és játékoselemzés nem csak a legnagyobb klubok számára.
Írjon nekünk bártan még ma!
További információ : info@daniasport.hu
Veo-Már operatőr sem kell a meccsfelvételhez

Kapcsolódó cikk: