EGYÉBKÉZILABDA

Innováció jelenléte a sportban

A dániasport.hu szerkesztői csapata  elkötelezett az újdonságok iránt,illetve olyan sporthírekért, tartalmakért amik más magyar honlapokon nem jelentek még meg, azokat örömmel fogjuk olvasóinkkal megosztani a jövőben is.

Így jártunk 10 nappal ezelőtt is, mikor is szerkesztőnk megosztotta saját videóját egy közösségi oldalon, aminek tartalma egy 3D-s kézilabdás elemző videó volt a dán tv2 EB-stúdiójából.

A videó nem várt sikert hozott, több országból érkeztek megkeresések honnan, hogyan is került fel a videó anyag.

 Forradalom  a videó elemzések terén?

Mára már kiderült hogy a videó az izraeli Infinity AR cég terméke . A dán tv2-vel együtt működve  még tovább fogják fejleszteni a jövő év férfi VB-re a 3d elemzést.

A cég a nyári labdarúgó  világbajnokságon és a Tour De Francen is jelen  volt a termékével, de a kézilabdáról kevés információjuk volt.

A 3D-videóval a szakértők a játékosok mozgását, helyezkedését jobban, élethűbben el tudják magyarázni a nézőknek így láthatják mi történik, mi történhet a pályán az egyes szituációkban.

-A szakértőknek csak néhány percet vett  igénybe, hogy megszokják a használatát ami igen egyszerűnek tűnik ezek után- mondta Lars Søndergaard, a dán tv2 sportműsor rendezője akik először mutattak, be ilyen elemzést.

Mennyire fejlődik a technika és a csapatok mennyire használják ki az internet adta  lehetőséget erről nyilatkozott három elemző az Európa Bajnokság alatt  a franciáktól Christophe Cauiabet, a norvégoktól Henning Krøger és a román csapattól Ioan-Radu Cheregi.

Mind a hárman egyetértenek abban hogy a kézilabdajáték egyre jobban felgyorsult .

Rendkívül jó elemzéseket lehet készíteni az egyes játék helyzetekről , a játékosokról adatokat tudunk gyűjteni , feljegyezni amire eddig nem volt lehetőségünk évekkel ezelőtt. Pár kattintással sok minden elérhető a szakmai stábnak az elemzők tudnak adatokat ,videókat biztosítani az edzők számára .

A technikai fejlődéséről .

Egy egyszerű példával szolgált számunkra Kurucz Orsolya aki jelenleg Dániában kapusedző a SønderjyskE csapatánál -Amikor kikerültem Dániába (2003-ban) kapusként, videó kazettákról tudtunk csak felkészülni egy A4 lapra írva a lövőlapot. Pár évre rá a csapatunk edzője egy programot adott nekem, amin egy-két kattintással  több mérkőzésből ki tudtam választani egy játékos összes lövését, de akár a csapat által játszott különböző játék figurákat is, bármit meg tudtunk nézni a felvételen. Igaz ez 10 évvel ezelőtt volt és azóta ezek a mérkőzés elemző  programok is megszaporodtak a sportágban.

 

Az A4 lapot felváltotta egy Ipad Pro 12″-os   készülék amire a mérkőzés jegyzeteket ,lövőlapot a kapusoknak egy Pencil ceruzával rajzolja le.

-Nagyon sok papír alapú jegyzetem gyűlt össze az évek során, de már több mint egy éve  Ipad Pro-t 12”-t használok. Itt tárolhatom akár több év anyagát is, és a kispadon ülve a kapusoknak megtudok mutatni még több anyagot, elemzést is és nem kell papír fecniket ,lapokat gyűjtögetni.  A mérkőzésre való felkészülésnél jegyzeteimet egyből el tudom küldeni a kapusoknak így az ők felkészülésüket is jobban tudom segíteni.

Az edzésekre is kiváló segítség, hiszen az edzéstervet, és a feladatokat is meg tudom tervezni, illetve  sok lehetőség adott, akár egy azonnali videó felvételéhez vagy lejátszásához is alkalmas lehet.

-Ma már nem járunk attól messze, hogy az edzői stáb esetleg a kapusedző egyből meg tudja mutatni az Ipad-án , telefonján a mérkőzés egyes jeleneteit, a játékos lövését, mozgását. Amikor is majd az edzői stáb mögött elhelyezkedő elemző hot-line küldheti a több ponton bekamerázott kézilabdapályáról felvett anyagot. – mondta zárásként Kurucz Orsolya (róla a jövőben nagyobb interjút is közlünk) aki több évig játszott a magyar és a dán ligában, így igazán sok információval tudta ellátni honlapunkat.

Véleménye szerint jó példákat lehet el lesni más sportágaktól is, mint például a labdarúgásból, jégkorongtól, de a kosárlabdától is lehet tanulni ezek alkalmazását.

ôsszeségében el mondhatjuk a mindenkori technikai fejlődés az internet az okos telefonok, tablettek  a különböző gps- alapú órák, nagy felbontású kamerák világában a megfelelő  információk felhasználása már lassan tudománnyá vált.

Viszont ezeknek az adatoknak felhasználásához az információk befogadásához lehetőség szerint minden  magyar klubknak, edzőnek nyitottabbnak kellene lenni, illetve hozzá értő szakemberek kellene alkalmazniuk a jövőben.