INTERJÚKKÉZILABDAKIEMELT HÍR

Eb-dobogóról álmodik az Elverum magyar átlövője

Folytatjuk a Dániában sportoló sportolók bemutatását, hiszen honlapunk a dániasport.hu elkötelezett az iránt, hogy bemutasson olyan jelenlegi játékosokat, edzőket, vagy volt sportolókat, akik a magyar sportszerető közönség látókörén kívülre kerültek. Interjúalanyunk, Máthé Dominik nem Dániában sportol, hanem Norvégiában, mégpedig az Elverum férfi kézilabdacsapatában, de ennek ellenére mi kíváncsiak voltunk a válogatott kézilabdázó ottani életére, mindennapjaira.

Máthé Dominik a PSG ellen a Bajnokok Ligájában. Fotó Imago images/PanoramiC
Máthé Dominik a PSG ellen a Bajnokok Ligájában. Fotó: Imago images/PanoramiC
Interjú Máthé Dominikkal, a norvég Elverum magyar válogatott kézilabdázójával

Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál. Mielőtt rátérnék arra milyen az élet kézilabdásként Norvégiában, nem tudjuk kikerülni a kérdést ebben a vírushelyzeteben: hogy vagy, miként élitek át ezeket a napokat?

Köszönöm, én jó vagyok, igaz, amikor visszatértem a válogatottól, 10 napig karanténban voltam. Elég szigorúak a szabályok, de talán Magyarországhoz képest jobb itt a helyzet.

Régebben mindennap mérni kell a hőmérsékletünket, vasárnap leadni a mért adatokat. Volt olyan időszak, amikor hetente kétszer teszteltek, amikor Portóban játszottunk, utána házi karanténba kellett vonuljunk, ami annyit jelentett, hogy csak edzésre és boltba járhattunk ki, máshova nem mehettünk. Az előírások sokszor változnak, néha enyhítenek, néha szigorítanak, így ezeket betartva kell élnünk. Mindig figyelmeztetnek minket, mit és hogyan kell betartanunk, mert bevallom, naponta azért még nehéz követnem a norvég híreket.

Hogy érzed magad Norvégiában, így pár hónap után?

“Nagyon tetszik az itteni élet, egészen más mint otthon. Az emberek nem sietnek, nyugodtabbak, betartják a szabályokat, nem szemetelnek, rendezett minden, ezeket az ember hamar észreveszi, ha Norvégiába költözik. A távolságok nagyok, az ország népessége fele annyi, mint Magyarországé, de a területe 3-4-szer is nagyobb. Az árak megleptek az első napokban, de most már azt is megszoktam. Megismerkedtem kint élő magyar családokkal, velük is szívesen tartom a kapcsolatot.”

Az norvég kézilabda és az edzésmódszerek

A norvég férfikézilabda nem csak válogatott szinten lépett előre az utóbbi években, de a bajnokságuk is fejlődött. Mit gondolsz a ligáról?

“Annak ellenére, hogy a csapatunk nagy esélyese a bajnokságnak, minden mérkőzésen nagyon meg kell küzdenünk a két pontért. Teljesen mindegy kivel játszunk, ott kell legyünk minden meccsen mind fejeben, mind fizikálisan. Akár az utolsó helyezettnél játszunk, akár otthon a második ellen, nincsen előre lefutott mérkőzésünk. A fejlődésem szempontjából is jó, hogy ilyen meccseken játszhatok.

Egyáltalán nem bántam meg, hogy légiósnak álltam. Már az első napoktól kezdve azt éreztem, ez egy jó döntés volt számomra

Máthé Dominik

Milyen a norvég-skandináv edzés kultúra, mennyire más mint, amit otthon megszoktál?

Teljesen más, a kondiedzéseinken meglepődtem, nem áll ott az edző mellettünk és számolja, megcsináltuk-e a kiadott erősítő programunkat. Nem is fontos mindenkinek egyszerre ott lennie ilyenkor, de mindenki elvégzi a feladatát becsületesen, ez azért nagy különbség. A fizikai felkészítésünkre három erősítő program is rendelkezésünkre áll, amiből mi választhatunk tetszőlegesen, attól függ, mit szeretnénk erősíteni. Mindenki tudja, hogy magának edz elsősorban. Edzések felépítése is eltér az otthon megszokottaktól. Az elején inkább a rehabilitációs feladatokat végzünk szalaggal, utána foci, majd a taktika. A játékelemek, a figurák is mások, alig van olyan, amit otthon játszunk.

Érzel magadon változást, esetleg kellett valamit változtass a már bevett szokásaidon?

Erősödni biztosan sikerült, ezt többen meg is jegyezték már nekem. Az étkezéseimen kénytelen voltam változtatni, mert itt ugye nincsenek magyar ételek, de el is mondták nekünk mit érdemes fogyasztanunk, mi jó nekünk, sportolóknak. Az biztos, hogy itt több halat, salátát, zöldséget fogyasztok.

Máthé Dominik: álmok és célok

Ugye még csak néhány hónapja élsz Norvégiában, de mit gondolsz, megérte külföldre igazolnod?

Egyáltalán nem bántam meg, hogy légiósnak álltam. Már az első napoktól kezdve azt éreztem, ez egy jó döntés volt számomra. Egy BL-csapatban játszhatok, ahol az edzéseken nem igazán szólnak azért, amiért már otthon leszidnának. Nagyon pozitív közegbe kerültem, türelmesek akkor sincs gond, ha hibázik valaki.

Fő célod között szerepelt az, hogy külföldön folytasd a pályafutásod?

Nem feltétlenül volt kimondva, hogy elhagyom Magyarországot. A menedzseremmel BL-csapatot kerestünk, ahol játéklehetőség mellett fejlődhetek is. Azt hiszem, számomra ez most egy nagyon jó hely. Ugyan egy kicsit elszakadtam az otthoni dolgoktól, de mindig is foglalkoztatott az a gondolat, hogy kipróbáljam magam külföldön. Új impulzusokra, kihívásokra is vágytam, ezért is könnyű volt igent mondanom az Elverum csapatának.”

Rövid és hosszú távú céljaid ?

A norvég kupa és a bajnokság megnyerése lenne az elsődleges cél. A Bajnokok Ligájában is reális esélyünk van szerintem a hat között lenni a csoportban. Ez lenne, amit most rövidtávon klubommal el szeretnék érni, persze mondjuk öt év múlva már egy még jobb BL-csapatban képzelném el a jövőmet. A magyar válogatottal szeretnék mindig éremért játszani, a 2022-es Eb-n pedig egy nagy élménnyel gazdagodni. Hazai közönség előtt játszani, esetleg felállni a dobogóra, az nagyon jó érzéssel töltene el.

Mathé Dominik az Elverum magyar átlövője Eb-dobogóról álmodik.
Mathé Dominik az Elverum magyar átlövője Eb-dobogóról álmodik.
Egy világklasszis a csapattárs

Csapattársad és ráadásul melletted játszik egy igazán nagy világsztár, a francia Luc Abalo. Mit gondoltál, amikor meghallottad, hogy ugyanazokért célokért fogtok küzdeni ?

Nagyon örültem neki, meglepetésként ért, hiszen őt és a francia válogatottat néztem gyerekkorom óta. Az elmúlt 15 évben rengeteg érmet nyertek a franciák, igazán fantasztikus az, hogy most mellette játszhatok. Luc egy nagyon rendes, jó fej srác, aki abszolút mentes minden sztárallűrtől, mind a pályán és azon kívül is. Szerény, segítőkész ember, jókat lehet vele beszélgetni. Egy földön járó világklasszis a csapattársam, és bár lenne mire felvágnia, ő ezt mégsem teszi, a környezetével sem érzékelteti azt, hogy mennyi mindet elért már pályafutása során.

Luc Abalo ,Emil Kheri Imsgard és Mathé Dominik. Fotó.Privát

Csütörtökön BL-meccs vár rátok Szegeden. Vártad már nagyon ezt a mérkőzést? Tudtok meglepetést okozni ?

Persze nagyon vártam, egy kicsit sajnálom, hogy nem lehetnek nézők, hiszen biztosan fantasztikus hangulatban játszhattunk volna. Jó érzés lesz, hogy találkozhatok a válogatott után megint több játékossal is, igaz most ellenük kell védekeznem és támadnom, de ez azért jó érzéssel tölt el. Hogy tudunk-e meglepetést okozni? Azt gondolom, igen, vagyis mindent megteszünk ezért. Tudjuk, nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, annak ellenére, hogy a Szegednek lesznek hiányzói.

A Pick Szeged-Elverum BL-mérkőzést csütörtökön 18.45-kor játszák.

Kiemelt kép: Máthé Dominik a Flensburg-Handewitt ellen. Fotó: Imago Images/Panoramic

Kapcsolódó cikk: