EGYÉBLABDARÚGÁSUTÁNPÓTLÁS

Veo-Már operatőr sem kell a meccsfelvételhez

Tudta, hogy a világ labdarúgó-mérkőzéseinek 99 százalékát sohasem rögzítik? Hogy egy hagyományos felvétel operatőrrel, kamerával együtt milyen költségeket jelent? Egy dán cég, a Veo csapata meg akarja változtatni mindezt.

Veo kamera a pálya szélén. A Veo.co magyarországi ambassador partnere a Dániasport.hu Fotó: Veo.co
Veo kamera a pálya szélén. A Veo.co magyarországi Ambassador partnere a Dániasport.hu 2019-óta. Fotó: Veo.co

A dániasport.hu elkötelezett az iránt, hogy a bemutasson technikai újításokat amelyek segítségre lehetnek a magyar sportkluboknak.

Egy dán cég, a Veo csapata meg akarja változtatni mindezt: mobil, könnyedén felszerelhető kamerái és operatőr nélküli videoberendezése a kis kluboknak is elérhető közelségbe hozta mindezt.
Az igazi varázslat a szabadalmaztatott AI-rendszerben rejlik, a mesterséges intelligencia segítségével a “Veo” automatikusan felismeri a labda helyét, így a kamera együtt mozog az akcióval annak ellenére, hogy az egész mérkőzésen nincs kézi beavatkozás.

Így kelt életre egy ötlet

Honnan jött az ötlet a Veo kifejlesztésre? – kérdeztük Magnus Holtot, a cég marketing- és kommunikációs menedzserét.

Minden a véletlenek köszönhető. Cégünk egyik tulajdonosa, Keld Reinicke elkésett a fia mérkőzéséről, így lemaradt az első gólról. Ez nagyon bosszantotta, ezért előállt azzal az ötlettel, mi lenne, ha megalkotnánk egy olyan kamerát, amely irányítás nélkül is felvenne egy futballmeccset. Manapság a rögzítéshez kamera, állvány és valamilyen pálya melletti platform szükséges, plusz egy ember (rendszerint egy olyan játékos, aki éppen nincs ott a pályán). Kell egy magasabb hely, ahonnan mindent belát, és 90 percen át, végig koncentrálva követnie kell az eseményeket. Mindent összevetve, ez nem sok csapat számára realitás. És ez szégyen, mert a kluboktól azt halljuk, hogy a videotechnika hatalmas segítséget nyújt az edzésmódszerek és a tehetséges játékosok fejlesztésében.

A hosszú távú célunk az, hogy a technológiát az utánpótlásképzés és a tehetségfejlesztés természetes részévé tegyük mindenhol.

Magnus Holt marketing- és kommunikációs menedzser


Mi a célotok?
A hosszú távú célunk az, hogy a technológiát az utánpótlásképzés és a tehetségfejlesztés természetes részévé tegyük mindenhol. Nem csupán a nagy klubokban, amelyek már rendelkeznek a megfelelő erőforrással és egyszerűbb megoldásra vágynak, hanem azokban a kisebb klubokban is, amelyeknek korábban nem volt lehetőség a meccsek rögzítésére.
Elsősorban a futballra összpontosítunk, mivel ebben még mindig hatalmas potenciál rejlik. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy optimalizáljuk mind a kamerát, mind az annak alapjául szolgáló szoftvert, és a felhasználói oldalon új funkciókat fejlesztünk ki, így téve még kifinomultabbá és egyszerűbbé a taktikai elemzést.


Csak a futball jöhet szóba?
Amióta ezzel foglalkozunk, más sportágaktól is érdeklődtek, amelyben két csapat és egy játékszer van. Megtanítottuk a szoftverünket a labdarúgás felismerése mellett másra is, így rögzítettünk egyaránt jégkorong-, kézilabda- és rögbimérkőzést is, amelyeken ugyanúgy lehet követni a korongot és a különféle labdákat. Természetesen ez érdekes perspektívákat kínál, hiszen más méretekben kell gondolkodnunk. De amint mondtam, elsősorban a futballra összpontosítunk.

A mobilis rendszer előnye

Milyen visszajelzéseket kaptatok?
A klubok örültek annak, hogy egyrészt megoldottunk egy nagy kihívást, másrészt nincs minőségbeli különbség a mi rendszerünk, és a nagy platformon történő beállítás, azaz az operatőrrel dolgozó kamerás munka között. Nagyon pozitív visszacsatolások jöttek csapatoktól és olyan játékosoktól, akik eddig még sohasem tudták magukat visszanézni. Úgy tűnik, a projektünk elég egyszerű, szórakoztató, érdekes és egyben oktató.

Mi a Veo előnye a versenytársak termékeivel szemben?
Összehasonlítva más cégekkel, amelyek AI (azaz mesterséges intelligenciával ellátott) fényképezőgépeket kínálnak, a Veo sokkal olcsóbb és könnyebben hordozható. Ez döntő fontosságú, mivel a kis csapatok általában nem mindig ugyanazon a pályán játszanak, ezért elengedhetetlen, hogy a rendszer mobilis, azaz könnyen és gyorsan felszerelhető legyen.

Amit a Veo-rendszerről tudni kell
A cég 50 ország ezer klubjának adott el eddig kamerákat, csak az elmúlt évben harmincezer mérkőzést sikerült így rögzíteni. Az Egyesült Államokba ezen a nyáron vezették be, így elmondható, hogy most már az egész világra kiterjedő hálózattal rendelkeznek. A kamerák fejlesztése és gyártása Koppenhágában történik, ahol tíz nemzet mintegy 40 alkalmazottja dolgozik.

“Veo”- a pálya szélén -igen egyszerű az alkalmazása.
Bővebb információért írjon nekünk a info@daniasport.hu email címre.
A Veo.co magyarországi ambassador partnere a Dániasport.hu Fotó: veo.co
A Veo.co magyarországi ambassador partnere a Dániasport.hu Fotó: veo.co

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!