KÉZILABDA

EB-storyk: Az EB MVP-jének, kötelező volt megtanulni bal kézzel kézilabdázni!

Érdekes interjút jelent meg az Európa Bajnokság MVP-jéről.

23-éves Anna Vyakhireva az orosz válogatott sikereinek fő részese .

Az egész EB alatt 74 gólhoz járult hozzá, gólokat lőtt és gólpasszokat adott a lejátszott 7 mérkőzésen . Az elődöntőben Románia ellen 13 alkalommal iratkozott fel a góllövők listájára .

Semmi jel nem mutatott arra, hogy a bal kezet másra is lehet használni azon kívül, hogy segítse a jobbat.

– Nagyon nagy előny, hogy bal kezes vagyok. Nagyon nagy köszönettel tartozom apukámnak ezért, amiért ezt erőltette nekem – nyilatkozta a balkezes átlövő.

Kezet váltott még gyerekkorában.

Apukája Viktor, még régebben fiatalok edzője volt a Zvezda Zvenigorod csapatánál, ahol Anna is járt edzésre.Viktor Vyakhirev maga szerint is nagy befolyással volt arra, hogy a lányai válogatott kézilabdások lehessenek.

Polina Kuznetcova 8évvel idősebb Annánál. Amikor Anna hatéves volt akkor kezdett érdeklődni a kézilabda iránt, miután lejárt rendszeresen nővére edzéseire.

foto: Tv2 Sport

Anna apukája hamar rájött, hogy tehetséges a kisebbik lány is. De egy probléma volt csak, hogy mindent jobb kézzel csinált.

-Nagyon tehetséges volt már akkor is.Kiskorában is látszott elérheti a válogatott szintet is.Nem akartam viszont azt, hogy a testvérével harcoljon egy posztért a válogatottban-nyilatkozta Viktor az orosz l!fe magazinnak.

Nővére jobb kezes neki nem kéne annak lenni.

“Mindent neki köszönhetünk és a játékunkkal ezt bizonyítani is tudjuk, hogy apa a legjobb” Anna apukájáról

Anna ezért elkezdett bal kézzel kavicsokat dobálni és többet gyakorolt már csak a bal kezével.

-Nem volt ez nagyon nehéz? – kérdezte tőle a tv2 sport munkatársa.

-Miért? kérdezte kíváncsian Anna. -Nem, sokat edzettem jobb kézzel és mindet bal kézzel gyakoroltam.-folytatta határozottan az interjút.

Amikor Anna tízéves volt, testvére világbajnokságot nyert az orosz válogatottal 2005 – ben. 2009- ben történt az első siker számára amikor a fiatalok EB-jén ezüst érmet nyertek és a legjobb játékosnak választották.

Ezek után sok mindet meg is nyert a korosztályával.

21 évesen MVP az olimpián

2013-ban debütált a válogatottban . Rióban az aranyérmet is a nyakában akaszthatták, ahol testvért beválasztották az All-Star csapatba, Annát pedig MVP -díjjal tüntették ki – emellett elfoglalták a góllövő  lista első két helyét is -mindösszesen 21 évesen.

Foto: Roberto Schmidt / Scanpix Denmark

Viktor Vyakhirev  a tévén keresztül odahaza Oroszországban tudja élvezni lányai sikereit,mint ahogy Anna említette nagy részét vállat az Ö sikereikben.

“Mindent neki köszönhetünk és a játékunkkal ezt bizonyítani is tudjuk, hogy apa a legjobb” –  mesélte zárásként Anna apukájáról.

Lærke Møller a volt dán válogatott játékos, aki az Európa Bajnokságon szakértőként vett rész ezt nyilatkozta az Anna Vyakhireva-ról:

Ô egy fantasztikus játékos nagy értéke a kézilabdának,nagyon sokat jelent az orosz-csapatnak is.Képes egy zsebkendőnyi területen is helyet találni ,nagyon jól cselez és szinte hiba nélkül passzol .Jól látja át a pályát is, a védőfalhoz közel is jó döntéseket tud hozni, nagyon sok dolgot tud.”